. .. .. .. .. .. .
. .

Moravské koláče - výborné mäkké cesto - RECEPT 55736

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 45774 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 105 návštěvníkov)


Moravské koláče - výborné mäkké cesto


[ recept č. 55736 zo dňa  ]


Moravské koláče - výborné mäkké cesto


POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto: 30 g droždia, 1 KL cukru, 100 ml mlieka, 120 g tuku, 80 prášk. cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žltky, 0,25 l smotany na šľahanie, 500 g polohrubej múky, 1/2 KL soli, 1 vajce na potretie Tvarohová plna: 250 g tučného tvarohu, 1 vajce, 60 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL polohrubej múky, nastrúhaná citronová kôra z 1 citrona, 50 g hrozienok Lekvárová plnka: 100 g slivkového lekváru, 2 PL umu, 1 KL škorice Mrvenička: 40 g polohrubej múky, 30 g krupicového cukru, 30 g tuku

POSTUP PRÍPRAVY

Droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom v hrnčeku. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Zmäknutý tuk (maslo / Hera / Palmarin) vymiešame varechou s práškovým cukrom, vanilkou a žltkami. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku. Do misy dáme múku, soľ, pridáme vymiešané maslo, kvások a šľahačku. Všetko dobre miesime na hladké cesto aspoň 5 minút a necháme vykysnúť na teplom mieste 45 min.

Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkou, citr. kôrou a pridáme umyté hrozienka. Slivkový lekvár rozmiešame s umom a ochutíme škoricou. Na mrveničku spracujeme spolu všetky suroviny. Vykysnuté cesto znovu premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Nakrájame ho na štvorce (asi 25 ks). Do stredu každého štvorca dáme lyžičku tvarohovej plnky a zabalíme. Štvorce vyformujeme do kruhov a kladieme na plech tak, aby spoj cesta bol dole. Do stredu každého koláčika urobíme jamku. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom a jamky naplníme lekvárovou plnkou. Posypyme mrveničkou alebo ozdobíme celými mandľami a necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Po nakysutí koláče pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 C asi 20 minút.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom v hrnčeku. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Zmäknutý tuk (maslo / Hera / Palmarin) vymiešame varechou s práškovým cukrom, vanilkou a žltkami. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku. Do misy dáme múku, soľ, pridáme vymiešané maslo, kvások a šľahačku.
Všetko dobre miesime na hladké cesto aspoň 5 minút a necháme vykysnúť na teplom mieste 45 min.
Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkou, múkou, citr. kôrou a pridáme umyté hrozienka. Použila som viac tvarohu, ako sa píše v recepte. Slivkový lekvár rozmiešame s umom a ochutíme škoricou. Na mrveničku spracujeme spolu všetky suroviny.
Vykysnuté cesto znovu premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Nakrájame ho na štvorce (asi 25 ks). Do stredu každého štvorca dáme lyžičku tvarohovej plnky a zabalíme.
Štvorce vyformujeme do kruhov a kladieme na plech tak, aby spoj cesta bol dole. Do stredu každého koláčika urobíme jamku. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom a jamky naplníme lekvárovou plnkou. Okrem lekvárovej plnky som pripravila aj makovú plnku, a koláčiky, kde mi lekvár nevyšiel, som potrela makom. Posypyme mrveničkou alebo ozdobíme celými mandľami a necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť.
Po nakysutí koláče pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 C asi 20 minút.
Koláčiky sú výborné, cesto zostalo mäkké aj na druhý deň. Recept som vyskúšala z kalendára 2014 Ottova kuchárka "Koláče na celý rok"


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< mimoni pre moje dvojicky | Moravské koláče - výborné mäkké cesto | Kokosove maslo >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 23 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
Zuzana P. (csanyi) ID 65979, mimibazar.sk/csanyi (20.7.2020, 9:43)
Ďakujem za recept, sú vynikajúce, vždy keď ich niekam upečiem, ženičky pýtajú recept.
ODPOVEDAŤ
Adriana V. (rusalka9) ID 9329, mimibazar.sk/rusalka9 (7.9.2019, 19:44)
Famozne (L)
ODPOVEDAŤ
alena k. (pajo) ID 9224 (17.1.2017, 22:13)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Liba B. (babibi) ID 213130 (11.3.2016, 11:24)
(Y) (C) :-)
ODPOVEDAŤ
Lenka P. (lilina) ID 6374, mimibazar.sk/lilina (7.2.2016, 21:00)
Takže to cesto bolo ozaj dáke riedke. Pridala som teda muky a nechala kysnuť. Tým že cesto nebolo také kompaktné, trochu sa mi robili dierky, ale pri pečení mi iba z jedného vyšiel tvaroh. A zasa tým že to bolo mäkšie sa mi tam lepšie spravila tá priehlbina na lekvár, ktorý mi nevytiekol, čo zvykne a to som dávala len svoj ribizlový so škoricou, lebo slivkový moc nelubim. A tvaroh som dala taký ochutený čo predávaju v obchode hrozienka-vanilka :) a urobila som ich také velké, čiže menej ks mi vyšlo. (20 ks) do jedného už nevyšiel tvaroh.

Ale sú veľmi chutné, asi ani nebudem vedieť aké budú na 3. den, kedže aj našim som zobrala :)
ODPOVEDAŤ
Lenka P. (lilina) ID 6374, mimibazar.sk/lilina (7.2.2016, 11:03)
robím, ale to cesto saa mi zdá riedke :(
ODPOVEDAŤ
Eva B. (evikuk) ID 136451 (upravené 5.5.2015, 12:58)
Výborné, konečne super recept na moravské koláče, ktoré ostanú aj na tretí deň mäkké (Y) (Y) (Y) ďakujem (L) (clamp) (hello) http://img.mimibazar.sk/h/bs/6/150504/10/f912051.jpg
ODPOVEDAŤ
Monika P. (74monika) ID 108263 (27.9.2014, 22:43)
Plnku som urobila bez tej múky a nechýbala tam :) Zhodou okolností moja mama dnes robila tiež moraváky podľa akéhosi odporúčaného receptu a keď ochutnala tieto, povedala že jednoznačne vyhrávajú a aby som uložila recept :-) :-) Takže ďakujem za fajnový receptík a ukladám ho (Y)
ODPOVEDAŤ
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (22.10.2014, 17:22)
:-)
ODPOVEDAŤ
Monika P. (74monika) ID 108263 (26.9.2014, 13:40)
V ingredienciach sú v tvarohovej plnke uvedené aj 2 PL polohrubej múky, no v postupe sa už nespomínajú. Mám ich teda pridať? Ďakujem :-$
ODPOVEDAŤ
Pavlína H. (pavla) ID 3693 (1.1.2014, 21:23)
(Y) (Y) (Y)Piekla som ich po prvý krát v živote a nie určite posledný.Sú vynikajuce.Cesto je neskutočne,super sa s ním robí :-) ,-).Mali veľký úspech.Na druhý deň nič nezostalo :-$ :-(. (clamp) (jidlo) (radost) (Y) (Y) (silvestr) (hello)
ODPOVEDAŤ
Jana S. (jansam) ID 243759 (28.12.2013, 11:12)
(novy rok) (pl) (Y)
ODPOVEDAŤ
Danka H. (haluska1972) ID 242566 (26.12.2013, 12:16)
(clamp) (clamp) (clamp) mňam
ODPOVEDAŤ
Beáta S. (Betie) ID 10530 (21.12.2013, 17:10)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (15.12.2013, 19:30)
(Y) [A] Tiež ma oslovil postup s vyšľahanou šľahačkou a nesklamalo! Prajem vám veľa výborných koláčikov a spokojných maškrtníkov! (zajic)
ODPOVEDAŤ
alije k. (alka36) ID 79302 (15.12.2013, 11:07)
Minka :-) kolaciky vyzeraju fantasticky :-) najblizssie vyskusam,uz dost dlho mam chut na nieco taketo (L)
ODPOVEDAŤ
MAJA B. (barny) ID 2295 (14.12.2013, 6:11)
(Y) (Y) (Y) (Y)su fantasticke s tou slahackou nemaju chybu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Irena P. (IrenkaP) ID 21726 (10.12.2013, 18:29)
Tiež ich robím bez šľahačky, potriem žltkom okolo, a do mrveničky pridám trošku mletej škorice, príjemná vôňa je v kuchyni.
ODPOVEDAŤ
dada t. (cica-mica) ID 102843 (10.12.2013, 16:51)
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Sabča Š. (Sabuliatko) ID 113763, mimibazar.sk/Sabuliatko (10.12.2013, 14:10)
Práve sa pečúúúú, tá vôňa je fantastická :-) :-D už sa teším aj na tú chuť [A] [A] [A] ,-) (C)
ODPOVEDAŤ
Sofia S. (sofika03) ID 11207, mimibazar.sk/sofika03 (9.12.2013, 17:20)
zaujimava kombinacia vyskušame (*) (*) (*) (*) (*) (*) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 23 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu