. .. .. .. .. .. .
. .

Pre naše malé hladné bruškáááá - RECEPT 15742

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DETSKÉ ŠPECIALITY

ID 27783 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 177 návštěvníkov)


Pre naše malé hladné bruškáááá


[ recept č. 15742 zo dňa  ]


Pre naše malé hladné bruškáááá


POTREBNÉ PRÍSADY

BABENKY.... NECHCE SA MI to tu tak pekne rozpisovať po jednom receptíku ale snáď si tu nájdete to čo vášmu drobčekovi bude chutiť, my tu máme svoje viac aj menej oblúbené papaníčko, tak sa chceme aspon takto oň podeliť :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

POSTUP PRÍPRAVY

VARÍME Pre 7 mesačné bábo --

CUKINU - podusiť alebo povariť, samostatne alebo s inou zeleninou - napr. zemiakom, mrkvou, zmesou zeleniny, môžeš zmiešať s ryžou, pšenom, pridať vnaťku petržlenu a pod. Keď som začala dávať jogurt, tak som k podusenej cukine, pridala pár lyžičiek, už po dovarení, bieleho jogurtu, vznikne taký kvazi tekvicový prívarok. Cukina je veľmi dobrá - prakticky nealergizujúca, veľmi rýchlo hotová.

STRUKY S VAJCOM 7 mes
zelená struková fazuľa, mlieko, dojčenská voda, kôpor, vajce
V malom množstve dojčenskej vody uvaríme struky s kôprom domäkka, nakrájame na malé kúsky a zalejeme materským alebo umelým mliekom. Posypeme uvareným a posekaným vaječným žĺtkom.

ZEMIAKOVO-BROKOLICOVÁ KAŠA S MÄSKOM
zemiak, 2 ružičky brokolice, olivový olej, trocha mlieka, králičie mäsko alebo kuracie prsia, dojčenská voda
V malom množstve dojčenskej vody uvaríme domäkka zemiak s brokolicou, uvaríme aj mäso. Zeleninu roztlačíme, vymiešame s mliekom na kašu a pridáme zopár kvapiek olivového oleja. Kašu posypeme nadrobno pokrájaným mäskom.

ŠALÁTOVÁ POLIEVKA S KÔPROM
3 či 4 ks mladých šalátových lístkov, 2 až 3 dl vody, rasca, 1 dl mlieka (materského alebo umelého), 15 g zemiakov, 10 g škrobovej múky, posekaný
Šalátové lístky dobre umyjeme, pokrájame na rezance a necháme variť so zemiakmi a s rascou. Uvarenú polievku zahustíme zátrepkou z mlieka a zo škrobovej múky a varíme 5 minút. Pridáme kôpor a pred jedením roztlačíme.

KOKTAIL S JOGURTOM
1,5 dl mlieka (materského alebo umelého), 1 dl jogurtu, 20 g ovocia (čerstvé, zavárané)
Do šľahača či mixéra nalejeme mlieko, pridáme jogurt, ovocie a šľaháme do spenenia. Môžeme podávať teplé i studené. Vhodné od 1 roka.

SÝTA ZELENINOVÁ POLIEVKA
pór, mrkva, petržlen, zemiaky, brokolica alebo karfiol, dojčenská voda, trocha mletej rasce, posekaná petržlenová vňať, 1 lyžička rastlinného oleja
Pór očistíme od vrchných vrstiev, pokrájame na kolieska a spolu s očistenou zeleninou dáme variť do dojčenskej vody. Pridáme mletú rascu a necháme pomaly uvariť. Nakoniec všetko roztlačíme, posypeme petržlenovou vňaťou a do hotového taniera pridáme 1 lyžičku oleja.

CUKINOVÝ PRÍVAROK
asi 1/4 cukiny (môže byť aj baklažán, tekvica), 1 väčší zemiak, materské mlieko alebo umelé, dojčenská voda, uvarený žĺtok, trocha kôpru
Cukinu postrúhame a dáme variť do dojčenskej vody spolu s pokrájaným zemiakom. Mäkkú zeleninu roztlačíme a podľa hustoty zalejeme materským mliekom. Do hotového pridáme žĺtok a všetko premiešame. Keď dieťa má rado kôpor, pridáme posekaný do hotového jedla.

VÝDATNÁ ZELENINOVÁ POLIEVKA
1 zemiak, niekoľko lístkov špenátu, 1 mrkva, 250 ml dojčenskej vody, petržlenová vňať, 2 lyžičky rastlinného oleja
Zemiak a mrkvu očistíme a uvaríme vo vode domäkka. Do vriacej vody pridáme umyté, nadrobno nakrájané špenátové listy a spolu varíme ešte asi 5 minút. Polievku odstavíme, rozmixujeme a pridáme rastlinný olej.

DOJČENSKÝ RYŽOVÝ NÁKYP
100 ml dojčenskej ryžovej kaše, 1 nastrúhané jablko, kúsok banánu, škorica
Zapekaciu misku jemne potrieme rastlinným olejom a dáme do nej vrstvu uvarenej ryžovej kaše, pokračujeme vrstvou ovocia (nastrúhané jablko premiešame s roztlačeným banánom) a jemne poprášime škoricou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút. Podávame vlažné.

POHÁNKOVÁ KAŠA SO ZELENINOU A S KURACÍM MÄSOM
3 PL pohánky, 3 PL najemno nastrúhaného kalerábu a mrkvy, kúsok kuracieho mäsa, trochu posekanej petržlenovej vňate, 1 ČL olivového oleja
Pohánku preberieme, zalejeme dojčenskou vodou a varíme spolu s nadrobno pokrájaným kuracím mäsom na miernom ohni asi 10 minút domäkka. Vmiešame jemne nastrúhanú zeleninu a ešte chvíľu povaríme. Pred vypnutím pridáme nasekanú petržlenovú vňať a olivový olej.

PŠENOVÁ KAŠA
1 malý hrnček pšena, ružička karfiolu, 1 menšia mrkva, slnečnicový olej
Pšeno preberieme, prepláchneme viackrát vriacou vodou, zalejeme dvojnásobným množstvo vody a varíme na miernom ohni asi 10 minút, potom pridáme nasekaný karfiol, najemno nastrúhanú mrkvu a varíme domäkka. Po uvarení pridáme slnečnicový olej.

TEKVICA S OVSENÝMI VLOČKAMI
tekvica, ovsené vločky, rasca, žĺtok alebo „kocka“ mäsa, petržlenová vňať
Približne polovicu malej očistenej tekvice bez dužiny nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme asi 2 polievkové lyžice (PL) ovsených vločiek a trochu mletej rasce, a spolu varíme, až sú vločky aj tekvica uvarené. Uvarené roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme. Odoberieme časť na zjedenie, zvyšok masy môžeme dať do mrazničky a použiť nabudúce. Do porcie pridáme polovicu vareného žĺtka alebo mäsovú kocku. Ochutíme trochou najemno posekanej petržlenovej vňate. Ak je kaša riedka, zahustíme pred podávaním nemliečnou ryžovou kašou.

ZÁHRADNÝ SEN
1/4 jablka, 5 kvapiek citrónovej šťavy, asi 5 cm veľký kus očistenej mrkvy, 1/4 banánu, 5 kvapiek olivového oleja
Jablko a mrkvu nastrúhame, zmiešame s roztlačeným banánom a citrónovou šťavou a pokvapkáme olivovým olejom.

JABLČNÁ MLIEČNA VÝŽIVA
2 jablká a trochu materského alebo sušeného mlieka
Ošúpeme jablká, odstránime jadrá, dáme do mixéra a pridáme trochu mlieka. Všetko rozmixujeme a hneď podávame.

ZEMIAKOVÁ KAŠIČKA S KARFIOLOM
100 g zemiakov, 50 g karfiolu, 0,5 dl mlieka (podľa toho, aké mlieko dieťatko pije), 5 g rastlinného oleja, rasca (drvená), trocha vody
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a varíme vo vode s rascou. Umytý karfiol rozdelíme na drobné ružičky a uvaríme domäkka. Po uvarení zemiaky a karfiol scedíme, pridáme mlieko, olej, roztlačíme vidličkou a podávame deťom od ukončeného 6. mesiaca a deťom s umelou výživou od ukončeného 5. mesiaca.

KURACIA KAŠA S KVIETKAMI
na pare uvarený karfiol a brokolica (asi po 3 ružičky), vopred uvarené mäsko s rascou (pokrájať alebo rozmixovať s vývarom)
Polovicu karfiolu a brokolice mamina roztlačí a pridá k mäsku a so zvyšnými kvetinkami mi obloží tanier. Tie mám najradšej, lebo ich môžem zjesť rukami.

CESTOVINY NASLADKO
Uvaríme za 2 polievkové lyžice (PL) menších bezvaječných cestovín, zmiešame s domácim slivkovým lekvárom (vareným tradične bez cukru), posypeme škoricou a pokvapkáme roztopeným maslom. Po roku možno pridať za 1 PL rozmixovaného tvarohu.

PŠENO NASLADKO
1 ČL masla, 2 nastrúhané mrkvy, 2 polievkové lyžice (PL) vriacou vodou obareného pšena, 1 jablko
Na masle opražíme mrkvu, pridáme pšeno, podlejeme vodou (asi ½ hrnčeka) a prikryjeme pokrievkou. Keď pšeno napuchne a mrkva je mäkká, a zmes vychladne, pridáme do nej nastrúhané jablko. Už nevaríme.

ŽABURINKA
1 väčší pokrájaný zemiak, ½ hrnčeka mrazeného hrášku, mletá rasca
Zemiak predvaríme s rascou, potom pridáme hrášok, podusíme a rozmixujeme.

ZELENINOVÁ NÁTIERKA
80 g zeleniny (napr. mrkva, brokolica, kaleráb, karfiol, cukina – skombinujeme viac druhov), 20 g rastlinného tuku, zelená vňať (petržlenová)
Očistenú, umytú zeleninu uvaríme nad parou. Uvarenú zeleninu roztlačíme vidličkou a vyšľaháme spolu s rastlinným tukom. Nakoniec pridáme najemno posekanú petržlenovú vňať a natierame na pečivo alebo chlieb. Vzhľadom na prídavok tuku podávame deťom od 9. mesiaca.

JABLKOVO-CUKINOVÁ KAŠIČKA
180 g cukiny, 60 g jabĺk, 1 až 2 polievkové lyžice vody
Cukinu očistíme, umyjeme a pokrájame na maličké kúsky. Pridáme vodu a varíme, až kým nie je cukina úplne mäkká. Potom odstavíme a pridáme postrúhané jablko. Podávame deťom od 7 mesiacov.

HUSTEJŠIA ZELENINOVÁ POLIEVKA
2 paradajky, 1 mrkva, 1 zemiak, trošku rasce, voda
Paradajky, mrkvu, zemiak + mletú rascu zalejeme vodou (troškou asi 1 dl), povaríme, a keď je všetko mäkké, vyberieme zeleninu a rozmixujeme ju v mixéri. Všetko po rozmixovaní vlejeme späť a ešte chvíľu povaríme. Pre väčšie deti možno zeleninu rozpučiť vidličkou.

BROKOLICOVÁ POLIEVOČKA
3 malé ružičky brokolice, 1 žĺtok, 1 čajová lyžička (ČL) olivového oleja, 1 malá mrkvička, 3 polievkové lyžice (PL) krupice, pažítka na zdobenie
Mrkvičku uvaríme v troške vody. Brokolicu sparíme 3 minúty a pridáme mrkvičku. Spolu všetko trochu popučíme. Potom pridáme žĺtok a varíme 2 minúty. Pomaly za stáleho miešania pridávame krupicu a varíme, kým nezhustne. Nakoniec pridáme olivový olej a ozdobíme pažítkou.

HRÁŠKOVÁ KRÉMOVÁ POLIEVKA
2 polievkové lyžice (PL) zeleného hrášku, 1 PL oleja, 1 PL polohrubej, (hladkej) múky, 100 ml mlieka (materské, sušené), petržlenová vňať
Hrášok uvaríme vo vode (asi v 150 ml). Na oleji opražíme múku, urobíme svetlú zápražku, zalejeme vodou, rozmiešame a vlejeme do polievky, necháme prevrieť, pridáme mlieko. Opäť necháme prevrieť. Premixujeme. Na záver môžeme pridať trochu nadrobno posekanej petržlenovej vňate. Výborná je aj s rožkom pokrájaným na kocky.

CÍCEROVÁ POLIEVKA A NÁTIERKA 12 mes
200 g cíceru, 2 polievkové lyžice (PL) ovsených vločiek, menší pór, olivový a slnečnicový olej, cesnak, soľ
Cícer večer namočíme do vody a na druhý deň uvaríme. Rozdelíme na dve časti. Jednu aj s vývarom pomixujeme a nalejeme na upražený, nadrobno nakrájaný pór. Pridáme vločky, osolíme podľa chuti, desať minút povaríme a polievka je hotová.
Nátierku pripravíme z uvareného cíceru, strúčiku cesnaku, olivového oleja a trošky soli. Všetko vymixujeme a natierame na celozrnný chlieb. Jakubkovi nátierka chutí s nadrobno pokrájanou rajčinou.

OVOCNO-OVSENÁ KAŠA
Dve polievkové lyžice ovsených vločiek povaríme 15 minút. Menším deťom podávame len scedený vývar. Pridáme rozmixovaný marhuľový alebo jablkový kompót, alebo jedno nastrúhané jablko.

ODVAR Z ĽANOVÉHO SEMIENKA
Na zmäkčenie stolice sa mi osvedčil aj odvar z ľanového semienka. Jednu lyžicu ľanového semienka povaríme vo vode, scedíme a do tejto gélovej tekutiny pridáme jednu lyžičku granulovaného čaju pre dojčatá. Ak dieťa nedojčíme, môžeme tento odvar použiť aj na prípravu umelého mlieka.

ZELENINKOVÁ POLIEVOČKA S KRÚPAMI
Očistíme, umyjeme a nakrájame si zeleninku – mrkvičku, kaleráb, petržlen, pór a zemiaky. Na troške olivového oleja chvíľu osmažíme mrkvu, potom pridáme ostatnú zeleninku a zalejeme vodou. Krúpy (večer si ich môžeme vopred namočiť) opláchneme vodou a pridáme k zeleninke. Varíme, kým krúpky nezmäknú. Do hotovej polievočky ešte pridáme petržlenovú vňať a rozmixujeme, prípadne len roztlačíme väčšie kúsky zeleniny vidličkou. Podávame detičkám po ukončenom siedmom mesiaci, pretože krúpky obsahujú lepok. Ak ich nahradíme ryžou, môžeme podávať bábätkám už ako prvú polievočku.

MLIEČNA ZELENINOVÁ POLIEVKA
1 menší pór, 2 či 3 zemiaky, 1 mrkvu, syrokrém, mlieko, olivový olej, štipka soli, bobkový list, petržlenovú vňať, zemiakový škrob na zahustenie
Nadrobno posekaný pór speníme na zohriatom olivovom oleji, pridáme nadrobno pokrájané zemiaky, nahrubo nastrúhanú mrkvu (prípadne petržlen, zeler). Zalejeme vodou tak, aby sa nám zelenina pod ňu „schovala“. Prisolíme a necháme variť do zmäknutia. Nezabudneme pridať bobkový list.
V šálke zmiešame 1 až 2 dl mlieka s 2 lyžičkami zemiakového škrobu a spolu so syrokrémom v hrnci zašľaháme do zmäknutej zeleninovej zmesi. Necháme prejsť varom. Do hotovej polievky nasekáme petržlenovú vňať. Môžeme pridať aj lyžičku citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti. Namiesto zemiakov môžeme pridať aj na ružičky rozobraný karfiol, brokolicu alebo pokrájanú špargľu. Podávame deťom po dosiahnutí prvého roka.

KARFIOLOVÉ PLACKY 12 mes
1 väčší karfiol, 5 vajíčok, 5 polievkových lyžíc (PL) hrubej múky, olej na vyprážanie
Umytý domäkka uvarený karfiol roztlačíme vidličkou, pridáme múku, žĺtka, jemne ochutíme posekanou petržlenovou vňaťou soľou a mletou rascou (podľa vlastného uváženia a veku dieťaťa). Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame ku karfiolu, múke a žĺtkom. Vzniknuté cesto kladieme lyžičkou na rozpálenú panvicu (môže byť lievancová panvica). Upražíme z oboch strán a chutné placky sú na svete. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu. Ak placky neprisolíme, môžeme ich podávať deťom od osem mesiacov.

ZEMIAKOVO-POHÁNKOVÁ POLIEVKA
Na 1,5 l vody dáme za plnú hrsť pohánky a 1 stredne veľký očistený a na kocky nakrájaný zemiak. Deťom po roku môžeme trošku osoliť. Varíme dovtedy, kým sa pohánka nerozvarí. Malým deťom podávame polievku rozmixovanú. Recept je vhodný pre deti od 6 mesiacov (pohánka neobsahuje lepok).

PÓROVÁ POLIEVKA
Opäť je to len „hŕstková“ polievka, pretože ju tiež pripravujem „odoka“. Na oleji opražíme na kolieska pokrájaný pór, osolíme (deťom po roku), zalejeme vodou a prevaríme. Keď je prevarená, pridáme smotanu (buď na varenie alebo šľahačkovú – táto je lepšia) a opäť necháme prevrieť. Vychladnutú zmes rozmixujeme a pridáme do nej uvarené zemiačiky. Recept je vhodný pre deti po prvom roku.

ŠPENÁTOVÉ RIZOTO S CUKINOU
Špenát pokrájame na malé kúsky (v zime použijeme mrazený, ktorý trošku rozmrazíme na miernom plameni). Ošúpanú cukinu pokrájame na malé kúsky (môžeme pridať hocijakú zeleninku, ktorú máme poruke, aj viacero druhov dovedna). Do zeleninového vývaru alebo vody nasypeme umytú ryžu, pridáme zeleninu aj so špenátom a prikryté dusíme na miernom ohni. Hotové rizoto posypeme petržlenovou vňaťou, prípadne postrúhaným tvrdým syrom.

ZAPEKANÉ ZEMIAČIKY SO ZELENINKOU
Do mierne vymasteného pekáčika vložíme zemiaky pokrájané na kolieska, ktoré sme predtým uvarili vo vode s trochou rasce. Na vrstvu zemiakov pokladieme malé ružičky karfiolu alebo brokolice (možno aj obidvoje) – v zime mrazené, v lete čerstvé, ktoré tiež najskôr povaríme vo vode. Navrch rozložíme zvyšné zemiaky a zalejeme rozšľahaným žĺtkom. Posypeme petržlenovou vňaťou (v zime ju mám v črepníku na okne) a postrúhaným tvrdým syrom. Ako obmenu odporúčam použiť namiesto karfiolu a brokolice zelený hrášok. Chutí to výborne. Detičkám aj dospelým.

FAREBNÝ SEN
zemiaky, brokolica, karfiol, hrášok, kukurica, mrkva, maslo
V pare udusíme zemiaky, brokolicu, karfiol, hrášok, kukuricu a mrkvu. Do jedného roka malým papáčom zeleninu nesolíme. Na tanieriky pokladieme farebné kôpky, poliate rozpusteným maslom. Deťom po prvom roku pridáme aj plátok tvrdého neúdeného syra pokrájaný na malé pásiky. Pohľad na takýto tanier je naozaj krásny a lákavý, ale čo je najdôležitejšie, zvyšuje deťom chuť do jedla.
Ponúkame vám chutné zeleninové jedlo pre vaše dieťatko, ktorému môžete ponúknuť po prvom roku života.

KARFIOLOVÁ POCHÚŤKA
1 malý karfiol, 1 rožok, 1 dl mlieka, 1 vajce, soľ (môžete vynechať), 1 malá cibuľka, 1 malý strúčik cesnaku, petržlenová vňať, strúhanka, olivový olej
Karfiol uvaríme v jemne osolenej vode, scedíme a vychladnutý posekáme na malinké kúsky. Pokým sa uvarí karfiol, namočíme jeden pokrájaný rožok do mlieka. Potom zmiešame posekaný karfiol, vyžmýkaný rožok, najemno pokrájanú alebo rozmixovanú cibuľu, jednu polievkovú lyžicu strúhanky, roztlačený malý strúčik cesnaku, štipku soli a jedno alebo dve vajcia (aby sa nám dali tvarovať placky). Všetko poriadne spracujeme a vytvarujeme malé placky obalené v strúhanke, ktoré pozvoľna vypražíme na miernom ohni na malom množstve olivového oleja. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu so zeleninovým šalátom alebo kompótom. Jedlo je vhodné (bez soli) pre papkáčov od jedného roka. Naša pätnásťmesačná Natálka toto jedlo veľmi obľubuje a vždy dokáže spapať dve aj tri placky.

ZAPEKANÁ BROKOLICA
brokolica, zemiaky, žĺtok (pre deti po 1. roku celé vajce), neúdený syr, olej, maslo
V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, nadrobno pokrájame a vložíme do malej misy z varného skla, potretej olejom. (Môže byť aj malá kompótová miska zo Simaxu, staré mamy také misky určite majú.) Umytú brokolicu rozoberieme na malé ružičky a povaríme vo vriacej vode (alebo ešte lepšie v pare) 5 až 7 minút, podľa veľkosti ružičiek. Potom ju scedíme a pokrájame na drobné kúsky, zamiešame so žĺtkom (celým vajíčkom), pridáme najemno postrúhaný syr. Brokolicovú zmes rovnomerne rozvrstvíme na zemiaky. Môžeme dať ďalšiu vrstvu zemiakov. (Ja nedávam, lebo chcem mať istotu, že žĺtok nezostane surový.) Povrchu pokladieme kúsky masla a dáme zapiecť do rúry. Obmena: namiesto zemiakov použijeme cestoviny, namiesto brokolice karfiol. Jedlo je vhodné pre detičky od ukončeného 9. mesiaca, s celým vajíčkom až po 1. roku.

RYŽOVÁ OVOCNÁ KAŠA 7 mes
1 šálka ryže, prevarené mlieko podľa potreby (alebo odstriekané materské mlieko, ak ešte dojčíte), banána, trochu vanilky a kryštálového cukru
Klasickým spôsobom si uvaríme ryžu vo vode. Dáme ju do misky, pridáme na kolieska pokrájaný banán, trochu vanilky, cukru, mlieko a rozmixujeme. Mlieko pridávame podľa potreby, aby bola kaša stredne hustá. Namiesto banána môžeme pridať uvsrené jablko, hrušku…

KAŠA Z OVSENÝCH VLOČIEK 7 mes
4 polievkové lyžice prebratých vločiek, voda, 1 menší banán, 1 stredne veľké jablko
Ovsené vločky opláchneme, zalejeme 4 až 5 lyžicami vody a necháme do rána namočené. Potom ich rozmixujeme, pridáme najemno postrúhané jablko a pretlačený banán. Väčším deťom možno pre zmenu do vločiek pridať banán a 3 až 5 lyžičiek jogurtu. Kaša je vhodná pre deti od ukončeného 7. mesiaca.

POHÁNKOVÁ KAŠA 7 mes
3/4 dl pohánky, voda, 1 stredne veľký banán, 1 stredne veľké jablko
Pohánku prepláchneme a namočíme do rovnakého množstva vody minimálne na tri hodiny, najlepšie do rána. Potom ju rozmixujeme na jemnú kašu, do ktorej pridáme postrúhané jablko a pretlačený banán. Vzniknú tak asi 2,5 až 3 dl kaše. Takto pripravená pohánková kaša má svojskú chuť, ale je veľmi dobrá. Vhodná je pre deti od ukončeného 6. mesiaca.

KURACIE PRSIA S JABLKAMI 12 mes
1 kuracie prsíčko, 1 stredne veľké jablko
Kuracie prsíčko pokrájame na tenké rezance a dusíme ho na troške vody (15 až 20 minút). Keď je mäsko uvarené, pridáme olúpané jablko (zbavené jadrovníka a pokrájané na mesiačky) a dusíme ešte jednu až dve minúty. Po dovarení pokrm rozmixujeme. V súčasnosti ho už len roztláčam vidličkou a mäsko trochu pokrájam. Do teplého jedla môžeme pridať malú lyžičku masla, ale jedlo je veľmi chutné aj bez neho.

ZAPEKANÉ ZEMIAKY S JOGURTOM 12 mes
3 malé zemiačiky, 1 dl bieleho jogurtu (nie nízkotučný), 1 žĺtok (alebo celé vajíčko starším detičkám), pažítka alebo cibuľová vňať, olej
Zemiaky si v šupke uvaríme domäkka. Olúpeme ich a pretlačíme cez šalátovú mriežku. Jogurt rozmiešame so žĺtkom (prípadne celým vajíčkom) a s najemno pokrájanou vňaťou z cibule alebo pažítky. Do olejom vymastenej misky navrstvíme pokrájané zemiačiky, prelejeme ich jogurtovou hmotou a dáme ich zapiecť do vyhriatej rúry na 10 minút (alebo do mikrovlnky na 5 minút pri 400 W výkone).

A PRAJEME DOBRÚ CHUŤ .......................................
<< Dobošová torta | Pre naše malé hladné bruškáááá | Svadobné muffiny >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Aneta C. (Anet_007) ID 67403, mimibazar.sk/anet-007 (9.10.2013, 21:50)
(clamp) super len to moje krpate nic neje :´(
ODPOVEDAŤ
Katarina H. (katblack) ID 185888 (24.6.2011, 21:02)
(Y) (Y) dakujeme (L) uz dochadzaju napady, tak sa toto zide. pri mojej (na moju spolocnost narocnej) (child6) budem mat pri takychto rychlych receptikoch aspon cas na (C)
ODPOVEDAŤ
Magdalena S. (Magduss) ID 103329 (24.7.2009, 17:34)
z tej fotky mi nabieha husacina.. ;-)
ODPOVEDAŤ
Eva O. (eww80) ID 87344 (8.7.2009, 22:08)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Martina V. (Martina1305) ID 11582, mimibazar.sk/martina1305 (8.7.2009, 10:55)
este sa chcem poradit ohladom pohanky, lebo s nou nemam skusenosti. v jednom recepte citam, ze pohanku preberieme.....byva tam "spinka" ako napr. v ryzi?
ODPOVEDAŤ
Iveta F. (Ika75) ID 27783, mimibazar.sk/ika75 (8.7.2009, 18:03)
No nájde sa, ja preberám aj ryžu aj pohánku, :-o (smich) aj ovsené vločky (jidlo), ... tak nech drobčekovi len chutííííí (child4) (hello) (hello) (hello) (child8)
ODPOVEDAŤ
Martina V. (Martina1305) ID 11582, mimibazar.sk/martina1305 (8.7.2009, 10:54)
jeeeeeeeeeeeeej dakujeme. my mame buduci tyzden presne 6 mesiacov, tak sa tieto receptiky zidu. zatial len tak skusame, mrkvicka, zemiacik, jablcko. (mamca)
ODPOVEDAŤ
Iveta F. (Ika75) ID 27783, mimibazar.sk/ika75 (30.6.2009, 10:41)
(L) (L) (L) ďakujemeee (C) a dobrú chuť .... (jidlo) (clamp) (child10) (hello)
ODPOVEDAŤ
Andrea T. (lila2) ID 24762 (29.6.2009, 16:21)
Dakujem za inšpiráciu... :-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu