. .. .. .. .. .. .
. .

žerbo - RECEPT 57464

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 124928 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


žerbo


[ recept č. 57464 zo dňa  ]


POTREBNÉ PRÍSADY

⇒ 750 g polohrubej múky, ⇒ 1 a 1/2 palmarinu (250 g + 125 g), ⇒ 1 a 1/2 balenia vanilkového cukru, ⇒ 1 a 1/2 PL práškového cukru, ⇒ 3 žĺtka, ⇒ 3 g čerstvého droždia, ⇒ troška mlieka na rozrobenie kvásku. Na prípravu orechovej náplne budeme potrebovať: ⇒ 320 g pomletých vlašských orechov, ⇒ 250 g práškového cukru, ⇒ olej na poliatie pomletých orechov, ⇒ marmeláda (najlepšie pokvaskovitá - napr. josta, viničky, ...) Na prípravu polevy budeme potrebovať: ⇒ čokolády (2x hnedá 74 %, 1x biela) ⇒ 150 g stuženého tuku (najlepšie cera).

POSTUP PRÍPRAVY

POSTUP:

Najskôr si zmiešame orechy, práškový cukor (ja som nemala dostatok práškového cukru, preto som pridala aj kr. cukor). Dobre premiešame, aby sme nemali hrudky z cukru. Touto plnkou, budeme posypovať jednotlivé pláty.



Môžeme sa pustiť do prípravy cesta. V troške mlieka si rozdrvíme čerstvé droždie. Mlieko musí byť teplé, aby nám kvások vykysol. Po vykysnutí kvásku pridávame do pripravených surovín - múka, palmarin, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtka.

Spolu tieto ingrediencie poriadne miesime, môžeme aj mixérom, no rukou to je oveľa rýchlejšie a precíznejšie.

Miesime dovtedy, kým nevznikne krásna guľka, s ktorou sa dá pracovať.

Cesto si rozdelíme na 5 častí.

Rozvalkou na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme plát do požadovaného tvaru pekáča. V prípade, ak sa Vám cesto trhá, treba priliať troška mlieka a znova prepracovať - cesto bude vláčnejšie a nebude sa trhať.

Ja som piekla na plechu o rozmere 30 x 25. Cesto si môžeme pekne orezať do obdĺžnika alebo nemusíme a orežeme ho až po upečení.

Plech si vystelieme papierom na pečenie.

Vyvaľkaný plát cesta opatrne pomocou rozvalky presunieme na plech.

Cesto natrieme džemom, nemusíme sa báť, ak dáme viac džemu, koláčik bude po upečení vláčnejší a následne si posypeme orechovou zmesou, ktorú sme si pripravili na začiatku.

Jemne lyžičkou polejeme olejom - len ako keby pokvapkáme.

Postup opakujeme toľko krát, koľko máme vrstiev cesta, až kým prídeme po posledný plát, ktorý poprepichujeme vidličkou. Vidličku potlačíme až tak, aby sme prepichli aj spodný plát cesta.

Takto navrstvený surový koláč dáme piecť do rúry, približne na 180 stupňov cca 25-30 minút.

Kým sa nám pečie koláčik, pripravíme si čokoládu na poliatie. Ja som robila čierny podklad a pofrkala som to bielou čokoládou. Do misky si nalámeme čokoládu a pridáme stužený tuk.

Vodu v hrnci si dáme zvariť. Odstavíme ju a na to položíme misku s čokoládou a tukom.

Necháme voľne rozpustiť.

Troška prechladnutou čokoládou olejeme celý koláč a môžeme si ho ozdobiť aj bielou pofrkanou čokoládou.

Narežeme na rezy a podávame ku kávičke.

Dobrú chuť!
<< veterníky | žerbo | bingo rez >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu