. .. .. .. .. .. .
. .

Chlebová pletenka so syrom - RECEPT 22952

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)


Chlebová pletenka so syrom


[ recept č. 22952 zo dňa  ]


Chlebová pletenka so syrom


POTREBNÉ PRÍSADY

500 g hladkej múky T-650, lyžička soli, 2 lyžice olivového oleja, 170 ml studenej vody, *kvások: 2 dl teplej vody, 1 kocka droždia, 1 lyžička cukru***cca 130-150 g syra s modrou plesňou – ja som použila Nivu

POSTUP PRÍPRAVY

Chlebík s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou, výborne sa hodí ku grilovanej zelenine, mäsu, zeleninovým šalátom.... V recepte sa odporúčajú aj iné variácie - stačí pridať do cesta k syru ešte 200 g anglickej slaniny - ja som to chcela vyskúšať najprv bez nej, olivy, bazalka, červená cibuľa a miesto Nivy môžete použiť aj iné, u nás bežne dostupné syry s modrou plesňou, napr. Roquefort, modrý Encián, Gorgonzola. Ak sa ho rozhodnete upiecť, verím, že s výsledkom budete spokojní. Cesto si môžete pripraviť aj v domácej pekárničke.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Pripravíme si kvások: v teplej vode rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. Múku preosejeme,
pridáme soľ (stačí rovná lyžička, do cesta pôjde ešte syr, len ja som použila plochú lyžičku, preto je viac navŕšená), premiešame
v strede si urobíme priestor na kvások,
vodu,
olej, najprv to zmiešame varechou,
potom domiesime hnetacími hákmi, alebo si naolejujte trochu ruku a domieste ručne v mise.
Varechou ešte z každej strany podoberieme cesto a vytvarujeme v strede misy do bochníka– to robím stále, takto ma učila maminka, aby z cesta zbytočne neunikal vzduch,
poprášime múkou a necháme kysnúť cca 75 min.
Vykysnuté cesto
preložíme na pomúčenú dosku,
prevrátime ho,
rozvaľkáme,
nakrájame syr na menšie kúsky, nabudúce skúsim pridať trochu aj z tvrdého syra,
cesto preložíme od seba k stredu,
potom preložíme vrchnú časť,
zľava do stredu
a ešte preložíme sprava, ako keď skladáme lístkové cesto.
Chytíme ako bochník
a miesime, aby sa syr rovnomerne rozložil po celom ceste. Podsypávajte múkou len vtedy, keď sa cesto lepí na dosku, ale jemne.
Rozdelíme na tri rovnaké časti, ak by sa cesto veľmi lepilo, nechajte ho chvíľku postáť
vyšúľame z každej asi 35 cm šúľok, podľa potreby podsypávajte múkou (je lepšie, keď je cesto lepivé, striedka bude viac jemnejšia a viac nadýchaná)
na jednom konci ich spojíme dokopy
a upletieme vrkoč.
Pletenku preložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, po bokoch dlaňami postláčame k stredu, nech je radšej vyššia (to isté urobíme ešte raz - niekedy v prostriedku kysnutia) Zapneme rúru na 190° C, plech si môžete položiť na vrch rúry a necháme ešte podkysnúť cca 30 min.
Potom ju celú dvakrát potrieme vodou, aj po bokoch, aj keď bude voda stekať po stranách, to vôbece nevadí, práve naopak, pofŕkajte ešte vodu po papieri a pečieme najprv 10 min. na 190° C, potom znížime teplotu na 185° a pečieme ešte nejakých 20 min. do zlatohneda.
chlebík máme upečený, necháme ho vychladnúť na mriežke, alebo na rohu plechu.
...úžasne vonia a chutí vynikajúco...
Po vychladnutí nakrájame a môžeme ochutnávať. Nám veľmi chutil natretý s maslom, k tomu mlieko, nič viac sme k tomu nepotrebovali.
...striedka chlebíka... *Dobrú chuť*
Alebo si ho upečte ako klasický chlebík, bez syra, ako pletenku, alebo si ho vytvarujte do bochníka, nechajte aspoň 20 min. kysnúť ešte na plechu na papieri, urobte zárezy, alebo bez, poriadne potrite vodou, vodu pofŕkajte aj po papieri. Pečieme pri teplote cca 190° C približne 30-35 min.
Chlebík nie je veľmi vysoký, mal málinko cez 7 cm na výšku cez prostriedok, ale je výborný aj na druhý deň a nemrví sa.
....striedka....


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Lahka vecera | Chlebová pletenka so syrom | GULASOVA Z MLETEHO MASA_RYCHLA*****S čipkárkami >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Adriana S. (adrika280) ID 34442 (5.2.2010, 21:50)
Adka az sem mi zavonal. Hmmmmmm, ta vona. A aky je krasnucky (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.3.2010, 13:11)
Aďka, chlebík som piekla už viackrát, aj ako klasický chlebík, bez syra a ani sa nemrví na ďalší deň :-) A ďakujem krásne za pochvalu (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (3.2.2010, 12:00)
Tak takýto chlebík isto veľmi chutí (zajic) (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (4.2.2010, 8:22)
:-)Ďakujem Monika, veru, chutný, ten syr tam ani nie je cítiť, má len takú jemnú slankastú chuť, potom ho už netreba soliť pred papaním a tá striedka, ako vatička (Y) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:40)
vyzerá úžasne a isto tak aj chutí (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 22:21)
Ivetka, ďakujem krásne (F) (F) (F) Chlebík nám veru chutil, veľmi :-) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (1.2.2010, 19:56)
:-o no prekrasny chlebik.. (Y) a s nivou musi byt absolutne neskutocny (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 22:19)
Jani, ďakujem krásne za pochvalu (F) (F) (F) Ten syr sa tam niekde stratil, len keď som krájala chlebík, tak sa chlapi na mňa trošku divne pozerali, lebo vieš, sem-tam sa zazelenalo ;-), ale prezradila som im to až po ochutnávke, ale prežili to ;-) Je výborný, vyskúšaj niekedy. (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (1.2.2010, 22:29)
:-D my mame nivu radi,tak sa kludne moze zelenit ;-) urcite vyskusam,len neviem kedy,lebo uz si to ani nemozem pamatat,co vsetko chcem vyskusat,tolko je tu super receptov :-(
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (4.2.2010, 8:19)
(Y) Tak potom budem veľmi zvedavá, ako vám chutil, ale uvidíš, aký je jemnučký, ako páperie :-) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (1.2.2010, 19:52)
:-) :-) :-) Adka, tento receptik taaak vonia domovom (ako aj vsetky tvoje receptiky), ze ma az hreje pri srdiecku (mamca) (F) (F) (F) sikovna Adka, viem si predstavit tu pohodicku pri chutnani tohto vynikajuceho chlebika :-) :-) :-) (F) (F) (F) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 22:15)
[A] Evka, ďakujem za krásny komentárik (L) (L) (L) Chlebík bol vynikajúci, len keby tej trpezlivosti bolo viacej, kým chladol ;-), ale som veľmi rada, že som ho skúsila, už som dlhšie odkladala recept, nie a nie sa k nemu dostať :-) Ešte raz ďakujem, ako vždy, veľmi si ma potešila (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Helena B. (hela2) ID 37749 (1.2.2010, 10:10)
Adrika tak túto dobrotu si to včera piekla :-) :-) Nivu doma mám takže dnes alebo zajtra pečiem. Vyzerá to úžasne skvele (Y) (Y) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 10:19)
Ahoj Helenka [A], piekla som ho ešte v sobotu, včera ma lámali, že by si ho dali zas, my sme ho spráskali celý ;-) a to bol váhou cez trištvrte kila. Tak ho spravím asi dnes, skúsim aj s olivami :-). Budem sa veľmi tešiť, potom mi daj vedieť, či sa vydaril (L) (L) (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Helena B. (hela2) ID 37749 (1.2.2010, 10:26)
ani sa nedivím že ešte chceli ďaľší ;-) ;-) ja sa už naň teším (L) a to som chcela do leta schudnúť ;-)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 22:24)
Ale veď papať treba, Helenka, budem držať palce, nech sa Ti vydarí |:o) Dnes som sa naň zastrájala, ale nejak nevyšiel čas. Určite potom sem vložím aj ďalšie (P), budem skúšať aj iné kombinácie (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (1.2.2010, 9:53)
Adrika,ahooj (hello)uz som ta tu davno nezahliadla,ale o to vacsiu radost si mi spravila s tymto skvelym receptikom (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o)urcite vyskusam (Y)i ked uz tooolko sa chystam aj na ten tvoj preslaveny Pain de Seigle ;-) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 10:15)
Ahoj Martinka (child1), priznám sa, že som to poslednú dobu zanedbávala, ale musím sa teda posnažiť viac ;-) Ďakujem, chlebík vyskúšaj, je ozaj vynikajúci a Pain de Seigle tiež, nedám na ne dopustiť |:o) (L) (L) (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu