. .. .. .. .. .. .
. .

Musaka - absolútne dokonalá rokmi vycibrená verzia - RECEPT 30721

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

ZELENINOVÉ JEDLÁ

ID 114156 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 93 návštěvníkov)


Musaka - absolútne dokonalá rokmi vycibrená verzia


[ recept č. 30721 zo dňa  ]


Musaka - absolútne dokonalá rokmi vycibrená verzia


POTREBNÉ PRÍSADY

2-3 väčšie baklažány, 2 veľké zemiaky, 500 g mletého mäsa (1/2 bravčové, 1/2 hovädzie), 1 väčšia cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, 1 dl paradajkový pretlak, 2-3 zrelé paradajky, 100 g syra (ideálny je Parmezán, ale poslúži aj Eidam, maslo, olivový olej, mleté korenie, mletý kmín, škorica (1/2 čl), muškátový oriešok (1/2 čl), 1-2 bobkové listy, 50 g múky, 700 ml mlieka, 3 žltky

POSTUP PRÍPRAVY

Toto jedlo milujem, ale kým som sa dopracovala k tejto verzii trvalo to celé roky (rozumej nakoľko to je dosť prácny recept, robím musaku maximálne 2x v roku :)) A môžem s čistým svedomím povedať, že táto musaka je takmer ako od rodeného Gréka :)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Baklažány si ošúpeme a nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska. Plech pokvapkáme olivovým olejom a naukladáme kolieska baklažánu, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme na 13-15 min do vyhriatej rúry.
Na jemno si nakrájame cibuľu a dáme ju spolu s pretlačeným cesnakom podusiť na olivový olej a trošku masla. Po zmäknutí pridáme mleté mäso. Osolíme, pridáme škoricu, korenie, bobkové listy a cca 15 min dusíme.
Kým sa nám dusí mäso ošúpeme a na tenké kolieska nakrájame zemiaky, ktoré dáme do horúceho oleja opiecť do zlatista.
...asi takto :)
Do zmesi nalejeme rajčinový pretlak. Necháme prevrieť.
Kým nám pretlak s mäsom prevrie, olúpeme a na malé kúsky si nakrájame paradajky, ktoré pridáme do zmesi.
Všetko spolu necháme ešte asi 10 minút dusiť.
Na spodok pekáča (janskej misy) si naukladáme vrstvu osmažených zemiakov (majú byť osmažené, inak vraj musaka nemá tú správnu chuť).
Na zemiaky naukladáme polovicu koliesok opečeného baklažánu. (Mám ho trošku menej, nakoľko ten najväčší z baklažánov, ktoré som mala bol už starší, zrniečka v nom boli už veľmi tvrdé - nejedlé, musela som ho vyhodiť).
Na baklažán vylejeme mäsovú zmes.
Spravíme si bešamel: na panvicu dám maslo, ked sa rozpustí pridám múku a stále miešam, nechám chvíľočku na slabom ohni posmažiť. Potom zalejem mliekom, treba poriadne miešať aby nevznikli hrudky - miešať až kým nezhustne. Dám dolu z ohňa, nechám cca 2 min chladnúť, pridám žĺtka, poriadne zamiešam, vsypem 40 g syra, ochutím soľou, korením a muškátovým orieškom, dobre premiešam. Bešamel je vtedy dobrý, ked je hladký, jemný a dostatočne hustý.
Na mäsovú vrstvu naukladáme druhú polovicu baklažánových koliesok, zalejeme bešamelom, posypeme 60 g syra a dáme zapiecť na 25-30 min na 180 °C.
Po 25-30 min vytiahneme z rúry. Necháme chvíľočku odpočinúť - 10 min - a môžeme baštiť :)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Zemiakový prívarok | Musaka - absolútne dokonalá rokmi vycibrená verzia | Pirát >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 29 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
Božena S. (nadkasol) ID 287498 (20.7.2022, 14:50)
Robím ju presne podľa Vášho receptu.
Je to bomba.
Ďakujem. (objimam) (Y)
ODPOVEDAŤ
Jana K. (Jojínek) ID 271547 (20.8.2014, 17:39)
Už sa zapeká táto fajnotka v rúre a vytešujem sa ako si to dám na večeru (Y) baklažán som však zamenila za cukinku, ktorá nám teraz rastie v záhradke [A] mňamka
ODPOVEDAŤ
Dana K. (Cullinan) ID 191138 (17.10.2013, 15:50)
Evka, fantázia. Robila som ju podľa Tvojho receptu asi pred mesiacom, ale stále začnem mať slintačku, keď na ňu pomyslím. Bola proste skvelá a zase začínam pokukávať po baklažánoch v chladničke, že ju spravím (Y) (Y)
(flower) (flower) (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.10.2013, 9:59)
Danka, ďakujem za skvelú správu, mám naozaj veľkú radosť, že musaka chutila (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Beata A. (neurologia) ID 34700 (4.10.2013, 14:31)
super chutne papanie....odporucam dalej...och ked tak na to myslim este si pojdem asi nabrat :-p
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (9.10.2013, 19:07)
Ďakujem za skvelú správu, že musaka chutí (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Renáta K. (renuliatko) ID 11144, mimibazar.sk/renuliatko (12.5.2013, 12:43)
Dnes sme mali na obedík bolo to super (Y) (zajic)Akurát sa chcem spýtať či tie zemiačky treba predtým ozaj smažiť-jednak je to pracné a tie moje potom chutnali ako klasické varené? (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (14.5.2013, 12:35)
Mám radosť, že sa zadarilo a chutilo (L) Podľa receptu zemiaky treba osmažiť... mali by chutiť inak ako varené, ale ak máte pocit, že to je zbytočné, tak si postup zjednodušte a nesmažte ich :-$
ODPOVEDAŤ
sylvia g. (sylvia g) ID 3463, mimibazar.sk/sylviag (11.5.2013, 16:49)
Dnes som skúsila tvoju musaku a musím povedať, že to bola veľmi dobrá a príjemná zmena v jedálničku. Mimoriadne chutné papaníčko (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.5.2013, 20:30)
Teší ma, že chutilo (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Gabriela S. (sladekovagabriela) ID 86328 (8.4.2013, 9:06)
ďakujem za tento recept....
v grécku som zatiaľ tú česť nemala, aj keď som tam bola už viackrát....v hoteloch som na musaku nenatrafila a v reštauráciu som radšej išla na istotu (veď čo ak by mi nechutila...).
Musím však skonštatovať, že táto je úplne famózna a od piatku večera som na musake proste závislá :-)....
Moja polovička nemá rada jedlá s bešamelom, tak som mala rešpekt, ale keď sa včera opýtal, či ešte máme z tej musaky, tak som skoro odpadla :-D...ešte raz ĎAKUJEM
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (18.4.2013, 11:16)
Gabika... usmievam sa tu ako pako... ďakujem za krásny komentár, spravila si mi obrovskú radost, že Vám takto zachutila (L) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
martina c. (limetka75) ID 3019 (13.8.2011, 22:08)
Vas recept som robila uz 2x a je skvelaaaaa a rovnaku som jedla len na zakyntose. proste uzasna a dakujem za skvely recept: :)))) a uz je zaradena do nasho domaceho jedalnicka. moj manzel musaku nemusel ale tato mu neskutocne chuti a o detoch nehovoriac :) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (28.9.2011, 20:03)
Martinka, veľmi sa teším, že "moja" musaka Vám tak chutí, dokonca aj manželovi - som veľmi hrdá, že práve táto mu zachutila (clamp) Ďakujem za super správu (L)
ODPOVEDAŤ
Jana R. (NandaJaja) ID 60500 (28.4.2011, 14:52)
Neviem, kde robím chybu, ale tá mäsová zmes nikdy nemá toľko šťavy ako na tvojom obrázku. Treba dať mastnejšie mäso, podliať vodou, alebo viac pretlaku...?
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (28.9.2011, 20:01)
Janka, pridaj viac pretlaku... musí to byť šťavnaté... (L)
ODPOVEDAŤ
Lena G. (lena.gar) ID 80777 (12.12.2010, 17:19)
Evi, od septembra som ju robila asi 6x...nevieme sa jej dojest.....je jednoducho fantasticka....dakujeme (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.12.2010, 13:07)
Lenuška... ďakujem za skvelú správu... mám naozaj veľkú radosť, že Vám chutí (L)
ODPOVEDAŤ
Lena G. (lena.gar) ID 80777 (7.10.2010, 13:28)
Evi, tak som skusila aj sojovu verziu, teda pol na pol....bolo to vyborne...ale masozravcom asi nebude tak chutit ,-)
u nas vyhrala verzia pol na pol....uz som ju robila niekolkokrat...dakujeme za receptik (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (7.10.2010, 13:54)
Lenuška... dobre vedieť, nabudúce vyskúšam aj ja pol na pol verziu (Y)
Ďakujem za skvelú správu (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
adriana pavlovičová (adrika1308) ID 58463, mimibazar.sk/adrika1308 (6.10.2010, 16:40)
Dnes som sa Vami inšpirovala a musí Vám povedať dve veci, jedlo bolo vynikajúce (clamp) veľmi nám chutilo a tá druhá vec, úplne Vás chápem prečo ju robíte 2x do roka (smich)a to som ja mala bešamel ako polotovar!!! Dík za receptík Adrika (F)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (7.10.2010, 13:53)
Adrika... teším sa, že ste sa nechali inšpirovať "mojou" musakou a ešte viac, že Vám chutilo (Y) ďakujem za skvelú správu (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Katarína M. (topinka21) ID 65932 (11.9.2010, 16:09)
No mne to tiez chutilo, az na tie baklazany. Robila som uz raz jedlo s baklaznmi a nejak mi prilis nesadli a povedala som si, ze im dam este sancu a spravim toto jedlo, lebo mi tvoj recept pripominal masove lasagne, ktore zboznujem. A v tomto jedle mi tiez baklazany trochu vadili, ale inak je to dobre jedlo, tak nabuduce to mozno skusim urobit s tymi opecenymi zemiakmi namiesto baklazanu... Inak ten tip so zemiakmi bol fakt doby napad, vzdy robievam zapekane zemiaky bud surove alebo predvarene, usmazene som este nezapekala, ale boli fakt dobre
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.9.2010, 16:19)
Katka, ak Ti nechutia baklazany, tak tazko radit... jednoducho ich vymen napr. za cukinu ak Ti nevadi... ja baklazany milujem v kazdej forme, takze inak poradiť neviem... treba skusat dalej... drzim palce... (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Magdalena S. (Magduss) ID 103329 (3.9.2010, 17:43)
tak a dnes som stále od 11-14:30 nad sporákom a stvárala túto dobrotku.. no čo dodať.. ja ani slovami neviem ako mám opísať, že je to neskutočnáááá dobrota, ale neskutočnáááá..toto bola presne tá chuť musaky, ktorú som jedla pred rokmi po prvýkrát a ktorá mi neskutočne chutila.. priateľ si už od 15tej nabral 3x porciu ,-) kedže som kuchár, experimentátor začiatočník, pár krát som bola v úzkych-hlavne pri varení bešamelu..nakoniec som to nejako zvládla a beriem jednu porciu ochutnať aj kamoške.. naozaj - naozaj máte odomna obrovskú pochvalu, neskutočne dobrá musaka, vynikajúca!!! dávam 10 hviezdičiek z 10.. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (5.9.2010, 10:12)
Magdalénka... ani nevieš akú veľkú radosť si mi spravila touto správou (L) (L) (L) Nesmierne ma teší, že si sa na to dala a že sa Ti musaka vydarila (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Lena G. (lena.gar) ID 80777 (2.9.2010, 16:03)
Evi, ja som to robila prvykrat, ale musim povedat, ze bola neskutočná.....mnam... (L) (L) (L)
cez vikend robim zas a skusim nahradit masko za soju. vlastne to spravim pol na pol....a uvidime.... ^o) ^o) ^o)
uz sa tesim... dam vediet ako to dopadlo :-)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (2.9.2010, 16:11)
Lenka... mám veľkú radosť, že si aj Ty vyskúšala tento recept (F) (F) (F) a ešte väčšiu radosť mám zo správy, že sa Ti tak úžasne podarila a chutila... (Y)
Pokojne môžeš vyskúšať aj sójovú verziu, či pol na pol... ak bude správne dochutená, bude skvelá aj tak... držím palce a daj vedieť (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (27.8.2010, 8:14)
Vyzerá to fantasticky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (27.8.2010, 9:28)
Ivetka ďakujem... a ver tomu, že ono to aj fantasticky chutí (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (monitciara) ID 6485, mimibazar.sk/monitciara (27.8.2010, 8:09)
Evka, včera som robila musaku podľa tohto receptíku. Je jednoducho famózna (clamp) (clamp) (clamp).
U nás doma nevarím zväčša ja, robí to moj manžel, ale včera som bola doma sama, chcela som rodinku prekvapiť a tak som sa teda do toho pustila. Manžel už od dverí kričal, že niečo skvele vonia, no a keď si so synom naložili na taniere, nebolo šikovnejšej kuchárky odo mňa. Takže som vďaka tejto lahôdke zožala i ja veľký kuchársky úspech.
Len sa chcem ešte spýtať, ak by sme mali na musaku chuť v zime, môžem si už teraz pripraviť baklažán do mrazničky? Nestane sa mu nič a bude po rozmrazení jedlý?
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (27.8.2010, 9:27)
Evulienka... nesmierne ma teší, že si zožala tak veľký úspech s musakou, krásna správa (L) (L) (L). Musím sa priznať, že som baklažán nemrazila, nepestujeme ho, ja ho zvyknem kupovať, len teraz som výnimočne nejaký dostala... takže si ho jednoducho aj v zime kúpim čerstvý.
Alebo vieš čo? Ved skús kúsok zamraziť - ja by som ho asi rovno nakrájala na kolieska a prekladala fóliou a tak zamrazila... a o týždeň ho vyber. Ak to bude ok, môžeš si ho zamraziť aj viac. Držím palce a ešte raz ďakujem (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (monitciara) ID 6485, mimibazar.sk/monitciara (27.8.2010, 10:16)
Dobrý nápad, ďakujem (F) (Y).
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (27.8.2010, 12:16)
Nie je za čo... rado sa stalo (F)
ODPOVEDAŤ
anna t. (amanda1) ID 57482 (26.8.2010, 18:58)
tento rok som bola v Egypte-Hurgade tam som jedla toto úžasne jedlo po prvy krat a neskutočne my to chutilo..som rada že som tu našla tento super receptík ..dik
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (26.8.2010, 19:24)
Je to naozaj výborné jedlo... teší ma, ak som trošku pomohla s receptom, držím palce (Y) (Y) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Ivona S. (Clairinka) ID 63368 (26.8.2010, 17:57)
juuj, spomienka na Grecko (Y) :-) nevedela som sa jej dojest ,-) (zajic) ukladam do receptov a urcite vyskusam, vyzera naozaj vyborne! (Y) (Y) (flower) (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (26.8.2010, 18:30)
Ivonka... ďakujem a budem rada ak po vyskúšaní napíšeš či chutila... (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Magdalena S. (Magduss) ID 103329 (25.8.2010, 23:45)
ked som pred dvomi rokmi prišla z dovolenky v Grécku, ktoré zbožňujem, mamine som odporučila navariť musaku.. potrápila sa s tým, ale výsledok stál za to, a všetkým chutila.. :) teraz sa na ňu ja odhodlávam už nejaky ten piatok a podľa všetkého ju budem po prvýkrát robiť na základe vášho receptu.. vyzerá božsky.. (clamp) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (26.8.2010, 17:49)
Magdalénka... bude mi potešením byť musakovou inšpiráciou :-$ Určite dajte vedieť či sa vydarila a ako chutila, držím palce (Y)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 29 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu