.

objednat banner 468x60
.
. .. .. .. .. .. .
. . . .
RECEPT - Šťavnaté a voňavé francúzske zemiaky
NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
VEGETARIÁNSKÉ JEDLÁ
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
ČO DOM DAL
Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 155 návštěvníkov)


Šťavnaté a voňavé francúzske zemiaky
[15.7.2008]



POTREBNÉ PRÍSADY

1,3 kg zemiakov, 1 veľká cibuľa, 30 dkg slovenskej salámy, 200 g Eidamu, 5 vajec, 1 smotana na šľahanie, 2 pol. lyžičky kyslej smotany, korenie: soľ, mleté čierne korenie, thymos - korenie na francúzske zemiaky

POSTUP PRÍPRAVY

S francúzskymi zemiakmi som experimentovala asi 5 rokov, kým som dospela k záveru, že tento recept má k našim chutiam asi najbližšie, takže ho takto robím už aspoň 5 rokov a aj dnes, keď sme ich mali na obed, sme sa dobre napráskali :o))))).Sú výborné :o)! Mňam!

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Toto je všetko, čo na prípravu potrebujeme.
Vajcia si uvaríme za 10 - 12 minút, ošúpeme, pretlačíme cez krájač na plátky. Salámu tiež nakrájame na plátky a aj očistené zemiaky. Veľkú jenskú misu vymažeme maslom.
Urobíme si cibuľový základ (na mále oleji a miernom ohni ho opražíme), po zosklovatení odstavíme z ohňa.
Cibuľový základ dáme do misy, pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme mčk aj korením na francúzske zemiaky, prilejeme smotanu na šľahanie a vymiešame do hladka.
Vrstvíme klasickým spôsobom :o).
Prelejeme pripravenou cibuľovo-smotanovou zmesou.
A prikryté pečieme pri teplote 180 stupňov asi hodinu. Či sú už upečené, kontrolujem špáradlom.
Nastrúhame syr, opäť prikryjeme a vrátime do rúry, ktorú vypneme...
Syr sa nádherne roztopí a rozvoniava po celom byte.
Najlepšie je počkať asi 30 minút a až potom jesť, pretože za ten čas zemiaky vsiaknu všetku šťavičku a budú sa dobre krájať ako torta, ale u nás sa nikdy nevieme dočkať :o), preto sa nám prvé kúsky vždy takto rozšmyknú :o). Chutia fantasticky!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Cestovinový šalát | Šťavnaté a voňavé francúzske zemiaky | VARENA COKOLADA >>
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem: 42 (zobrazuje se 1-20)1, 2, 3 další >>
Deniska H. (denikah) ID 129389 (8.6.2014, 12:47)
Včera som ich robila, a aj napriek tomu že som nemala thymos korenie, boli ozaj vynikajúce a vychválené. Ďakujem za receptik
ODPOVĚDĚT
Jana Š. (stefulik) ID 155881 (6.6.2014, 8:42)
co sa tyka zemiakov asi viete ,treba kupovat podla typu A B C, A salaty, B na prilohy a C na zemiakovu kasu aspon ja to tak praktizujem
ODPOVĚDĚT
Edyta T. (Edyta) ID 38713, mimibazar.sk/edyta (1.3.2014, 14:32)
ja som ich dnes robila a vobec neboli take pekne ako na fotke. Po hodine boli stale tvrde, a po hodine a pol uvarene ale stale tam bola tekutina a zemniaky boli suche. Vsetko sa rozpadavalo Zjedli sme ale nebolo to ono. Mozno sa podari nabuduce.
ODPOVĚDĚT
Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (28.4.2014, 10:37)
Chyba nebola ani vo Vás ani v recepte, na vine boli zemiaky . Sem-tam človek vymákne také chuťové a konzistenčné čudá že až.... Snáď to nabudúce vyjde a nenecháte sa odradiť .
ODPOVĚDĚT
Jana Š. (janulabedula) ID 290091 (21.2.2014, 11:52)
ODPOVĚDĚT
Petra P. (petrinkap) ID 277350 (28.11.2013, 13:25)
Robila som ich dnes, su ozaj uzasne, stavnate.. Akurat ten syr, co sa dnes predava, akoze Eidam, alebo aky to je, tak sa mi nikdy tak pekne neroztecie, vzdy to je ako guma. Tusim Michalovska tehla to bola co som kupila. Ale zemiaky su super, este sa mi nikdy take stavnate nepodarili. vdaka za recept
ODPOVĚDĚT
Miroslava A. (pupatko) ID 13790 (28.11.2013, 17:34)
Michalovská a Hriňovská tehla sú špeciálne syry, ktoré sa neroztekajú a preto sú určené hlavne na vyprážanie. (nie je nič horšie ako vyprážať roztekajúci sa syr.) Všetky ostatné tehly sa roztekajú a teda sú vhodné hlavne na zapekanie.
ODPOVĚDĚT
Petra P. (petrinkap) ID 277350 (9.12.2013, 19:08)
ahaaaaa dakujeeeeem
ODPOVĚDĚT
Timea S. (TIMKA55) ID 120207 (9.10.2013, 19:24)
dnes som ich urobila na obed a boli fantasticke!!!dakujem!!
ODPOVĚDĚT
eva t. (mimi1968) ID 114154 (8.10.2013, 18:04)
ODPOVĚDĚT
MAJA B. (barny) ID 2295 (8.10.2013, 15:15)
perfisne
ODPOVĚDĚT
Soňa T. (rexo) ID 108927 (26.7.2013, 11:28)
ODPOVĚDĚT
Alena T. (činčila) ID 205017, mimibazar.sk/cincila (26.7.2013, 10:08)
Už to ide do rúry ...
Ďakujem, Nikoleta, že si uviedla aj čas pečenia cca 1 hodinu. Ten môj ma presviedčal, že sa to pečie tak asi 20 minút, lebo veď toľko trvá, kým sa zemiaky uvaria, tak prečo by ich bolo treba piecť dlhšie ? Má to logiku, ale skúsenosti dávajú za pravdu Tebe. Tých 20 minút by stačilo, keby sme zemiaky vopred uvarili - na spojenie chutí a zapečenie tej omáčky.
Škoda, že neviem, aké zloženie má tá Thymos zmes na francúzáky - dala som nejakú bulharskú čubricu a pre istotu majoránku.
Alena
ODPOVĚDĚT
Edyta T. (Edyta) ID 38713, mimibazar.sk/edyta (1.3.2014, 11:38)
Francúzske zemiaky

Koreninový prípravok na zemiaky

Zloženie:
Jedlá soľ (max. 37 %), rasca mletá, cibuľa sušená granulovaná, cesnak sušený granulovaný, čierne korenie mleté, zmes sušenej koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, zeler), karí korenie, koriander mletý, sušená petržlenová vňať, sušená zelerová vňať, protihrudkujúca látka (E 341
ODPOVĚDĚT
Edyta T. (Edyta) ID 38713, mimibazar.sk/edyta (1.3.2014, 11:37)
Francúzske zemiaky

Koreninový prípravok na zemiaky

Zloženie:
Jedlá soľ (max. 37 %), rasca mletá, cibuľa sušená granulovaná, cesnak sušený granulovaný, čierne korenie mleté, zmes sušenej koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, zeler), karí korenie, koriander mletý, sušená petržlenová vňať, sušená zelerová vňať, protihrudkujúca látka (E 341
ODPOVĚDĚT
Nikoleta N. (Nikol2204) ID 206927, mimibazar.sk/nikol2204 (30.5.2013, 15:11)
prave sme bastili a su UZASNEEE!!!
ODPOVĚDĚT
Iveta V. (ivetkaaaaaa) ID 42687, mimibazar.sk/ivetkaaaaaa (22.5.2013, 23:15)
ODPOVĚDĚT
Jana G. (beaja) ID 157746 (20.3.2013, 9:14)
a moze byt aj ina salama? napr. spekacky, co je podla vás najlepšie?
ODPOVĚDĚT
Natália C. (cicka200) ID 249599 (19.3.2013, 22:02)
možem to prikrit alobalom ?? a aké korenie sa dá nahraditmiesto francuzkskeho korenia ??
ODPOVĚDĚT
eva h. (princess4444) ID 81821 (22.2.2013, 11:48)
NAJ..........
ODPOVĚDĚT
Gabriela S. (gabca-caci) ID 123243, mimibazar.sk/gabca-caci (30.1.2013, 21:54)
Dnes som ich robila na obed a boli VYNIKAJUCE...velmi dobry recept... a to ked moj svokor duplu naberal...tak uuuplna paradzina!!!!
ODPOVĚDĚT
Marta K. (natasa1981) ID 26112 (15.10.2012, 9:39)
dokonale a moj sa isiel udusit ako mu chutili ine uz ani robit nebudem
ODPOVĚDĚT
Noro D. (Rukavlavo) ID 248746 (25.7.2012, 16:05)
Diik za recept....su perfektne, akurat som nemal doma sunku tak som dal vysocinu salamu.....pasuje to tiez
ODPOVĚDĚT
lenka k. (lenušška) ID 194069 (29.2.2012, 19:50)
ODPOVĚDĚT
lenka k. (lenušška) ID 194069 (29.2.2012, 19:50)
ODPOVĚDĚT
Celkem: 42 (zobrazuje se 1-20)1, 2, 3 další >>