. .. .. .. .. .. .
. .

Zemiakový, tvarohový, alebo cmarový celozrnný chlebík - RECEPT 8427

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 51653 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)


Zemiakový, tvarohový, alebo cmarový celozrnný chlebík


[ recept č. 8427 zo dňa  ]


Zemiakový, tvarohový, alebo cmarový celozrnný chlebík


POTREBNÉ PRÍSADY

600 g hladkej špaldovej múky, 1 kocku droždia (42 g), 2 PL oleja, 1 KL medu, 2 KL soli, vlažnú vodu, 3 menšie zemiaky uvarené v šupke, rôzne semienka - rascové, sezamové, ľanové, slnečnicové, tekvicové...

POSTUP PRÍPRAVY

Do misky dáme múku (kto nie je zvyknutý na chuť špaldovej múky, doporučujem miešať s klasickou bielou v pomere 1:1). Do nej vyhĺbime jamku, do jamky namrvíme droždie, pokvapkáme ho medom a zalejeme troškou vlažnej vody. Misku zakryjeme a necháme kvások vykysnúť.
Do múky nastrúhame zemiak, pridáme soľ, semienka, olej a trochu vlažnej vody. Cesto ručne miesime a podľa potreby dolievame vodu. Cesto by malo byť tuhé, aby sa z neho dal vytvarovať bochník. Necháme v prikrytej nádobe kysnúť.
Keď cesto vykysne, znovu ho premiesime, vytvarujeme do tvaru bochníka a dáme na plech. Zakryjeme a necháme ešte chvíľu podkysnúť.
Na vrch bochníka môžeme narezať niekoľko zárezov ostrým nožom.
Bochník dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 30-40 minút.
Ak je chlebík dosť upečený, po poklopkaní na kôrku vydáva dutý zvuk.
Ešte horúci chlebík pomašľujeme vodou, aby kôrka trošíčku zmäkla a necháme vychladnúť.

Pri tvarohovom chlebíku nahradíme zemiaky 250 g tvarohu, ktorý vmiesime do cesta.

Pri cmarovom chlebíku použijeme ako tekutinu namiesto vody cmar, alebo kyslé mlieko.

Z tohoto cesta sa dajú upiecť aj žemličky.

(Na fotke je zemiakový chlieb)
<< Bielkový suchár | Zemiakový, tvarohový, alebo cmarový celozrnný chlebík | Marhuľový - alebo slivkový - koláčik >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (25.2.2009, 14:17)
Andrejka,mam dalsiu verziu ;-) nestihala som varit zemiaky rano,tak je bez nich, len cisto z mixu muky a je super (Y)
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=11561&user=61360
ODPOVEDAŤ
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (12.2.2009, 20:01)
vyskúšam (Y)
ODPOVEDAŤ
VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (9.2.2009, 15:36)
Ďakujem Andrejka za tento recept (F) práve som ho dopiekla a chlebík je úúúúžasný |:o), robila som pol celozrnnej a pol hladkej, super (clamp) (Y).
Ďakujéééém :-) (hello) (flower) (hello) (flower)
ODPOVEDAŤ
Andrea Lackovičová (drobcekovia) ID 51653, mimibazar.sk/drobcekovia (11.2.2009, 17:23)
Vladka, som veľmi rada, že Vám chlebík chutil (radost). Ja som ho naposledy vylepšila tak, že som dala polovicu celozrnnej krupice a pol špaldovej hladkej múky. Cesto sa mi zdalo nadýchanejšie a nebolo také hutné :-p.
Tak dobrú chuť (pl) (D)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.11.2008, 9:46)
no, takze vcera som sa konecne odhodlala. musim upozornit,ze kysnute cesto sa mi este nikdy nevydarilo,ale s manzelovou pomocou som to konecne prelomila. (nemam pekarnicku na miesenie,tak na to "pouzivam" sikovneho manzelika (L)
nemala som doma spaldovu muku,tak som pouzila celozrnnu strednu (taku v bielo fialovom obale) 400g + 200g hladkej bielej a je uzasny. hned vecer sme spasli polovicu este tepleho (ani zle nam nebolo) :-p takze dlhu zivotnost mu tak vseobecne nedavam. fakt skvely, urcite budeme robit casto. dakujeme krasne za super recept (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Andrea Lackovičová (drobcekovia) ID 51653, mimibazar.sk/drobcekovia (23.11.2008, 20:41)
To som veľmi rada, že sa Vám chlebík podaril a hlavne, že Vám chutil (hotdog).
U nás má domáci chlieb taký úspech, že z obchodu máme len keď nestíham piecť. A tiež nemám pekáreň chleba, tak miesime. Aspoň budeme mať dobré bicepsy :-)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (23.11.2008, 20:57)
presne. no u nas to asi bude pravidelny vikendovy. cez tyzden velmi nestiham. ale je to lahodka len co je pravda (Y) dnes sme mali na ranajky s bryndzovou natierkou ... (L) no skvele.
este raz diky za recept
ODPOVEDAŤ
Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (5.11.2008, 22:58)
vyskusam (clamp) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu