. .. .. .. .. .. .
. .

Citrónový cheesecake... - RECEPT 56354

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 105501 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)


Citrónový cheesecake...


[ recept č. 56354 zo dňa  ]


Citrónový cheesecake...


POTREBNÉ PRÍSADY

Aj keď tu už takýto koláčik je /skopírovaný nielen text, ale aj obrázok z knižky, z ktorej pochádza a ja ju mám tiež/, predsa len nahodím recept aj s mojimi malými obmenami - vychytávkami /snáď sa nikto neurazí a možno niekomu poslúžia ako pomôcka/. ♠♠♠ Tento koláčik je absolútne dokonalý hlavne v lete, pretože je dokonale osviežujúci, ale kto má rád svieže múčniky, vychutná si ho v každom období. ♠♠♠ Budeme potrebovať 250g maslových sušienok /ja tu dopíšem, že môžu byť akékoľvek sušienky, ktoré máme radi, nielen maslové. Mne sa najlepšie osvedčili zázvorníky, ktoré som skúsila piecť len raz, ale keďže ani po 4 mesiacoch nezmäkli, tak našli využitie takto... a odvtedy si do sušienkového základu primiešam aj trochu mletého alebo čerstvo nastrúhaného zázvoru, dodáva ten správny korenistý "tón"/, 125 g mierne zohriateho masla /v pôvodnom recepte sa spomína mierne slané maslo, ale keďže u nás sa také nepredáva ja pridávam medzi prsty štipku soli/. ♠♠♠ Na krém potrebujeme: 750g tučného tvarohu /mne koláčik pripadá dosť kyslý a tak som trochu experimentovala a v rôznych pomeroch som tvaroh kombinovala aj s Ricottou, doma robenou Lučinou alebo neochuteným "nátierkovým" maslom - úspech mal vždy/, 150g kryštálového cukru /pôvodne sa píše 115g a ja som najskôr pôvodnú receptúru dodržala, ale tá chuť vyvolala neskutočnú grimasu na tvárach ochutnávačov a ja som koláčik musela dodatočne posypať práškovým cukrom, takže tých 150g je akurát/, šťava z jedného citróna /pôvodne má ísť 100ml, mne sa podarilo získať len 50 ml z jedného citróna a bohate postačilo/, 3 vajcia ♠♠♠ POLEVA: 100g práškového cukru, 200ml kondezovaného nesladeného mlieka /malo by ísť 210 ml, ale keďže nemám takú presnú odmerku, v pohode postačí aj 200ml/, nastruhaná kôra z jedného dobre umytého citróna a šťava z 1 citróna.

POSTUP PRÍPRAVY

Používam tortu na koláčik - má priemer 26 cm a je akurát. Formu pred použitím dobre vymastím. Sušienky /alebo najčastejšie zázvorníky/ zomeliem najemno, maslo v mikrovlnke zohrejem, prisolím štipkou soli a vylejem k sušienkam. Pokiaľ som nepoužila "pravé" zázvorníky, šupnem trošku zázvoru pre chuť, premiesim a vysypem do vymastenej formy. Riadne lyžicou utlačím. Na 30 minút dám formu do chladničky a potom si pripravím krém, ktorý pripravujem takto: Vajcia s cukrom ušľahám /znovu sa nedržím pôvodnej receptúry, kde sa najskôr má ušľahať tvaroh s cukrom a postupne pridávať vajcia, ale...keď sa tvaroh s cukrom pridlho šľahá, začne tvaroh uvoľňovať tekutinu a zredne - to práve pri tomto koláčiku nechceme/, potom prihodím tvaroh /ktorý čiastočne nahrádzam ako som vyššie písala Lučinou, Ricottou a pod./, krátko premiešam a vylejem na pripravené sušienky. Pečiem na 180 °C /ešte sa mi nepodarilo nastaviť rúru na pôvodných 179 °C :-) /. Pečiem na strednej priečke 1 hodinu. Potom koláčik nechám vychladnúť na izbovú teplotu a hneď nalejem polevu /v pôvodnom recepte sa poleva mala liať až po vychladnutí, ale keď som to tak prvý krát spravila, stiekla dolu a nebolo to ono. Takto chladne spolu s koláčikom a pekne s ním splynie/. ♠♠♠ Do misky nalejem kondezované nesladené mlieko, prisypem práškový cukor a prihodím citrónovú kôru, krátko prešľahám a a počas šľahania prilievam aj citrónovú šťavu, poleva krásne zhustne. Potom koláčik dám do chladničky aspoň na 12 hodín /nie na 3 ako by podľa knihy mal byť/, ale čím dlhšie sa chladí, tým lepšie sa chute rozvinú. Pred podávaním jemne poprášime práškovým cukrom.
<< New York | Citrónový cheesecake... | NEPEČENÁ ANANÁSOVÁ TORTA >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Eva M. (evita76) ID 15730 (5.3.2014, 8:33)
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (^) (^) (^) (^) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Maria P. (teleflex) ID 105501 (5.3.2014, 22:30)
(L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Andrea K. (Andi) ID 260, mimibazar.sk/andi (3.3.2014, 19:28)
Maja a tie zázvorníky si musím tiež vopred upiecť? lebo to už je teda riadna fuška ,-)
ODPOVEDAŤ
Maria P. (teleflex) ID 105501 (3.3.2014, 20:38)
,-) vôbec nie, stačí pridať do mletých maslových sušienok mletý zázvor - pre chuť, službu urobí.../mne sa podarilo upiecť zázvorníky tak tvrdé, žeby som nimi mohla viesť pouličnú bitku :-D a tak som ich zúžitkovala v tomto koláčiku/ :-$
ODPOVEDAŤ
Andrea K. (Andi) ID 260, mimibazar.sk/andi (4.3.2014, 17:29)
super, vyskúšam cez víkend

my sme zázvorníky kedysi piekli na Vianoce, tak mi napadlo, že mamka ešte dakde má recept ,-)
ODPOVEDAŤ
Livia J. (Livia J.) ID 11706, mimibazar.sk/liviaj (2.3.2014, 19:18)
(Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Maria P. (teleflex) ID 105501 (3.3.2014, 17:52)
(F) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu