. .. .. .. .. .. .
. .

závin *♥*MAKOVÝ * KVET*♥* - RECEPT 15477

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)


závin *♥*MAKOVÝ * KVET*♥*


[ recept č. 15477 zo dňa  ]


závin *♥*MAKOVÝ * KVET*♥*


POTREBNÉ PRÍSADY

500 g hladkej múky, 40 g čerstvých kvasníc, 350 ml vlažného mlieka, 3 PL práškového cukru, 1 mokka L soli, 2 PL oleja Plnka - 8 PL mletého maku, 6 - 8 PL práškového cukru (8 je až moc sladké - na náš vkus) , 50 g rozpusteného masla, vanilk.cukor, kôra z pol citróna Na potretie - 1 žĺtok

POSTUP PRÍPRAVY

1) Pripravíme si ingrediencie a zo 100 ml mlieka, trochy cukru a kvasníc urobíme tekutý kvások. Do pekárne vložíme zvyšné kvapalné prísady, potom múku, cukor atď... a keď je hotový kvások, švacneme ho tam tiež. Zapneme program "cesto".
2) Cesto dáme na pomúčenú dosku, posypeme ho múkou a rozvaľkáme na 30 x 40 cm obdĺžnik. Pokvapkáme rozpusteným maslom a rozotrieme ho po celom ceste. Naň nasypeme zmes mak+ cukor, posypeme citrónovou kôrou a vanilkovým cukrom. Pokvapkáme zvyšným maslom.
3) Zvinieme do šulca, stočíme ho do kruhu a konce zlepíme k sebe. Prenesieme na plech vystlatý papierom NP. Ostrým nožom robíme zárezy cca do 2/3 závinu, čiže ho nedokrojíme a pretočíme o 90°. Zakryjeme a 20 minút necháme odpočívať v teple.
4) Rúru rozkúrime na 200°C. Pred pečením celý kvet potrieme žĺtkom a pečieme v rúre dočervena. Robíme skúšku špajdlíkom. V mojej rúre som to piekla takto: prvých 15 minút na 200°C (len zapnutý horný a dolný ohrev, na strednej priečke rúry), ďalej som znížila t = 180°C a zapla som pizza program (čiže bežal ventilátor ; a nad plech s kvetom som dala ešte jeden plech (bála som sa, aby sa cesto nespálilo na vrchu kvôli potretiu žĺtkom a dnu by ostalo neprepečené) a takto som ho piekla ešte 20 minút. Špajdlová skúška dala vedieť, že je koláč upečený, no pre istotu som ho nechala ešte chvíľu dopekať pri offnutej rúre ... pár minút (cca 4 - 5) lebo som aj tak už nemohla vydržaťod zvedavosti.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Pripravíme si ingrediencie a zo 100 ml mlieka, trochy cukru a kvasníc urobíme tekutý kvások. Do pekárne vložíme zvyšné kvapalné prísady, potom múku, cukor atď... a keď je hotový kvások, švacneme ho tam tiež. Zapneme program "cesto".


Cesto poriadne vybehne, mne sa prilepilo o okienko, tak dajte pozor. Keďže mi pri vyberaní trocha kleslo, nechala som ho ešte postáť a ono sa opäť umúdrilo.


dáme ho na pomúčenú dosku, posypeme ho múkou


rozvaľkáme na 30 x 40 cm obdĺžnik. Pokvapkáme rozpusteným maslom a rozotrieme ho po celom ceste


Citrón poriadne umyjeme saponátom, vydrhneme kefkou a dobre opláchneme, potom vysušíme. Postrúhame citrónovú kôru (ja som orajbala celý, lebo bol malý)


Pomastené cesto posypeme makom+cukrom ***pozn. Odporúčam zmenu - makovú plnku uvariť: do trochy horúceho mlieka dať cukor, rozpustiť a potom nasypať pomletý mak, miešať, odpariť tekutinu, vznikne hustá kaša ... pridať škoricu, dať vychladnúť. Potom cesto potrieť maslom a natrieť plnku. Mak nebude vypadávať. (kaša musí byť hustá, aby sme sa vyhli prasknutiu makovníka počas pečenia)


posypeme citrónovou kôrou a vanilkovým cukrom. Pokvapkáme zvyšným maslom (tento úkon som zabudla fotiť). Pokvapkajte po celom a poriadne, kľudne dajte i viac ako je v recepte.


Zvinieme do šulca, stočíme ho do kruhu a konce zlepíme k sebe. Pod veniec zasunieme plech s PNP (dobre, ak niekto asistuje)


Ostrým nožom robíme zárezy cca do 2/3 závinu, čiže ho nedokrojíme a pretočíme o 90°. (Na tejto fotke vidno, prečo treba makovú plnku viac pokvapkať maslom - aby sa mak pri pretáčaní nezosypával. Snáď by bolo i lepšie plnku urobiť kašovitú a natrieť na cesto) Ale toto bol úplne prvý pokus. Druhýkrát to už ide lepšie, lebo vieme, čo a ako :-)))


takže vidieť, že sa to podobá na kvet, (i keď obavy sú vždy :-) ) Zakryjeme a 20 minút necháme odpočívať v teple.


Rúru rozkúrime na 200°C. Pred pečením celý kvet potrieme žĺtkom a pečieme v rúre dočervena. Robíme skúšku špajdlíkom.


V mojej rúre som to piekla takto: prvých 15 minút na 200°C (len zapnutý horný a dolný ohrev, na strednej priečke rúry), ďalej som znížila t = 180°C a zapla som pizza program (čiže bežal ventilátor ; a nad plech s kvetom som dala ešte jeden plech (bála som sa, aby sa cesto nespálilo na vrchu kvôli potretiu žĺtkom a dnu by ostalo neprepečené) a takto som ho piekla ešte 20 minút. Špajdlová skúška dala vedieť, že je koláč upečený, no pre istotu som ho nechala ešte chvíľu dopekať pri offnutej rúre ... pár minút (cca 4 - 5) lebo som aj tak už nemohla vydržaťod zvedavosti.


V priereze....


rapídne rýchlo ubúda :-) cesto je mäkkučké ako páperie, plnka trocha sladká na môj vkus


Predsa zostalo i na dnes, lebo som ho piekla veľmi neskoro :-) Fotky s červeným nádychom sú spôsobené osvetlením nad kuchynským stolom, tie bledšie na linke, ktorá je osvetlená neónkou


včera som robila (14.5./13) s jablkovo-makovo-ríbezľovou plnkou.


s tými ríbezľami v maku je to miestami príjemne nakyslasté



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Tvarohový koláč s brusnicami a čerešňami | závin *♥*MAKOVÝ * KVET*♥* | Zapekaná kuracinka so sendvičom >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
Mária S. (atsi) ID 264015 (18.5.2013, 16:37)
Ďakuje ti za recept (L) (L) (L) (L) (L) Upiekla som dnes a je to fantastický koláč aj na výzor a chuť je nebíčko v papulke (Y) Už som tak prepchatá a stále (zajic) aj (X) (Z) velice chutí (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.5.2013, 10:55)
Tak to som veľmi rada :-) že vám chutilo a že sa ti koláč vydaril (Y) (L) (L) (L) Inak aj ja som ho nedávno robila :-) ale zmenila som plnku...tu je http://www.nasavareska.blogspot.sk/2013/05/makovnik-s-jablkami-ribezlami.html
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (3.4.2013, 18:48)
Úžasný koláčik (Y) (kytara) (kytara) (kytara)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (4.4.2013, 16:22)
(L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
viktória s. (torias) ID 206491 (3.4.2013, 15:50)
Kristika, toto je nadherný kvet (clamp) (clamp) |:o) Mala som to vidieť pred velkonočnymi sviatkami *-) a urobiť. Cím viac sa naňho pozerám tým viac sa odhodlavam ho urobiť ,-) Decká by mali radosť (zajic) (pack) |:o)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (4.4.2013, 16:26)
Tak im urob teraz (Y) Veď to je normálny makáč, len takto upravený. Roboty s tým nie je nejak veľa... (Y)
ODPOVEDAŤ
Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (25.10.2010, 20:08)
nam sa podaril takto http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=749422 (Y) (Y) (Y) (Y) odporucam, je fantastickyyyyyy |:o) |:o) |:o) |:o) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (29.10.2010, 18:36)
Ukážkový (Y) stobodový (clamp) (hello)
ODPOVEDAŤ
hana h. (hankazk) ID 90615 (upravené 6.8.2009, 10:04)
vyzerá perfektne... (clamp) (clamp) (clamp) už som ho raz pozerala,ale neuložila..a teraz som ho musela hladať... ;-) ale našla som.. (radost)
chcela by som ho vyskušať... (H)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (5.8.2009, 20:26)
Potom napíš, ako chutil (Y) Ja dám nabudúce už menej cukru do makovej plnky a viac pokvapkám maslom :-$ Potom napíš (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Jana T. (Jana t) ID 46821 (24.7.2009, 19:59)
Kráááááááááása klobúk dole (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (25.7.2009, 11:59)
Ďakujem (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana K. (lexis79) ID 25986 (24.6.2009, 22:06)
Fantázia, vyzerá to božsky. Určite vyskúšam. :-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (24.6.2009, 22:53)
:-) ďakujem zuzka, vyskúšaj, chutí vynikajúco (len pre istotu najprv menej cukru do plnky a prípadne sa dá potom pridať a dobre pomaslovať) Potom daj vedieť (L) a nech sa ti dielko podarí (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Adriana S. (adrika280) ID 34442 (22.6.2009, 20:40)
Kristinka, vydaril sa perfektne. Vdaka za inspiraciu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (28.6.2009, 11:27)
(Y) To ma fakt potešilo (Y) Ale údajne v západných štátoch EU nie je dostať mak. Tak ste robili orechový? Ja som sa chcela spýtať Vás ako skúsenej kulinárskej autority, že keby som chcela urobiť kakaovú plnku do tohto koláča, ako by som ju asi mala spraviť. Poradíte mi? :-$ Ďakujem vopred (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (24.6.2009, 22:49)
:-) ďakujem, Adrika (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Klaudia R. (kladika) ID 65067 (21.6.2009, 23:38)
naozaj nadherny kvet (F) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (22.6.2009, 13:24)
:-) ďakujem, Klaudi (L)
ODPOVEDAŤ
Ivana Z. (golinka) ID 46263 (21.6.2009, 22:30)
kristínka..nieje záááč..aj nabuduce.. (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:46)
Zlatá ... :-) (hello) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Milada P. (Miladatt) ID 59026 (21.6.2009, 21:08)
Koláčik vyzerá dobre! Skúsim s orechami (Y) (Y) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:42)
:-) ďakujem, Miladka. Tiež som na to myslela, ale napadlo mi, že aj s kakaovou plnkou by mohol byť bezva :-$ ja nabudúce skúsim taký (L)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (21.6.2009, 21:05)
fiha, tento je ale vydareny (clamp) (clamp) (*) (F) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:40)
:-) ďakujem, Evi (L)
ODPOVEDAŤ
Katarína M. (molnarovak) ID 21467 (21.6.2009, 20:26)
Koláč vyzerá výborne. (Y)
Ja sa vždy veľmi poteším, keď tu vidím viacero veľmi podobných receptov, pretože si z každého niečo vyberiem a rôzne skombinujem.
Moja švagriná miluje kysnuté koláče, už sa teším, keď jej ho upečiem. Tento koláč sa mi veľmi páči, pretože poteší aj brucho aj oko. (flower) (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:39)
Ďakujem, Katka :-) myslím, že sa všetci asi takto akosi inšpirujú a potom kombinujú (Y) Upeč ho a potom daj vedieť. Len upozorňujem, ak budeš robiť, tak do plnky trocha menej cukru :-p (hello) (F)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (21.6.2009, 19:33)
wau, to je poriadny koláčisko :-o ale nádherný (clamp) (clamp) (clamp) krásne sa ti kvietok vydaril (Y) (hello)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:31)
Evka, ďakujem :-) (F)
ODPOVEDAŤ
Júlia K. (zyzy12) ID 7706 (21.6.2009, 18:31)
ja som tento recept robila už tiež a mal u nas veľký úspech aj na vzhľad a aj na chuť (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:29)
(Y) a aj ty máš trému, keď koláč nakrajuješ a pretáčaš? lebo ja áááno :-D Ale fakt, pochvala bola aj u nás :-). Ďakujem za koment :-) (F)
ODPOVEDAŤ
Dana B. (tawa) ID 47716 (21.6.2009, 18:07)
(clamp) (clamp) (Y) (Y) |:o) |:o) :-o :-o
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:24)
:-) ďakujem , Danka (F)
ODPOVEDAŤ
Erika T. (eki77) ID 34933 (21.6.2009, 17:22)
krásne.. a ako sa robí ten "šulc" - vôbec si to neviem predstaviť ako je z vyvaľkanej placky zrazu takýto krásny "kruh" ?
Díky
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:21)
Erika, ak si už niekedy robila štrúdľu, tak závin sa točí rovnako. Len nezaložíš okraje ako pri štrúdle. Takže máš dobre posypanú dosku, aby sa cesto neprilepilo a od vzdialenejšieho konca smerom k sebe cesto "valíš" smerom k sebe. Prevalíš si ho tak, aby spoj bol na doske. Potom šulec opatrne pridržíš pri jednom okraji a druhá ruka stáča šulec z druhého okraja. Pomôžeš tomu trocha aj v strede... normálka, ako keď si sa hrávala na pieskovisku :-). To cesto je celkom pružné, takže postupne ho stoč, sa neboj. :-) No a keď sú konce šulcov v kruhu oproti sebe, tak pritlačíš medzi prstami cestá z oboch koncov :) Nemusíš to robiť extra precízne, veď to bude potom ešte kysnúť, tak sa to spojí fajn. Opatrne ho presuň na papier NP a potom podsunieš plech a papier naň pritiahneš. (L) (L)
ODPOVEDAŤ
silvia b. (cocacola) ID 54633 (21.6.2009, 17:04)
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:07)
:-) ďakujem, Silvi (L)
ODPOVEDAŤ
Ivana Z. (golinka) ID 46263 (21.6.2009, 15:40)
skor by som povedala že to stojí za pochvalu, pretože je to nadherné...každý má právo tu niečo urobiť a zverejniť aj to čo sa tu už vyskytlo...
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:06)
Ivanka, hííííí :-) že nádherné? :-D Sa smejem, lebo sa mi to skoro rozsypalo :-D Ale našťastie kvasnice urobili svoje pri tom 20 minútovom odpočívaní (Y) ale aj tak si ma potešila :-) Dík (F) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Ivana Z. (golinka) ID 46263 (21.6.2009, 15:38)
Anna P....toto sa nedá ani čítať,čo ste tu napísali....až taká závisť z Vás ide...
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (21.6.2009, 17:28)
súhlasím, nemôžeme si predsa pred tým, než nejaký recept vložíme, preštudovať všetky vložené, či tam už taký je alebo nie, Anna nemá vložený žiadny, tak asi ticho závidí, ak niekto niečo prácne nafotí a vloží.
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.6.2009, 22:02)
Anka, dala som si do vyhľadávača "makový závin"... našlo mi to 3 veci. Ani jedno z toho nebolo toto. Ale veď kašlime na to, proste "karavána ide ďalej" :-) ako sa hovorí. Maj sa :-) (F)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20)1, 2 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu