. .. .. .. .. .. .
. .

Vianočka - RECEPT 20443

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 90945 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 41 návštěvníkov)


Vianočka


[ recept č. 20443 zo dňa  ]


Vianočka


POTREBNÉ PRÍSADY

500 g polohrubej múky, 250 ml vlažnej vody, polku čerstvého droždia, 4 polievkové lyžice krištáľového cukru ( kto má rád sladšie môže pridať aj viac cukru, alebo aj vanilkový cukor. ) 1 čajová lyžička soli, 2 polievkové lyžice oleja, 2 vajcia, 1 rozšľahané vajce na potretie, mak na posypanie, hrozienka

POSTUP PRÍPRAVY

Do misky nasypeme múku, cukor a soľ a premiešame. Pripravíme si kvások, do polovice pohára dáme vlažnú, teplejšiu vodu a trochu cukru a rozlámeme do toho čerstvé droždie, ktoré necháme napučať. Malo by sa zodvihnúť až po okraj pohára. Do múky spravíme jamku a vlejeme rozšľahané vajcia vo zvyšnej vode, pridáme olej a vymiesime hladké cesto. Kto má rád vianočku s hrozienkami, môže ich pridať do cesta. Hrozienka je dobré nechať nejakú dobu v teplej vode, aby napuchli a neboli suché. Hotové cesto necháme kysnúť hodinu. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na dve časti jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšiu časť cesta si rozdelíme na 4 časti a menšiu časť cesta na 3 časti. Spodnú časť upletieme zo štyroch častí a vrchnú z troch. Komu je ťažké upliecť spodnú časť zo štyroch kľudne môže pliecť aj spodnú z troch aj vrchnú z troch. Len si rozdelí cesto, tak aby na spodnú časť bolo viac cesta ako na vrchnú. Nakoniec pletence spojíme a to tak, že na tú spodnú pletenku položíme vrchnú menšiu pletenku a zahneme dĺžky vianočky, aby sa vrchná časť prilepila o spodnú teda konce. Vymastíme plech olejom, alebo môžme použiť aj papier na pečenie a necháme na plechu ešte kysnúť vianočku 30 minúť. Po vykysnutí potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme makom. Dáme piecť do predhriatej rúry.
Je naozaj veľmi dobrá, cesto je vhodné aj na briošky.
<< Budapeštianska torta | Vianočka | Oslík >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Miroslava K. (kristofka) ID 42929 (15.12.2015, 20:11)
a ako dlho sa pečie ?dakujem
ODPOVEDAŤ
Katarína D. (PetraPA) ID 90945 (26.4.2019, 22:44)
No dlhú dobu som nebola tu na minibazáre, tak už za takú dobu si ju už iste napiekla. (zajic) Ale pre tých, čo by chceli ešte skúšať napíšem ako som ju ja piekla. Tak piekla som ju naposledy na šporáku na drevo, v rúre na pečenie tak som ju piekla tak, že som videla cez okienko, ako sa nadvihla na veľkú, akokeby ešte riadne podkysla a potom sa už začala piecť, keď bola hotová, tak bolo cítiť, že už vonia. Dá sa vyskúšať, či je hotová, ak pichneme do stredu vianočky špajdľu a ak na špajdli nezostane cesto, tak je upečená.
ODPOVEDAŤ
Pavlína B. (Trudka4) ID 251699 (15.8.2013, 10:45)
v životě jsem nejedla lepší vánočku. jen jsem místo vody dala mléko . (Y)
ODPOVEDAŤ
katarina s. (katka.salisova) ID 12152 (14.2.2013, 12:18)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) vyborne!!!!! moj prvy pokus o vianočku...vybrala som si tento recept a vydarila sa užasne (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Andrea K. (Andyoli) ID 80919 (5.4.2011, 9:41)
super receptík, včera sme ju piekli a skoro z nej uz ani neostalo :-) moj jediny problem bol ze mi nakysla az tak ze sa mi ani na plech nezmestila (smich) inak je fajnovucka odporucam kazdemu (clamp)
ODPOVEDAŤ
Želka G. (dzaja26) ID 80145 (30.12.2010, 11:36)
Peti, prajem ti, i celej rodinke, veselého Silvestra a šťastný nový rok
(sampus)
Túto vianočku, aj po vyskúšaní mnohých iných, stále považujem za najlepšiu,
takú tú pravú našu slovenskú (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (pusa)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (2.3.2010, 23:57)
Obzerám si práve Zelkinu inšpiráciu a musím ju pochváliť za dobrý výber,hodila návnadu,čo u mňa zabrala.Idem piecť. (Y) (Y) (Y) (F) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Katarína D. (PetraPA) ID 90945 (upravené 2.3.2010, 23:39)
No je to taký lacnejší recept. Ale myslím, že cukor si môže každý pridať do cesta, to už kto ako má rád. Ja zvyknem aj vanilkový pridať. Tento recept je dobrý preto, že je menej roboty s prípravou vianočky a myslím si, že suchá nie je. Ja som tiež skúšala aj iné recepty, kde šiel do vianočky aj sneh z bielkov, chuťovo sa mi veľmi páčila, ale bola dokonca suchšia. Tak každý skúšame, a vyberáme si, čo komu chutí.
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (3.3.2010, 0:12)
Aby bol chutný,nemusí byť zrovna z pravého marcipánu a každému neulahodíš,tak sa preto netráp.Pre jednu kaluž na ceste more ešte nevyschne. (Y) (Y) (Y) (F) (F) (L)
ODPOVEDAŤ
Monika P. (74monika) ID 108263 (7.2.2010, 14:11)
Budem za zlú, ale mne tento recept nevyhovoval. Dcére pochválila, no mne chutila tak "lacno" . Niežeby som bola extra na sladké, ale podľa mňa bola málo sladká a trochu aj suchá. Domáca vianočka by mala byť jemná maslová a sladká aby chutila aj len tak samotná. Toto bol tretí recept na vianočku ktorý som z tejto stránky vyskúšala, ale už sa k nemu nevrátim. Predchádzajúce mi chutili viac /nebudem nekorektná a konkretizovať ktoré :)/ No ale každý máme iné chute... [A]
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (3.3.2010, 0:05)
To nepoznám,že niečo chutí ,,lacno".Chuť bud je alebo nie je a niekde chuťové poháriky úplne absentujú,ale to už nie je chyba vianočky.Môže to byť napríklad spálený jazyk. (hello),ale s tým nič nenarobíme,musí sa zahojiť a najlepšie pri vlastnom recepte.
ODPOVEDAŤ
Daniela J. (danielitta) ID 46554 (4.2.2010, 19:12)
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=659578
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=659579
Tak tatko sa podarila mne. Som nadsena tymto receptom. Skvele ranajky s kakavkom nielen pre (child3) Dakujem. Vsetkym vrelo odporucam vyskusat, opati sa. (Y)
ODPOVEDAŤ
Blanka S. (blanocka) ID 30260 (1.2.2010, 15:24)
vianocka mi prave kysne, uz sa neviem dockat vysledku, dufam, ze sa podari :^) (hello)
ODPOVEDAŤ
Zuzana P. (wighy) ID 12107 (31.1.2010, 16:03)
Kooonecne po dlhej dobe skusania roznych receptov vianociek som nasla ten pravy recept, vianocka je lahodna, fantasticka este raz dakujeeeeeem (Y) (Y) :-) :-) :-) (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Katarína D. (PetraPA) ID 90945 (23.1.2010, 23:42)
To som rada, že sa vám zapáčila táto vianočka. (zajic) Ja som ju zvykla hocikedy zamiesiť, lebo sa robí dobre s cestom a netrvá to dlho. Potom už iba pekne kysne. Po zapletení je dobre ju nechať dobre vykysnúť tých 30 min v teple. Potom je taká nadýchaná. Mne sa zvykla rozložiť na celý plech. ;-) Aj v rúre sa ešte podvihne. Chystám sa pridať aj dalšie recepty, no len sa k tomu musím aj dostať, lebo rada by som aj foto priložila. Lepšie to je aj s fotkami. (P) ako bez. Ja som tiež tu na minibazáre objavila veľa dobrých receptov. Že keď niečo idem robiť, tak ani neviem, čo skôr, akú dobrotu. (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (22.1.2010, 21:51)
Túto vianočku som nazvala 'vianočka ako obláčik' je fantastická. (Y) Želka to tak presvedčivo napísala, že som sa hneď musela do nej pustiť. Veď víkend pred nami, už som sa videla ráno s kávou a vianočkou. Taká zasnívaná som dala do cesta dve odmerky vody (celú k droždiu a celú k vajciam) a čudujem sa, čo to mám také riedke. ;-) Ešte, že som mala aj ostatných surovín dosť, keď som si to s hrôzou uvedomila. Mám dve vianočky a nakoniec som rada. Sú výborné, vezmem zajtra rodičom. Ďakujem za recept (L) (hello) (aj za odskúšanie :-))
ODPOVEDAŤ
Želka G. (dzaja26) ID 80145 (22.1.2010, 14:56)
(Y) Petra ďakujem za skvelý receptík, táto tvoja vianočka je ako od našich starých mám, pavučinková a naozaj jemnulinká, najlepšia akú som doteraz upiekla (child1) Tie žienky, ktoré si pamätajú tieto veľké nafúknuté "pletence"
z detstva, budú so mnou súhlasiť.
Ja som robila hneď z dvoch dávok-2ks (zajic) aj keď na foto nie sú moje pletenky také krásne ako tá tvoja,
chutili (clamp) (clamp) (clamp) chválila aj moja mama. Piekla som aj vianočku od Sáry z Krupiny, nebola zlá, ale také ťažšie cesto mi bolo-možno som urobila dáku chybu, neviem.
Prečo nedávaš ďalšie recepty? :-| Teším sa, že nejaký čoskoro pridáš (hello)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (10.1.2010, 17:20)
tá je teda krásna obrovská, akoby zasnežená od cukru, mňam!!!!
ODPOVEDAŤ
Želka G. (dzaja26) ID 80145 (10.1.2010, 17:10)
Tvoja vianočka ma veľmi zaujala, (flower) , lebo je v nej olej a takéto kysnuté cestá sú najľahšie, viem z vlastnej skúsenosti, ja napr.do závinov dávam len olej a trochu masti, to je kombinácia ako z páperia/ tak to robila moja starká aj svokra-lenže obidve to už mali v oku ale mne sa vianočky "od oka" akosi nedaria, hoci záviny aj buchty sú nadýchané a ľahučké / Tak teraz skúšam vianočky z mmb *-) Budúci týždeň sa pustím určite do tejto tvojej a dám vedieť ako sa mi podarila ;-) ;-) ;-) (L)
ODPOVEDAŤ
Norika F. (1fifinka1) ID 649, mimibazar.sk/1fifinka1 (24.11.2009, 20:01)
(Y) (Y) (Y) (Y) je nadherna ... a netreba ani pekaren..
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu