Renáta I. (Dobrota) ID 41578 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Vynikajúce zelené fazuľky
[ recept č. 16156 zo dňa 14.7.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Viem, že ste tu viaceré zháňali recepty na zelené fazuľky, tak vkladám jeden, ktorý robievam už aspoň 20 rokov a má neuveriteľný úspech!! Pritom je neskutočne jednoduchý na suroviny aj čas. Tak vyskúšajte: Potrebujeme: zelené fazuľky, šľahačkovú smotanu, mčk, muškátový oriešok.
POSTUP PRÍPRAVY
1. Očistíme si fazuľky, konce odkrojíme, (kto chce, môže nakrájať na pár cm kúsky, ale nie je treba) a uvaríme v mierne osolenej vode - trvá to pár minút. Scedíme. (Vývar si môžete odložiť a zmraziť a použiť pri príprave polievok, omáčok...)
2. Dáme zovrieť smotanu - nevaríme, len necháme prísť k bodu varu, pridáme trochu mčk a trochu muškátového orieška. Ak môžete, nedávajte hotový mletý, ale nastrúhajte si z celého orieška. Ten rozdiel je neskutočný! Ja to robím tak, že si malým ostrým nožom "naškrabkám" 4-6 krát z celého orieška rovno do omáčky, podľa množstva jedla. Nesolíme!
3. Scedené fazuľky vložíme do smotany. HOTOVO :-))
4. Snažte sa "nevylepšovať" toto jedlo - nesolíme, nepridávame nič iné, uvidíte, že takto je to skvelé!!
5. Podávajte s čerstvou chrumkavou bagetou. Ak dodržíte postup - je to super mňamka!!!! Ak to posolíte, ostane to tuctové, ale bez "prilepšovania" cítite tie pôvodné chute a nemá to chybu!
Poznámka: nemá to byť ani veľmi husté "samé fazuľka" , ani riedke ako omáčka, skôr niečo medzi tým. Je to fakt dobré aj ako super rýchla večera |
| Dominika G. (Gagynka) ID 75521, mimibazar.sk/gagynka (16.1.2013, 13:48) |
prepáčte mi prosím, ale čo je to mčk ? |
ODPOVEDAŤ |
| | Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (16.1.2013, 13:50) |
mleté čierne korenie |
ODPOVEDAŤ |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (6.2.2011, 17:08) |
Dakujem za inspiraciu,uz sa mi slinky zbiehaju. |
ODPOVEDAŤ |
| | Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (20.6.2012, 17:40) |
Heli, a už si skúšala? Chutilo? |
ODPOVEDAŤ |
Alena Š. (alenockas) ID 110047 (14.7.2010, 13:05) |
osobne nemám rada strukovú fazuľku, ale tento recept je skvelý, odkedy som ho jedla, obednávam si vždy na jar semienka lahôdkovej fazulky a neviem sa dočkať úrody |
ODPOVEDAŤ |
Erika L. (NKA) ID 108477 (25.8.2009, 20:38) |
mám fazuľku v skleníku,ťahavú asi pol metrovú,je mäkká,skúsim to z nej,hádam sa to podarí,ja takúto veľmi neľúbim,možno zachutí. |
ODPOVEDAŤ |
| | Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (26.8.2009, 12:35) |
Tak dúfam aj ja, že bude chutiť No a keby n.á.h.o.d.o.u. nie, tak sa nič nedeje - nie sme všetci rovnakí a aj chute máme rôzne, však? |
ODPOVEDAŤ |
Iveta K. (Ivca27) ID 109176 (24.8.2009, 18:43) |
A tie fazuľky mám potom zmiešať s tou smotanou a variť či je to len ako omáčka? |
ODPOVEDAŤ |
| | Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (26.8.2009, 12:36) |
Áno, zmieša sa to dokopy, celé sa to môže spolu prehriať, ale už sa to nevarí. Dobrú chuť |
ODPOVEDAŤ |
| Alena K. (EMALA) ID 11458 (27.7.2009, 21:07) |
Dnes som vyskúšala a bola to fakt mňamka.Dodržala som presne postup.Chutilo aj manželovi a deťom. Rýchle,jednoduche a velmi chutne! |
ODPOVEDAŤ |
| | Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (2.8.2009, 20:25) |
Alenka, ďakujem za pochvalu a, samozrejme, som nesmierne rada, že chutilo!! Keď som sem ten recept dávala, tak som dúfala, že si nájde priaznivcov, lebo je rýchly, jednoduchý, relatívne lacný a vééľmi chutný Ideálny recept na rýchlu teplú večeru alebo ľahký letný obed |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (20.7.2009, 6:01) |
Renatka a dalo by sa to spravit aj z takych zltych luskov??? My ich mame teraz velaaaa zo zahradky od nasich a tak hladam receptiky, co z nich.Dakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (20.7.2009, 13:06) |
Lucka, neskúšala som Žlté síce chutia trošičku inak, ale sú to predsa len tiež fazuľky tak by to možno nemuselo byť zlé , ale vlastnú skúsenosť nemám, bohužiaľ. Neporadila som ti, ale ak sa rozhodneš to vyskúšať, tak daj určite vedieť, ako to chutilo, budem rada Čo sa týka žltých luskov, z tých sme doma zvykli často pripravovať polievku a prívarok, moja mamina ich aj sterilizovala, ale častejšie sme mávali zelené .... |
ODPOVEDAŤ |
anna v. (monula1213) ID 47129, mimibazar.sk/monula1213 (15.7.2009, 16:13) |
chcela by som to skúsit no neviem čo to je mčk??? |
ODPOVEDAŤ |
| | Daniela H. (Češka) ID 23282 (15.7.2009, 16:41) |
mleté čierne korenie |
ODPOVEDAŤ |
| | | Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (15.7.2009, 20:29) |
Danka, ďakujem za odpoveď za mňa Približne pred 18 rokmi som si vyvinula celkom riadnu zbierku rôznych skratiek, keď som si chcela zapísať recept, ktorý diktovali v telke. Takže, aby som to stihla, písala som len začiatočné písmená a úplne som si to udomácnila. Viem, že väčšina žien to robí a medzi tie najbežnejšie patria mčk, mčp a pod., ale moja zbierka je naozaj "unikátna", hotový tesnopis Každý, kto sa na moje zápisky receptov pozrie, sa opýta, v akej je to reči Takže tým žienkam, ktoré neporozumeli a prípadne som spôsobila malý rozruch, sa ospravedlňujem, ale pri "mčk" som tak akosi podvedome rátala s tým, že to už je známe asi každému..... |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína M. (katkam) ID 62614, mimibazar.sk/katkam (14.7.2009, 13:55) |
aj ja to takto robím ale ja dávam aj štipku vegety |
ODPOVEDAŤ |
| | Renáta I. (Dobrota) ID 41578 (14.7.2009, 14:09) |
Ja viem, existuje mnoho variácií na toto jedlo - moja mamina takto pripravovala podobne polievku, omáčku aj šalát. Ale toto je originál recept z Francúzska, ktorý je takto pôvodný, tak, ako to "má byť". Samozrejme, dá sa to upravovať, ale vážne skúste takto. Nás Francúzi upozorňovali "žiadna soľ!". Ak sa tie fazuľky povaria v slanej vode, malo by to stačiť Ak čokoľvej pridáme, bude to už akoby "iný recept". Môže to byť fantastické, môže to byť super, ale bude to niečo "iné". Viete, ako to myslím, však ? |
ODPOVEDAŤ |
| Lubica L. (lubica007) ID 19881 (14.7.2009, 12:15) |
toto moze byt dobrota...................da sa aj z mrazenej fazulky?Myslim hotova,kupovana |
ODPOVEDAŤ |
| | Renáta I. (Dobrota) ID 41578 (14.7.2009, 13:45) |
Úprimne, ja som to z mrazenej neskúšala, ale robievam to zásadne z čerstvej, keď mám. Ani zo sterilizovanej ani mrazenej som ešte nerobila. Ale z mrazenej by to nemusel byť problém, lebo to je skoro ako čerstvá. Myslím len, že z tej sterilizovanej by to chutilo o dosť inak... A dobrotka to naozaj je. Pritom ešte aj rýchla Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |