. .. .. .. .. .. .
. .

Rezy Rigoletto - RECEPT 9765

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

VIANOČNÉ CUKROVINKY

ID 31604 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)


Rezy Rigoletto


[ recept č. 9765 zo dňa  ]


Rezy Rigoletto


POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto: 400g hladkej múky * 150g práškového cukru * 4 žĺtky * 250g Hery (Palmarin alebo iný rastlinný tuk) * 1 balíček prášku do pečiva * ríbezľový lekvár Plnka č. 1: 4 vajcia * 150g kryštálového cukru * 150g nahrubo nasekaných orechov (najlepšie sú vlašské) * 50g hrozienok * 100g posekaného kandizovaného ovocia (veľmi dobrá je kombinácia kandiz. citrónovej, pomarančovej kôry a čerešní) Plnka č. 2: 3 vajcia * 150g kryštálového cukru * 250g masla (pravé, nie náhražky!) * 2 polievkové lyžice kakaa * rum podľa chuti Poleva: čokoláda na varenie * kúsok Cery (množstvo "od oka")

POSTUP PRÍPRAVY

Tieto rezy sa obvykle pečú cez vianočné sviatky kvôli kombinácii orieškov, kandizovaného ovocia a hrozienok. Taktiež sú to veľmi kalorické rezy, takže kto má pocit, že ešte počas tohtoročných sviatkov nepribral - Rigoletto mu vtom na 100% pomôže :))
Ich príprava je tiež trochu náročnejšia preto som vložila aj fotopostup. Všetku námahu však vykompenzuje ich fantastická chuť (najmä spojenie tých 2 skvelých plniek je pre chuťové poháriky hotová balada).


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Práškový cukor, žĺtka a Heru pokrájanú na malé kúsky vymiešame spolu.
Ďalej pridávame k mase po troškách hladkú múku (tak ako je na obrázku), ktorú sme zmiešali s práškom do pečiva.
A vymiesime takéto pekné hladké cesto.
Cesto rozvaľkáme válčekom na cesto a prenesieme na plech (komu sa nechce trápiť s vaľkaním cesta a následne jeho trhaním a pod. tak ako mne, tak jednoducho cesto po kúskoch rukou natlačí do plechu a uťapká - aby bol povrch podľa možnosti hladký :) Keď už cestíčko leží víťazoslávne na plechu, potrieme ho ešte ríbezľovým lekvárom.
A ideme na plnku č. 1: Nad parou vyšľaháme všetky 4 vajcia s kryštálovým cukrom až pokým hmota výrazne nezhustne (mne to teda peknú chvíľku trvalo, takže treba byť trpezlivý). Potom hrniec s hmotou vezmeme zo sporáka a vmiešame do nej nasekané orechy, pokrájané kandizované ovocie a hrozienka - to už na obrázku žiaľ nie je.
Plnku č. 1 rozotrieme na pripravené cesto na plechu a šup s ním do vyhriatej rúry na 30-40 min. (treba mať oči na stopkách, aby neprihorelo)
Zatiaľ kým sa cesto bude piecť a neskôr chladnúť pripravíme si plnku č. 2. Do hrnca dáme 3 celé vajíčka, kakao a kryštálový cukor a rovnako ako v prvej plnke, aj tu všetky ingrediencie šľaháme nad parou až do zhustnutia. Potom zhustnutú masu odložíme a necháme úplne vychladnúť.
Maslo si najprv vymiešame elektrickým šľahačom. Potom k nemu po troškách pridávame vychladnutú kakaovo-cukrovo-žĺtkovú masu. Je dôležité, aby maslo aj masa mali približne rovnakú teplotu, lebo inak sa plnka môže zraziť (ak sa tak náhodou stane, tak použijeme záchranný manéver, ktorý spočíva vtom, že celú plnku budeme šľahať nad parou až kým nenadobudne žiadaný krémovitý vzhľad). Na záver do plnky vmiešame 1-2 polievkové lyžice rumu (alebo podľa chuti).
Na upečené a hlavne dobre vychladnuté cesto rovnomerne rozotrieme plnku č. 2.
Koláč ešte zavŕšime čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme tak, že varovú čokoládu a kúsok Cery roztopíme a vymiešame nad parou (presné množstvá neviem). Pred podávaním nakrájame na úhľadné rezy (no ja mám od tej úhľadnosti síce ďaleko - viď úvodná fotografia:), ale Vaše rezy Rigoletto budú určite krásne. Dobrý nápad je krájať ich nožom namáčaným v horúcej vode - vtedy poleva menej praská. Prajem dobrú chuť!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Vianočka | Rezy Rigoletto | mamine kokosove rožky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Katka H. (la100vicka) ID 48419 (21.12.2009, 10:52)
Ahoj Evka, tieto rezy mame velmi radi, tak som sa rozhodla, ze ich spravim na vianoce. Neviem ale, ci som nahodou nieco nepokazila s prvou plnkou, lebo tvoja na obrazku vyzera uplne inak...ja ked som slahala vajicka s cukrom podla receptu nad parou, tak mi isli z hrnca vyliezt (a to mam hrniec presne taky ako ty na foto). Ked zhustli, tak som ich zmiesala s ostatnymi prisadami, ale tie v tom "snehu " ani vidiet nebolo. Urobila som nieco zle? Myslim, ze na chuti zakusku to nic nepokazi, ale chcem zistit, kde je chyba. *-) Nebude to tym, ze som namiesto rucnej metlicky pouzila elektricky slahac???
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (21.12.2009, 13:14)
Ahaj Katka (hello) som rada, že si sa podujala robiť tieto výborné rezy (zajic) čo sa tvojej otázky týka - ťažko odpovedať na ňu - ale nemyslím, že problém je v tom šľahači *-) skôr ma napadlo, či vajíčka neboli moc veľké - ak si použila napr. domáce vajcia - tak tie sú vždy väčšie a výdatnejšie...Jedine, čo ma ešte napadlo, ako to zachrániť - pridať viac toho kandiz. ovocia a orieškov - aby si to mala hustejšie...Dúfam Kati, že sa ti plnku podarí zachrániť a budete si môcť domka pochutnať na rigolette - držím palce! (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Katka H. (la100vicka) ID 48419 (21.12.2009, 15:51)
Ahoj Evka, prisla som na to pri robeni druhej plnky. Bolo to tym slahacom. Ja som si totiz recept stiahla bez obrazkov a ked som precitala "vyslahat nad parou", automaticky som siahla po slahaci. Az ked som ti pisala, som si na fotkach vsimla, ze si to slahala rucne. Druhu plnku som robila takou metlickou, ako ty a plnka bola presne taka ako na tvojej foto. Uvidime, ako to dopadne pri krajani kolacika. Ta prva mi totiz po upeceni ostala ako ked davas zapiect sneh z bielkov na kolaci a ovocie s orieskami boli pod tym snehom. Ja som to trosku pokvapkala rumom, nech ten sneh klesne a trosku to zvlacnie. Uvidime. Ale vdaka za odpoved a pekne sviatky prajem. (banky)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (21.12.2009, 20:33)
Katka, no aspoň, že sa ti podarilo prísť tomu na zub. Každopádne verím, že nakoniec koláčik bude chutiť i tak výborne, veď tam šli samé lahodné suroviny :-p :-p a dobre si to vymyslela aj s tým rumíkom..budem rada, keď mi potom napíšeš, či sa koláčik podaril podľa predstáv... (L) (L) (L) krásnučké vianoce prajem aj ja (banky) (kolednici) (darecek)
ODPOVEDAŤ
Martina B. (M.A.R.T.I.N.A) ID 52081 (11.11.2009, 19:52)
Baby, tieto Vianoce ho určite vyskúšam....Tlačím receptík. (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (12.11.2009, 12:14)
Martinka, vyskúšaj...myslím, že neobanuješ, je to lahôdka (zajic) (zajic) (zajic) pre nelámanie polevy pri krájaní môžeš moju polevu nahradiť nelámavou čoko polevou do Gabiky - nájdeš na MMB (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (15.7.2009, 9:56)
aaano tento poznam, robieva ho moja svokra a je to jej najlepsi a najkalorickejsi vianocny kolac :-) milujem ho :-)
pamatam si ze ho priatelova mama upiekla aj v den ked som k nim sla na prvu navstevu a priatel ma chcel oficialne predstavit :-D boze, bolo to uz pred 4 a pol rokom... a ja som chcela vyzerat slusne tak som sa najprv neponukla a potom som vzala jeden kolac a posepkala som priatelovi ze ho zjeme spolu napoly aby sa nepovedalo ze som si nedala a ani ze vyzeram nenazrane *-) ale ked som ochutnala, zamilovala som sa a zacala som do seba tlacit jeden kolac za druhym ;-) no trapas, pozerali sa na mna ze co mi je... ale ja som bola ako v tranze (zajic)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (11.11.2009, 20:23)
Anetka, priznaj, že si sa vydalal za priateľa len kvôli tomuto koláčiku.... ;-) ;-) ;-)ale však stačilo vypýtať recept, netrebalo sa hneď vydávať .....dúfam ste spolu šťastní, prajem veľa spoločných Vianoc a iných sviatkov s týmto koláčikom. Ja ho teda tiež určite vyskúšam!!!!
ODPOVEDAŤ
Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (13.11.2009, 13:41)
no, ja som sa zanho este nevydala, to len svokru vola svokra lebo povedat "frajerova mama je zdlhave" :-D ale ano, ten kolac je proste sen... mnam... dufam ze ho svokra na Vianoce napecie ako vzdy, strasne sa tesim :-)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (15.7.2009, 15:37)
Anetka, to je náhodička, čo? tento koláčik nie je až taký známy, ale je strášne dobrý (zajic) presne ako píšeš - keď ho začneš jesť, tak nemôžeš prestať (smich) ja mám tento receptík tiež od budúcej svokričky :-D a ona ho robieva skoro na každú väčšiu oslavu. a môj (cinky) ho má dosť rád - ako všetko sladkéé (hello) (K)
ODPOVEDAŤ
Martina B. (clea333) ID 44972 (15.2.2009, 13:40)
Mozem odporucit, kolacik som skusala, bol super, vsetkym chutil, len sa po nom zaprasilo (Y) :-) (hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (15.2.2009, 16:26)
Diky Maťa :-) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu