. .. .. .. .. .. .
. .

Vysoké teploty - RECEPT 4169

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCA MEDICÍNA

ID 1865 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)


Vysoké teploty


[ recept č. 4169 zo dňa  ]


POTREBNÉ PRÍSADY

Prosím o pomoc. Moja malá má vysoké teploty a všetko odmieta jesť. Už som vyčerpala všetky nápady. Nemáte nejakú domácu medicínu na chrípkovú virózu?


miška


POSTUP PRÍPRAVY

Ďakujem za čokoľvek
<< Moja prva "ina" torta | Vysoké teploty | Rýchly šalát >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Martina J. (matullka135) ID 85341 (15.9.2011, 20:59)
(zajic)
ODPOVEDAŤ
iveta d. (iveta dubenova) ID 186842 (3.4.2011, 12:42)
poradte mi prosim moja dcerka ma dva a pol roka a uz siedmi den ma teplotu 38.5 uz berieme druhe antibiotika a este stale jej ta teplota neustupuje.som zufala.
ODPOVEDAŤ
Alžbeta P. (zajka21) ID 126767 (12.12.2009, 23:52)
Ahooj Mám 13 Rokov a ked som mala 40 stp.teploty otecko mi dával vela čaju so zaváranímy brusnicami daju sa zohnat aj susene sa mi zda a vzdy to zabera ODPORUCAM (D) :-p držim palceky a je potrebne konbinovat s studenymi obkladmi :)
ODPOVEDAŤ
dagmar s. (kipi) ID 104861 (15.10.2009, 14:11)
(box) :-D :-D (H)
ODPOVEDAŤ
dagmar s. (kipi) ID 104861 (14.10.2009, 16:05)
PROSIM O POMOC MOJ SYNCEK UZ 3DEN MA TEPLOTY ZVISENE A DNES AJ ZVRACAL 3krat po jedle ked som ho nakojila .Trosku je hore a poto stale spika este chori nebol ma 6mesiacov.DASA
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (14.10.2009, 16:19)
Dáši, hlavne tekutiny...
Nemusí ti jesť, to aj ty sama na sebe poznáš, že ti vtedy nechutí...ale čaje vlažné mu dávaj stále, hlavne čierny...mali by byť nesladené, maximálne trolilinku prisladené, ak by ti tie nesladené odmietal. Výborná je aj čistá voda...
Ak vrackal po mliečku, tak mu skús do večera dávať iba čistú vodu, alebo ten čierny čaj a nijak mu nezaťažuj mliečkom žalúdoček...
Ty si ho odsávaj, aby si mala pravideľný výdaj mliečka...
Pri teplotách sa malý organizmus veľmi rýchlo dehydruje...
Stále mu potieraj namočeným tampónom pery a rob mu zábaly.
Každopádne kontaktuj pediatra, je ešte malinký.
Tie teplotky nemusia byť z choroby, môžu mu ísť zúbky, ale to zvracanie nie je dobré...
ODPOVEDAŤ
dagmar s. (kipi) ID 104861 (15.10.2009, 14:09)
MARIKA DAKUJE TI VELMI PEKNE ZA DOBRU RADU DAVALA SOM MU VODICKU A POMOHLO A VECER SOM HO NAKOJILA A UZ OD VECERA NEGRCKAL SPRAVILA SOM MU VECER AJ KUPEL TAK DNES JE TO UZ LEPSIE ESTE RAZ DAKUJEM ZA FAJN RADU DASA
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (23.10.2009, 11:04)
Dáši, nemáš za čo (L)
ODPOVEDAŤ
dagmar s. (kipi) ID 104861 (14.10.2009, 16:05)
PROSIM O POMOC MOJ SYNCEK UZ 3DEN MA TEPLOTY ZVISENE A DNES AJ ZVRACAL 3krat po jedle ked som ho nakojila .Trosku je hore a poto stale spika este chori nebol ma 6mesiacov.DASA
ODPOVEDAŤ
michaela hynkova (misa 1) ID 1865, mimibazar.sk/misahynkova (9.9.2009, 0:35)
Maminy všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše rady. moja malá stále má vysoké teploty pri každej chorobe. pred dvoma týždňami sme mali len vírus, ale s 41 teplotou. po dvoch dňoch prešlo. teraz máme znova 39 a už sa neviem dočkať rána kedy pôjdeme k doktorke. dnes nám akosi neúčinkovali žiadne obklady, vaňa, octové ponožky ani zábaly. ešte vydržať do rána.

ešte raz ďakujem miška
ODPOVEDAŤ
Daniela H. (Danihela) ID 116029 (31.1.2010, 21:52)
Mám jednu radu na zníženie teploty možno ju už poznáte ale u mojich detí to zaberalo a taktiež aj pri mne keď som ako dospelá mala rubeolu a telo sa nemohlo schladiť studenými obkladmi, takisto pomohlo aj mojej dcére v tehotenstve pri liečbe chrípky bez liekov. Nakrájať na plátky cca 1,5 - 2 mm surové zemiaky, priložiť priamo na zápastie a členky, priviazať vreckovkou. Zemiak úplne vyschne, treba ho vymieňať vždy za čerstvý niekedy už po hodinke. Určite teplotu zníži. Takisto stiahne teplotu kyslé mlieko na členkoch a zápastiach, lenže to potom trošku páchne.Za vyskúšanie nič nedáte.
ODPOVEDAŤ
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (20.6.2008, 13:58)
u nas sa osvedčili (chripka) (chripka) posadit dieta do vaničky ,alebo vane .Musi bit voda tepla a postupne vodu shcladzovat a dieta tam treba nechat aspon 5.min Potom treba dieta zabalit do osušky a ešte zakrutit do deky.Ak teploty pretrvavaju ,treba kupel opakovat ešte aspon 2x A tiež octove zabaly ale nie na KONčATINY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (N) (N) (N) (N) (N) (N)
ODPOVEDAŤ
ŽANI P. (žaža) ID 870 (19.5.2008, 23:47)
Potraviny s protivírusovými účinkami
Ananás: pôsobí protivírusovo
Banány: chránia žalúdočnú sliznicu proti účinkom kyselín a antibiotík
Čaj čierny a zelený: má protivírusové účinky
Čučoriedky: majú protibaktériové aj protivírusové účinky
Horčica s chrenom: pôsobí protizápalovo, uvoľňuje hlien a pomáha vykašliavať
Kapusta a karfiol: majú protivírusové účinky
Mrkva: zvyšuje obranyschopnosť
Sója: veľmi aktívny protivírusový prostriedok
Štipľavá paprika: má hojivé účinky pri nádche, potláča bolesti
Včelia materská kašička: jeden z najúčinnejších stimulátorov imunitného systému
Kedy už ísť k lekárovi
● Ak je horúčka je vyššia ako 38,5 °C a trvá dlhšie ako 2 či 3 dni,
● ak sa stav zhorší alebo sa objaví znovu ešte horší ako predtým,
● ak ste skúsili jeden alebo viac liekov bez úspechu,
● ak sú bolesti v hrdle stále silnejšie a na mandliach sa objavil biely povlak,
● ak sú uzliny na hrdle zdurené a citlivé na dotyk,
● ak máme bolesti v uchu alebo silné bolesti vedľajších nosných dutín,
● objavia sa zvieravé bolesti na prsiach, dýchavičnosť či piskot na prieduškách,
● objaví sa ťažký kašeľ so zelenožltým, sivým alebo krvavým hlienom,
● tehotné a dojčiace ženy by mali radšej konzultovať samoliečenie s lekárom.
Čo platí na plný nos?
Inhalujte niekoľkokrát denne paru s eukalyptovým olejom, nie však dlhšie ako 5 minút. Ak ho nemáte poruke, postačí aj zaparený porciovaný harmančekový čaj alebo lyžička obyčajnej soli vo vriacej vode. Môžete tiež vyskúšať trik starých otcov: stačí si pričuchnúť k čerstvo nastrúhanému chrenu a výsledok je vynikajúci. Pozor: Kvapky do nosa nepoužívajte dlhšie ako 4 až 5 dní.

NÁŠ TIP: Akupresúra proti nádche
Ak máte upchatý nos: priložte si obdiva prostredníky na miesta, kde sa ľuďom, ktorí nosia okuliare, opiera rám o nos a ukazováky súčasne dajte na vnútorné začiatky obočia. Tieto body masírujte asi 1 minútu 3- až 5-krát denne, tak že na nich miernym tlakom posúvate pokožku smerom hore. Body nad ústami zlepšujú prekrvenie slizníc a nosa.
Mýty o horúčke
Najmä pediatri sa hnevajú, že mnohé mamičky sa správajú pri mierne zvýšenej teplote nerozumne. Ihneď naordinujú deťom liek na zrazenie teploty a to je zle. Telo sa totiž prestane samo brániť proti infekcii. Zvýšená telesná teplota nie je choroba, ale príznak, že sa niečo deje v našom tele. Horúčka je súčasťou boja organizmu proti pôvodcom infekcie a podporuje vylučovanie toxických látok.

Mýtus číslo 1
Keď má dieťa zvýšenú teplotu, treba mu ihneď podať liek na jej zníženie, aby sa dobre vypotilo a teplota mu klesla.
Nie je to pravda. Teplota a bolesť sú najčastejšími prejavmi choroby. Ak má vaše dieťa horúčku, znamená to, že bojuje s infekciou spôsobenou vírusmi, baktériami alebo plesňami. Aby bol jeho boj čo najúčinnejší, nemali by sme teplotu za každú cenu znižovať. Teplota do 38,5 °C je optimálna na priebeh obranných reakcií. Do tejto hranice ju netreba znižovať, len dieťaťu podávať viac tekutín. Ak teplota vystúpi nad 38,5 °C, ide o zvýšenú teplotu, horúčku. Keďže veľmi vysoká horúčka môže poškodiť mozog a krvný obeh, ak vám teplomer ukáže 39 a viac stupňov, mali by ste začať teplotu znižovať.

Mýtus číslo 2
Dieťa treba pri horúčke dobre poprikrývať, aby neprechladlo a mohlo sa vypotiť. Radšej ani nevetrajme, aby miestnosť mala stálu teplotu.
Chyba! Dieťa sa pri horúčke prehrieva, preto ho nie je dobré prikrývať hrubými perinami a jeho teplotu tým ešte zvyšovať. Vhodnejšie sú ľahšie periny, tenké pyžamo a pravidelne vetraná miestnosť. Čerstvý vzduch dieťa osvieži viac ako nevyvetraná miestnosť, v ktorej sa baktériám skvele darí.

Mýtus číslo 3
Aj keď má dieťa horúčku, malo by sa poriadne najesť, aby vládalo bojovať s teplotou a chorobou.
Nerobte to! Nenúťte ho do jedla. Jedným z prejavov ochorenia je, že chorým nechutí a niekedy je potrebné ich do jedenia doslova nútiť. Počas choroby si však organizmus vystačí aj so svojimi zásobami a okrem iného treba pamätať i na to, že horúčka spomaľuje pochody trávenia. Nie je dôvod na prerušenie dávky lieku, ktorú dieťa zvyčajne dostáva, aj keď nejedlo. Dieťaťu stačí ľahké jedlo, osviežiť ho môže aj ovocie, napríklad nastrúhané jabĺčka.

Mýtus číslo 4
Choré dieťa musí ležať! Každý pohyb môže jeho ochorenie iba zhoršiť.
Nie je to tak. Dieťa s horúčkou nemusíte za každú cenu udržať v posteli. Ľahký pohyb mu neublíži, nemalo by však chodiť von či behať po byte a príliš sa namáhať. Nezabúdajte, že keď sa bude cítiť zle, samo si ľahne a zatúži po oddychu, nie je potrebné ho nútiť ležať bez pohybu v posteli niekoľko dní.

Mýtus číslo 5
Teplota je na celom tele rovnaká. Ak dieťaťu nameriate teplotu v konečníku viac ako 37 ° C, má horúčku.
Nie je to pravda, na rôznych častiach tela máme rôznu teplotu. Ak ju meriame pod pazuchou, normálna je okolo 36,4 °C. V ústach je bežná teplota 37 °C, v konečníku 37,6 °C. Ak nameriame pod pazuchou teplotu viac ako 39 °C, ide o horúčku.
Kedy je nebezpečná
S lekárom sa určite poraďte, ak zostáva teplota zvýšená nad 38 °C dlhšie ako 48 hodín alebo ak vystúpi nad 40 °C. Dlhotrvajúce vysoké horúčky môžu zapríčiniť dehydratáciu a poškodenie mozgu. Vysoká horúčka u dojčiat a malých detí môže spôsobiť kŕče. Vtedy už takáto teplota pôsobí na organizmus nepriaznivo, najmä na srdce a celý obehový systém. Teplota nad 41 °C je nebezpečná. Teplota nad 43 °C spôsobuje smrť.
Kedy treba znižovať ihneď
V niektorých prípadoch je nevyhnutné aj mierne zvýšenú teplotu okamžite znižovať. Ide najmä o ľudí s ochorením srdca a ciev, horúčka núti srdce pracovať rýchlejšie, čo môže spôsobiť poruchy srdcového rytmu a srdcový záchvat. V prvých troch mesiacoch reklama

tehotenstva môže prudký výkyv teploty spôsobiť poškodenie plodu.
Zábaly namiesto liekov
Ak nepomáhajú lieky na znižovanie horúčky, možno použiť zábaly. Možno ich dokonca zvoliť namiesto zábalov, často zaberú aj skôr ako lieky. Namočte uterák, plienku alebo plachtu do vlažnej vody a dobre vyžmýkajte. Obtočte okolo hrudníka, brucha a slabín, niekedy postačia zábaly len na lýtka. Zábal prikryte suchou plachtou a tenkou prikrývkou. Po 10 až 15 minútach dajte dolu a po polhodine zopakujte ešte trikrát.
Urobte si octové papuče
Ak máte horúčku a neznášate zábaly, namočte ponožky do roztoku octu a vody (v pomere 1 : 1), studené si ich natiahnite na nohy a nechajte hodinu a pol pôsobiť.
ODPOVEDAŤ
miriam v. (mirocka1) ID 18717 (13.3.2008, 10:28)
pri takychto chorobach som citala, ze netreba jest, iba vela pit, aby sa energia sustredila na chorobu a nie na spracovanie jedla
ODPOVEDAŤ
Zuzana b. (zunan) ID 7297 (13.3.2008, 8:11)
mne zasa lekarka vravela , ze pri (chripka) sa nemaju davat VOBEC obklady na koncatiny, len na hrudnik, alebo vlazna sprcha alebo kupel (child2) (wash). Tiez striedame paracetamol( Paralen) a brufen ( NUROFEN, Ibubrofen).
Skore uzdravenie (L)
ODPOVEDAŤ
Anita H. (aanitkaa) ID 661, mimibazar.sk/aanitkaa (25.2.2008, 18:26)
Michaela, u nas sa pri vysokej teplote osvedcili : octove ponozky, tj slaby octovy vlazny roztok, ponozky namocit, dat na nohy a navrch este jedne teple ponozky. Po case menit, nenechat pridlho,aby sa kozicka na nohach velmi nerozmocila, a inak podobne ako predchadzajuca odpoved, len ja davam nurofen sirup/ mam uz vacsie dievky a cipky nechcu/
ODPOVEDAŤ
Ingrid U. (petra34) ID 1152, mimibazar.sk/petra34 (25.2.2008, 18:49)
Tiež môžem odporučiť tie octové ponožky! Zatiaľ nám zakaždým pomohli.....a takisto nurofen sirup!
ODPOVEDAŤ
Ingrid K. (ingridka78) ID 17213 (25.2.2008, 16:39)
(chripka) ahoj. vo viacerych článkoch som čítala, že sa nemá zrážať horúčka, kym nemá 38C. Tak zrážam až nad 38C. Najprv podávam paralen-detský v tabletkách - rozdrvým a na lyžičku s čajíkom...aj keď nasilu. podľa pribalového letáku, keď mojim detičkám vyskočí po 4 hodinách znovu, dávam NUROFENové čípky. Odporúčam, nezaťažia žalúdok a sú aj od bolesti. Tieto dva preparáty sa možu ževraj kombinovať, lebo každý má inú účinnosť. A medzitým ZARUČENE podávam čaj OSTRUŽINY malinovej-lístky-od firmy HANUS, kupený v obchode s bylinkami, možno aj v lekárni. Iný nie. Ten zaručene pomože! takúto trojkombináciu používam pri vysokých teplotách, s ktorými sme neraz bojovali. A medzitým studený zábal-staršieho sprchujem striedaním vlažnej a studenšej vody a mladšej robím zábal tela studený. Ale skôr tá sprcha im vyhovuje. (child3) Medzi liekmi od horučky musí byť 6 hodinový odstup, tak si to vždy zapisujem, ktorý som o kolkej dávala (child5) (child6) . A hneď pri chrípke nasadím deťom OSCILOCOCCUM , PARAGRIPE od fi BIORON-homeopatikum, aj keď je liečba o to nákladnejšia a Echinaceové kvapky od fi HANUS.To je môj postup, dúfam že pomože. Prajem skoré uzdravenie.
ODPOVEDAŤ
Pavol L. (Pajko1980) ID 99826, mimibazar.sk/pajko1980 (29.8.2009, 12:45)
ties použivame Echinaceové kvapky od fi HANUS /stoja len kolo 2eura/a skusili sme preventan -ružovy pre deti od 3r, aj preventan akut možu deti od 3r, len to mala pocmulka :-p a pomaha to (Y). dalej používame (C) ČAJ MLADOSTI , je na všetky druhy zápalov v tele. a osvedčil sa nam aj (C) čaj ROOIBOS v chripkovom období, deťom chutí aj neosladený. (X)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu