. .. .. .. .. .. .
. .

Slivkový lekvár - RECEPT 6565

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

ZAVÁRANINY

ID 33802 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)


Slivkový lekvár


[ recept č. 6565 zo dňa  ]


Slivkový lekvár


POTREBNÉ PRÍSADY

5kg vykôstkovaných sliviek, 1kg kryštálového cukru, 2PL octu

POSTUP PRÍPRAVY

Slivky pomelieme, pridáme cukor a ocot, premiešame, dáme do pekáča a necháme 8 hodín stáť. Potom pekáč vložíme do rúry a pečieme 2 hodiny. Každú pol hodinu premiešame. Nalejeme do fliaš, uzatvoríme otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

takéto slivky má svokra
a moja zbierka tohoročných lekvarikov - čerešňový, broskyňový, čučoriedkový, slivkový, jahodový a marhuľový ( jahodový som dala do kupnej fľaše, lebo sa mi páčila a slivky som na servitke nemala tak som to takto poriešila)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Kuracinka na smotane s paradajkami | Slivkový lekvár | Dovolenkový mäsovo-ryžový hrniec >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Zuzana V. (zuzka2104) ID 24750 (24.8.2009, 9:42)
Ahoj znova, tak lekvarik je suuuprovy (Y) vydaril sa (clamp) , spinavy len ten jeden hrniec a rura uplne cistucka.... a to som ozaj len sem-tam pomiesala..... robila som viac veci naraz-ako spravna mamina troch deti ufff! diky za receptik-uz ho mam vytlaceny a zalozeny (zas o rok) papa ;-)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (24.8.2009, 21:28)
Ahoj, Zuzka, mrzí ma, že som neragovala na prvý komentár, ale mala som dovolenku :-S no som rada, že si si aj tak poradila, si proste šikulka , to ti teda nezávidím pri troch detičkách zvládať aj domáce práce, máš sa teda čo obracať (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana V. (zuzka2104) ID 24750 (21.8.2009, 17:03)
Evka, prosim Ta, tie pomixovane slivky davas odlezat do chladnicky, alebo len tak niekde vkuchyni? Ja somich prave dala do chladnicky, tak dufam, ze tym nic nepokazim *-) Inak ten napad s tym mixovanim ponornym mixerom je super (clamp) jednoduche apritom je potom menej riadu (Y) No teraz uz len pockam do rana amozem pokracovat s varenim v rure :-) To uz bude pohodicka, tak dufam, ze to vyjde - dam vediet. pa ;-)
ODPOVEDAŤ
Jaroslava K. (YARINA) ID 25289 (6.8.2008, 9:54)
Včera sme odskúšali a môžme doporučiť. Slivky som pomlela, zmiešala s ingredienciami, vyliala na hlboký plech. Piekli sme asi 4hod pri teplote 180°C a lekvar je fajne hustý, vôbec nebola zašpinená rúra. (Y) (clamp) (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (6.8.2008, 20:21)
Jarka ďakujem, teší ma, že si spokojná (Y) (Y) (Y) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Daniela H. (Češka) ID 23282 (5.8.2008, 17:19)
môže my niektorá povedať, načo sa necháva ešte 8hodín stáť po zomletí? :^) :^) (L)
ODPOVEDAŤ
Daniela H. (Češka) ID 23282 (6.8.2008, 11:17)
už som spravila, je (Y) (Y) a nechala som aj odstáť, a varila som ho len dve hodky (L)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (6.8.2008, 20:20)
supeeer, sa teším |:o) |:o) |:o) |:o) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (30.7.2008, 19:51)
dnes idem robit tuto dobrotu, slivky sme ale nemleli, ale (cinky) mi ich hodil do mixera, dufam, ze to nebude vadit *-), pridala som cukor, ocot a teraz cakam, kym to budem davat do truby :-).Som zvedava, ako to dopadne, lekvare varim tohto roku 1x, z josty sa vydaril, tak dufam, ze aj tento bude (Y) (Y).Dakujem za super jednoduchy receptik (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (andulka2) ID 48309 (31.7.2008, 7:55)
Kočky, úplne zbytočne sa zdržiavate mletím alebo mixovaním sliviek, práve v tom je čaro tohto receptu, že je s pečeným lekvárom málo práce. Rozpolím slivky, odvážim dávku, nalejem ocot do kastróla, poukladám spodnú vrstvu sliviek dužnou dolu, ostané dosypem, ak chcem sladší tak rozsypem na slivky cukor, trochu hrncom zatrasiem, nastavím trúbu na 150 st., keď sa šťava zo sliviek dostane po vrchnú vrstvu (1 - 1,5 hod.)zvýšim na 180 st. a lekvár si ďalších cca 6 hod. nevšímam. Ak sú slivky veľmi šťavnaté, pridám aj ďalšiu hodinu. Čím lekvár dlhšie pečiete tým je hustejší, lebo sa vodaodparí.Najlepší s najvýraznejšou chuťou je z posledných prezretých sliviek.
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (30.7.2008, 23:09)
Ja som zo začiatku mlela a potom som dostala ponorný mixer a robim už len s ním, tak je to asi jedno ako sa pomelú, daj vedieť ako sa podaril (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (andulka2) ID 48309 (30.7.2008, 8:33)
Pečie sa najprv na 150 st. a keď slivky pustia šťavu (cca 1 hod.)tak sa zvýši teplota na 180 st., 200 st. je veľa. Lekvár musí len občas zabublať a nie klokotať. Lekvár pečiem takto 10 sezón. Dávku 7 kg pečiem v 10 litrovom kastróle.
ODPOVEDAŤ
Anna M. (Anika 2) ID 5424 (30.7.2008, 7:49)
Včera som robila slivkový lekvár týmto spôsobom. Mojou radou by bolo aby ste ho občas miešali, nakoľko môj trochu prihorel a robila som ho pri teplote 200°C, okrem toho rúra môjho novučičkého krásneho šporáka bola celá oprskaná tým lekvárom. Takže miesto toho aby som si ušetrila prácu miešaním v hrnci, som si robotu len narobila, nehovoriac o tej horúčave, ktorá bola v kuchyni. Inak lekvárik je chuťovo výborný, len najbližšie ho nebudem robiť v rúre.
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (30.7.2008, 18:23)
Anika, je mi hrozne ľúto tvojej rúry, no ja som ho prvýkrát tiež robila v novej rúre a robila ho v tej istej viac krát a niekolko dávok , ale prisahám, že moja rúra tým neutrpela, vôbec mi lekvár neprskal , ani mi nenapadlo, keď som ho písala niečo také, že by mohol prskať. Ja zvyknem vo svojich receptoch upozorniť na chybičky pôvodného receptu, aby sa už nikomu neopakovali. jediná chyba tohto receptu je tá , že som si nepamätal na koľko stupňov s pečie, tak sa ospravedlňujem touto cestou za nepríjemnosti , ktoré som spôsobila týmto receptom :-( :-( :-( :-( :-(
ODPOVEDAŤ
Zdenka H. (Zdenka55) ID 24381 (29.7.2008, 9:18)
Ani, tak toto vyzerá supr. Len prosím nerozumiem - poukladáme dužinou dolu,
to rozpolíš, alebo ako? A ešte by som sa chcela spýtať, koľko sa to asi pečie.
Ďakujem
ODPOVEDAŤ
Anna J. (andulka2) ID 48309 (29.7.2008, 9:34)
Slivky rozpolíme a dužinou dáme spodný rad dole a šupkou hore , aby rýchlejšie pustili šťavu a aby sa nepripálili. Pečieš to tak dlho, aby hmota klesla na polovicu. Ak máš teda kastról plný sliviek a vysoký je cca 15 cm, hmota by mala klesnúť tak po uši kastrróla. Kastól musí byť klasický smaltovaný, nesmie mať umelohmotné uši. Čím chceš mať lekvár hustejší, tým ho dlhšie pečieš. Celá dávka - 7 kg v 10 l kastróle cca 8 hodín. Kludne to strčíš ráno do trúby a necháš tam celý čas. Ja som piekla lekvár už aj v noci, nastavila som trúbu na 150 st. šla som spať a ráno bol lekvár hotový.
ODPOVEDAŤ
Anna J. (andulka2) ID 48309 (29.7.2008, 8:12)
Osvedčený postup, robím slivkový lekkvár takýmto spôsobom už roky. Recept je na 7 kg sliviek.
Do kastróla, ktorý sa zmestí do rúry, nalejeme 1/2 litra octu. Odkôstkované slivky dáme do kastróla tak, že spodnú vrstvu sliviek poukladáme dužinou dolu. Ostatné slivky nasypeme a zrovnáme. Ja osobne slivky vôbec nesladím ale podľa receptu navrch sliviek sa rosype1 kg cukru. Kastról dáte do trúby a pomaly pečiete. Najprv na 180, keď začne bublať znížime na 150 Lekvár sa vôbec nemieša!!!!!! Vôbec neprská. Keď klesne hmota na polovicu pôvodnej hmoty, kastról sa vyberie, vtedy!!! sa varechou rozmieša, horúce sa dáva do pohárov a zavíčkované sa otočí hore dnom. Ak chcete, po vychladnutí múžete ešte aj zasterilizovať. Bez cukru sú to pravé české povidla. Lekvár môžete robiť aj z polovičnej dávjy, teda 3 1/2 kg.
ODPOVEDAŤ
MARIANA B. (12MAJKA21) ID 18382, mimibazar.sk/12majka21 (29.7.2008, 19:30)
Ahoj Anka, prosím ťa dosť ma zarazilo, že tam ide tolko octu :-o neni ho tam nejako vela, alebo ho tam potom necítiť, ja som doposial vždy robila bez octu, tak teraz prvý raz počujem že tam ide aj ocot a ešte tolko, načo sa tam vlastne dáva, chcela by som vyskúšať ho urobiť v tej trúbe, len ten ocot neviem či mám dať *-) (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (29.7.2008, 20:03)
Majka, ani ja ti nepoviem načo tam ten ocot ide a tiež ma zarazilo to množstvo, ale myslím si, že tie 2 PL sú tak akurát, o škodlivosti octu nechcem diskutovať, ja ho radšej menej používam a potom ešte radšej nechám stáť 8 hodím ( cez ) noc slivky a potom dve hodky piecť ako keby mi mala ísť rúra 8 hodín vkuse a zapnutú by som ju doma len tak nenechala, no neviem koľko ľudí, toľko názorov *-) *-) *-) *-) *-)
ODPOVEDAŤ
MARIANA B. (12MAJKA21) ID 18382, mimibazar.sk/12majka21 (30.7.2008, 18:57)
Ahoj Evka, tak lekvár som dnes konečne dorobila :-) no a dala som ho do kastróla a do trúby, len s cukrom mne tam ten ocot vobec nepasuje, no a lekvárik som varila na 180-200 stupňov vobec nefŕkal ani sa nepripiekol čo som bola moc rada, len sa mi zdá riedky, zhustne po vychlladnutí? pa a diky za receptík (Y) (Y) (Y) (flower) (flower) (flower) (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (30.7.2008, 23:07)
Majka všetky lekváre po vychladnutí sú tuhšie, tak dúfam že aj ten tvoj bude ako má byť. Ja by som ešte popri pečení vybrala kúsok na tanierik dala do mrazničky, aby som približne vedela ako hustý bude. Ale pri slivkovom to nerobím , keby sa mi zdalo , že mu tie dve hodky nestačili, tak by som pridala ešte pár minút, zataiľ som nemusela nič upravovať a som rada že tebe neprskal (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (andulka2) ID 48309 (30.7.2008, 7:34)
Recept je na 7 kg sliviek. Keď ich dáte do 10l kastróla, tak ten ocot je akurát na dne. Slivky by sa pripálili to za prvé a za druhé ide tam 1 kg cukru (ja cukor nedávam vôbec ak sú slivky veľmi zrelé).
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (30.7.2008, 18:13)
juuuj, tak z tohto komentáru silne niečo cítim :-o :-o :-o :-o :-o :-o
ODPOVEDAŤ
katarina h. (katka01) ID 18377 (28.7.2008, 10:40)
ja som vcera robila v domacej pekarni so zelirovacim cukrom a vydaril sa
ODPOVEDAŤ
Zdenka H. (Zdenka55) ID 24381 (28.7.2008, 10:19)
Evi, a na akom stupni to pečieš?
Ďakujem
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (29.7.2008, 20:09)
Zdeni prepáč, že až dnes, skôr to naozaj nešlo, lae zistila som , že sa peči ako som napísala 200-220°C, ale mamina sestra mi povedala, že ona ho najprv pečie naplno a asi v polovici stiahne rúru na 200°C, ono to už potom aj je vidieť, že začína hustnúť, tak ho nenecháme pripáliť, ja som ho takto robila viackrát a vždy sa mi podaril, bol hustý ako ten kupovaný, taký mňam, (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (28.7.2008, 10:55)
Zdenka, tušila som , že mi niekto položí túto otázku a to je problém *-) *-) *-) podľa tohto receptu som robila lekvár pred dvomi rokmi, minulý rok nebola úroda a mala som ešte z tých predchádzajúcich a toho roku ak sa niekto nado mnou nezľutuje a nedá mi aspoň na jednu dávku, tak sme bez lekváru ;-) ;-) ;-ale večer to zistím a napíšem, sestra ma presný recept aj so stupňami , ae ja si myslím takých 200-220°C
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu