končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
DOMÁCE PEKÁRNE |
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)Zemiakový, tvarohový, alebo cmarový celozrnný chlebík[ recept č. 8427 zo dňa 3.11.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY 600 g hladkej špaldovej múky, 1 kocku droždia (42 g), 2 PL oleja, 1 KL medu, 2 KL soli, vlažnú vodu, 3 menšie zemiaky uvarené v šupke, rôzne semienka - rascové, sezamové, ľanové, slnečnicové, tekvicové... POSTUP PRÍPRAVY Do misky dáme múku (kto nie je zvyknutý na chuť špaldovej múky, doporučujem miešať s klasickou bielou v pomere 1:1). Do nej vyhĺbime jamku, do jamky namrvíme droždie, pokvapkáme ho medom a zalejeme troškou vlažnej vody. Misku zakryjeme a necháme kvások vykysnúť. Do múky nastrúhame zemiak, pridáme soľ, semienka, olej a trochu vlažnej vody. Cesto ručne miesime a podľa potreby dolievame vodu. Cesto by malo byť tuhé, aby sa z neho dal vytvarovať bochník. Necháme v prikrytej nádobe kysnúť. Keď cesto vykysne, znovu ho premiesime, vytvarujeme do tvaru bochníka a dáme na plech. Zakryjeme a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Na vrch bochníka môžeme narezať niekoľko zárezov ostrým nožom. Bochník dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 30-40 minút. Ak je chlebík dosť upečený, po poklopkaní na kôrku vydáva dutý zvuk. Ešte horúci chlebík pomašľujeme vodou, aby kôrka trošíčku zmäkla a necháme vychladnúť. Pri tvarohovom chlebíku nahradíme zemiaky 250 g tvarohu, ktorý vmiesime do cesta. Pri cmarovom chlebíku použijeme ako tekutinu namiesto vody cmar, alebo kyslé mlieko. Z tohoto cesta sa dajú upiecť aj žemličky. (Na fotke je zemiakový chlieb) |
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (25.2.2009, 14:17) | |
Andrejka,mam dalsiu verziu nestihala som varit zemiaky rano,tak je bez nich, len cisto z mixu muky a je super http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=11561&user=61360 |
|
ODPOVEDAŤ |
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (12.2.2009, 20:01) | |
vyskúšam | |
ODPOVEDAŤ |
VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (9.2.2009, 15:36) | |
Ďakujem Andrejka za tento recept práve som ho dopiekla a chlebík je úúúúžasný , robila som pol celozrnnej a pol hladkej, super . Ďakujéééém |
|
ODPOVEDAŤ |
Andrea Lackovičová (drobcekovia) ID 51653, mimibazar.sk/drobcekovia (11.2.2009, 17:23) | ||
Vladka, som veľmi rada, že Vám chlebík chutil . Ja som ho naposledy vylepšila tak, že som dala polovicu celozrnnej krupice a pol špaldovej hladkej múky. Cesto sa mi zdalo nadýchanejšie a nebolo také hutné . Tak dobrú chuť |
||
ODPOVEDAŤ |
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.11.2008, 9:46) | |
no, takze vcera som sa konecne odhodlala. musim upozornit,ze kysnute cesto sa mi este nikdy nevydarilo,ale s manzelovou pomocou som to konecne prelomila. (nemam pekarnicku na miesenie,tak na to "pouzivam" sikovneho manzelika nemala som doma spaldovu muku,tak som pouzila celozrnnu strednu (taku v bielo fialovom obale) 400g + 200g hladkej bielej a je uzasny. hned vecer sme spasli polovicu este tepleho (ani zle nam nebolo) takze dlhu zivotnost mu tak vseobecne nedavam. fakt skvely, urcite budeme robit casto. dakujeme krasne za super recept |
|
ODPOVEDAŤ |
Andrea Lackovičová (drobcekovia) ID 51653, mimibazar.sk/drobcekovia (23.11.2008, 20:41) | ||
To som veľmi rada, že sa Vám chlebík podaril a hlavne, že Vám chutil . U nás má domáci chlieb taký úspech, že z obchodu máme len keď nestíham piecť. A tiež nemám pekáreň chleba, tak miesime. Aspoň budeme mať dobré bicepsy |
||
ODPOVEDAŤ |
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (23.11.2008, 20:57) | |||
presne. no u nas to asi bude pravidelny vikendovy. cez tyzden velmi nestiham. ale je to lahodka len co je pravda dnes sme mali na ranajky s bryndzovou natierkou ... no skvele. este raz diky za recept |
|||
ODPOVEDAŤ |
Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (5.11.2008, 22:58) | |
vyskusam | |
ODPOVEDAŤ |