. .. .. .. .. .. .
. .

Lamingtons (Kokosoví ježkovia) - RECEPT 9803

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

VIANOČNÉ CUKROVINKY

ID 31604 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)


Lamingtons (Kokosoví ježkovia)


[ recept č. 9803 zo dňa  ]


Lamingtons (Kokosoví ježkovia)


POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto: 50g masla * 1 vajce * 250g práškového cukru * 200ml mlieka * 300g hladkej múky * 1/2 balíčka prášku do pečiva * trocha strúhanej sušenej citrónovej kôry * olej + hrubá múka na plech Plnka na obalenie: 200g masla * 300g práškového cukru * čokoláda na varenie * 2 polievkové lyžice kakaa * 2 polievkové lyžice rumu * kokosová múčka

POSTUP PRÍPRAVY

Zaujímavosti: Na Slovensku sú tieto koláčiky známe pod názvom Kokosoví ježkovia. Pravda je však taká, že ich domovom je Austrália, kde sú veľmi obľúbené. Niekedy sa tiež podávajú zlepené krémom alebo jahodovým džemom. Jahodová variácia je typická pre Nový Zéland, zaťaľ čo s citrónovou sa stretnete skôr v Austrálii. My doma ich papáme len tak - samé.
Lamingtons sú pravdepodobne pomenované po Lordovi Lamingtonovi, ktorý slúžil ako kráľovský guvernér v rokoch 1896 - 1901. Určite by bol prekvapený, aký populárny sa tento koláčik stal. Čaj a lamingtons sú už tradične súčasťou zábavného programu na Australian Citizenship ceremonies. Lamingtons zaručene nájdete vo väčšine austrálskych pekární.

Postup:
Cesto: Maslo, práškový cukor a vajce vymiešame mixérom dopenista. Pridáme po troškách preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou a pomaly prilievame mlieko. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, rovnomerne ho rozotrieme aj ku krajom a pečieme 30-40 min do ružova. Cesto pečením značne zväčší svoj objem, takže môžte pokojne použiť aj väčší plech.
Po vychladnutí ho nakrájame na malé kocky alebo tyčinky (ja zvyknem krájať naozaj malé kocky, lebo tým že sa potom ešte obalia v plnke, naberú objem).

Plnka: Pripravíme si vodný kúpeľ, v ktorom rozpustíme maslo, cukor, čokoládu a kakao. Do vychladnutej masy pridáme rum a zamiešame. Kocky cesta celé namáčame do plnky a následne ich potom hneď šupneme do kokosovej múčky, v ktorej ich z každej strany vyváľame. A dávame pozor, aby sme ich následne potom hneď nešupli do pusy, aby nám aj niečo ostalo pre hostí :))
Z uvedeného množstva mi vyšlo okolo 70 kúskov :) ale to som krájala naozaj maličké kúsky.
Prajem dobrú chuť!!!
<< mamine kokosove rožky | Lamingtons (Kokosoví ježkovia) | Juhoslovanský štvorcový koláč >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Kamila S. (fidorka247) ID 129014 (18.12.2009, 13:01)
Evičko, jsou výborné... (zajic)
Dneska jsem je dělala, ale nevím, jakou mají trvanlivost. Vydrží v chladu (mám cukroví na balkoně) jak dlouho?
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (18.12.2009, 14:50)
Kamillka, moc sa vytešujem, že ježkovia chutia (child1) (child1) (child1) ja ich skladujem v chladničke v uzavretej nádobe kľudne aj 2-3 týždne - do plnky ide rum, čiže je to celkom slušný konzervant :-) :-) ale neviem, či sa u vás tak dlho ohrejú a neskončia v brušku (zajic) (zajic) (zajic) ;-) ;-) (L) (andel)
ODPOVEDAŤ
Milica K. (margoa) ID 23592 (9.12.2009, 22:09)
mnaaaam (Y) hned by som si dala
a pacia sa mi tvoje popisky..teda tie zaujimavosti..clovek hned nema pocit, ze si cita "len" recepty :) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (10.12.2009, 19:14)
to ma teší, že tie moje zaujímavosti aj niekto číta (L) (L) mám rada, keď poznám aj históriu koláčikov a niektoré ju majú fakt zaujímavú ;-) ;-) (hello) pekné sviatky (andel) (stromecek)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (11.11.2009, 0:47)
Ahoj Evka, tento zákusok robievam tiež a pozerám, že skoro rovnako. Mala som v škole kolegu z Austrálie a jemu vždy veľmi chutili, ibaže o ich pôvode sa dozvedám až od Teba :-) On nespomínal nič :-$ koťuha jedna ;-)
Chcem sa opýtať, ako sa to robí s tou plnkou? Upečené cesto sa plocho rozkrojí a natrie? alebo sa nakrájajú kocečky a tie spájajú? To by bolo asi dosť hrubé, však? Pozerám na fotke, že asi si to rozkrojila naplocho a plnila. Skúsim tento rok asi s tou plnkou (Y) Ďakujem za info a za nápadík (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (12.11.2009, 12:11)
Ahoj Kristínka (hello) ďakujem, takže máme spoločný zákusok :-) :-) Kolega bol veru koťuha, že sa nepriznal k svojmu koláčiku :-) a možno si myslel, že všetci na svete automaticky vedia, že tieto koláčiky pochádzajú z Austrálie, tak nepovažoval za potrebné sa k tomu vyjadrovať :-D K tvojej otázočke, neviem či to tam mám zrozumiteľne v postupe napísané, ale ježkov robím tak, že upečený plát nakrájam na kocky, tie namočím do čoko plnky a hneď šup do kokosu. Čo sa týka toho zliepania krémom resp. džemom - ako to robia v Austrálii, tak oni ich myslím lepia už hotové - čiže 2 ježkov zlepia dohromady krémom či džemom. Ja som to zatiaľ tak nerobila, lebo som nikdy nemala času navyše. Ale raz sa k tomu možno podujmem... (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (12.11.2009, 12:33)
Evi, na tej fotke to vyzerá, ako keby boli zlepované, tak som myslela, že také robievaš. Inak, tých ježkov aj ja robím tak, že ich nakrájam a dám do čoko a do kokosu. Teraz to rozrežem, naplním, zlepím a až potom pokrájam atď. Môjho kolegu si celkom dobre odhadla :-D to sebavedomie až v nebi ;-)
(hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (12.11.2009, 12:57)
Evka fotila kolaciky s tienom,preto sa zdaju,ze su zlepovane ;-)
ODPOVEDAŤ
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (25.12.2008, 21:56)
(hello) ahoj, mne Tvoje "lamingtonsky" silne pripomínajú moje rezy obaľované v kokose ;-) keby naše tetky na dedine vedeli, aký to majú ťažký názov xixixi .......... ale že sú perfektné, o tom niet pochýb (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (25.12.2008, 22:46)
ahoj, to je pravda že babky na dedine nevedia, že mnoho takýchto zákuštekov je prebratých zo zahraničia...to by ešte len oči otvárali a možno by sa im na tých zahraničných názvoch aj jazyk polámal ;-) Ja sa vždy čudujem na tom, ako to Slováci vždy premenujú -ako napríklad aj toto - že kokosoví ježkovia :-p Ale to na tom, že sú výborné naozaj nič nemení!Mňam, mňam, tuším si pôjdem hneď jeden hodiť do úst... (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (26.12.2008, 9:02)
a možno ten lord mal frajerku od nas a ona mu ich napiekla a nevedel povedat kokosovy ježkovia, tak to pomenoval po sebe :-D ved aj to je možne,že cudzinci preberu kolačiky od nas a pomenuju ich po svojom (H) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (L) (L) (L) (pusa)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (26.12.2008, 9:17)
:-D Mariana, vy ste toho lorda teda odhalili ;-)
ODPOVEDAŤ
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (26.12.2008, 9:24)
;-) ;-) ;-) ;-) (L) (pusa) (koule) ;-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu