kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 64 návštěvníkov)
*♥*Maďarský guláš - taký správny :-) *♥*
[ recept č. 15475 zo dňa 21.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg hovädzieho na guláš (najlepšie krk, glejovka-resp. močing), 3 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 2 čL ml.sladkej papriky, 1/2 čL mčk, 1/2 čL mletej rasce, 1/4 čL celej rasce, 1 PL majoránky, 1 chilli paprička, 1 - 2 ks zelenej papriky, 2 čL paradajkového pretlaku, soľ, na zahustenie 1 postrúhaný zemiak alebo 2 čL hladkej múky rozmiešané s trochou studenej vody
POSTUP PRÍPRAVY
Umyté, osušené mäso zbavíme blán a prípadne i tuku. Pokrájame na väčšie kúsky. Cibuľu a trochu cesnaku pokrájame a dáme restovať na olej. Časť cesnaku necháme na záverečné dochutenie. Cibule by mala byť rovnaká kopa ako mäsa. Na cibuľu dáme restovať mäso. Opekáme ho čo najrýchlejšie pri vysokej teplote, aby sa čím skôr uzavreli póry, preto mäsko aktívne miešame. Keď je už poriadne orestované, pridáme koreniny. Opäť restujeme, aby sa všetky kúsky pekne obalili a osmahlo sa i korenie, len to nesmie dlho trvať (aby nezhorkla paprika). Pridáme zelenú papriku a chilli papričku. Taktiež pridáme pretlak, restujeme a osolíme. Týmto sa nám urobila krásna šťavička. Ale keďže ideme dusiť, musíme pridať potrebné množstvo vody. Uzavrieme vrchnák tlakáča a necháme dusiť. Čas dusenia v papiňáku pre rôzne druhy mäsa (či mias :-) ? ) je orientačný, takže budeme musieť experimentálne zistiť pre to naše aktuálne mäsko. Moje mäsko sa dusilo 50 minút. A bolo krásne mäkulinké a šťavnaté (Bohužiaľ, musím priznať, že nebolo kúpené u nás, ale u južných susedov. U nás kúpené bolo na pohľad pekné, ale dusila som ho oveľa dlhšie, kým zmäklo a nebolo také dobré :-( takže kvalita mínus ) Guláš po otvorení tlakáča ochutnáme, šťava zhustla od rozdusenej cibule, ale ak chceme viac šťavy, pridáme potrebné množstvo horúcej vody a dochutíme ju. Zahustíme pridaním jemne postrúhaného zemiaka alebo pridaním zátrepky z malého množstva vody a múky. Povaríme. Dochutíme už len prelisovaným cesnakom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
Pokrájame na väčšie kúsky
Cibuľu a trochu cesnaku pokrájame a dáme restovať na olej
Na cibuľu dáme restovať mäso. Opekáme ho čo najrýchlejšie pri vysokej teplote, aby sa čím skôr uzavreli póry, preto mäsko aktívne miešame.
Keď je už poriadne orestované,
pridáme koreniny.
Pridáme zelenú papriku a chilli papričku.
Taktiež pridáme pretlak, restujeme a osolíme.
Týmto sa nám urobí krásna šťavička
Ale keďže ideme dusiť, musíme pridať potrebné množstvo vody.
Uzavrieme vrchnák tlakáča a necháme dusiť.
Guláš po otvorení tlakáča ochutnáme, šťava zhustla od rozdusenej cibule
ak chceme viac šťavy, pridáme potrebné množstvo horúcej vody a dochutíme ju. Zahustíme pridaním jemne postrúhaného zemiaka alebo pridaním zátrepky z malého množstva vody a múky. Povaríme. Dochutíme už len prelisovaným cesnakom a majoránkou.
Podávame napr. s knedľou, alebo stačí len s chlebom, či rožkom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
| ingrid k. (inulianka) ID 143374 (24.9.2014, 12:55) |
dnes skúšam podľa vášho receptíka, |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (24.9.2014, 15:17) |
Dúfam, že sa vydarilo |
ODPOVEDAŤ |
| | | ingrid k. (inulianka) ID 143374 (31.10.2014, 19:41) |
áno bol súper... |
ODPOVEDAŤ |
Miroslava D. (Mirina333) ID 141212 (28.5.2014, 19:32) |
Vynikajuci |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (29.5.2014, 14:57) |
Super sa teším s vami |
ODPOVEDAŤ |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (8.10.2013, 12:14) |
|
ODPOVEDAŤ |
Petra P. (petuska245) ID 260364 (8.10.2013, 8:30) |
ja som ho robila a je vynikajúúci...,možem len odporučiť |
ODPOVEDAŤ |
| hana h. (hankazk) ID 90615 (17.11.2012, 21:18) |
|
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (20.11.2012, 19:06) |
|
ODPOVEDAŤ |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (30.6.2011, 11:54) |
Mam receptiky na madarsky gulas,ale tento vyzera zaujimavejsie,uz je zaradeny na vyskusanie. |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (6.7.2011, 22:08) |
Ak vyskúšaš, daj vedieť, ako chutil U nás je dosť v kurze |
ODPOVEDAŤ |
Lenka M. (lelem) ID 118880 (27.6.2011, 21:00) |
vyborny recept , uz som ho 2x robila a vsetkym velmi chutil, dokonca aj kamoska co nema rada madarsky gulas si bola dat duplu |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.6.2011, 14:21) |
vďaka , teším sa, že si si receptík obľúbila Nám tento guláš tiež veľmi chutí |
ODPOVEDAŤ |
Tomáš S. (tomiboy) ID 20207 (14.9.2010, 10:26) |
Okrem toho ze som cely poslintany ako babatko mam na Madarsky gulas strasnu chut. Som si isty, ze podla tohoto receptu sa zajtra bude u mna v hrnci kupat masko. Dufam ze chuti rovnako dobre ako vyzera. |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.9.2010, 12:39) |
Je to výborný gulášik, nemusíš sa obávať Mňamózne žrádielko, z ktorého sa chlapovi robia hrče za ušami Tak potom daj vedieť čafko a dobrú chuť |
ODPOVEDAŤ |
| Jarmila K. (EXTRAPRADLO) ID 6853, mimibazar.sk/extrapradlo (26.11.2009, 16:17) |
ďakujeme za super receptík, dúfam, že dostanem medailu |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.3.2010, 14:38) |
Až teraz som tu našla tvoj komentárik, sorry. Tak ako to dopadlo s tou medailou? Dostala si ju? |
ODPOVEDAŤ |
| Miriam D. (alex) ID 478 (6.11.2009, 13:08) |
ano naozaj vyzera tak spravne . Dnes ho idem robit |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (6.11.2009, 13:37) |
Mňam! Dúfam, že aj Vy si tak pochutíte na ňom ako my. Je to dobrota Potom dajte vedieť |
ODPOVEDAŤ |
| | | Miriam D. (alex) ID 478 (6.11.2009, 16:13) |
Gulasik sa uz dusi aj u nas voni cely byt a uz teraz ma chutnu stavicku |
ODPOVEDAŤ |
| | | | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.11.2009, 11:47) |
chichi inšpirovala si ma, uvarila som ho v sobotu. |
ODPOVEDAŤ |
| Marianna F. (gulo) ID 7091 (26.9.2009, 12:32) |
Ahoj, idem ho vyskúšať. Vyzerá |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (26.9.2009, 13:25) |
Tak nech sa ti vydarí čo NAJ! Potom daj vedieť, ako chutil |
ODPOVEDAŤ |
| Mária P. (Mayka) ID 13577 (11.8.2009, 14:58) |
gulas uz sa dusi a voni cela kuchyna. |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (12.8.2009, 21:04) |
áno, viem, je voňavý a človek sa nevie dočkať, kedy bude hotový , čo mu slinky tečú Ani sa nepýtam, či chutil, lebo viem, že áno A mne ste teraz narobili chute |
ODPOVEDAŤ |
| Renáta I. (Dobrota) ID 41578 (22.6.2009, 9:02) |
Kristínka, ďakujem za inšpiráciu - je to obľúbené jedlo môjho manžela, veľmi často ho varievam, ale priznám sa, že som si na maďarský guláš asi pol roka-rok nespomenula Vôbec neviem, čo mi tak vyfučal z hlavy Takže keď som ho tu zbadala, pôjdem a urobím manželovi radosť A čo sa týka slova "mäsa" - máte to správne. Genitív plurálu od slova mäso je naozaj "mias". Takže za recept aj za slovenčinu |
ODPOVEDAŤ |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (22.6.2009, 20:02) |
Reni, rehocem sa tu nad Vašim komentom fakt zlaté , teda čo sa týka tej slovenčiny Tiež som hovädzí guláš dávnejšie nevarila. Váčšinou robievam bravčový. Takže dnes si za zavďačila manželovi? tak pekný večer želám |
ODPOVEDAŤ |