. .. .. .. .. .. .. .
. . . .

MAGAZÍN - Jedlo

5 (nielen) psychických znamení, že je potrebné zmeniť jedálničekPublikováno 13.1.2017, 19:55
Alarm, ktorý rozozvučia niektoré nesprávne alebo nedostatočné stravovacie návyky, zďaleka nemusí byť len a len fyzického rázu. Vieme, že jedlo extrémne ovplyvňuje skrz telo aj našu psychiku, produkcia všetkých možných hormónov a iných látok je do značnej miery závislá na tom, čo jeme. Telo si často povie neovládateľnou chuťou na nejakú potravinu o to, čo mu chýba, ale často si nevieme príznaky zlého stravovania správne dešifrovať.
Slepačia polievka nielen pre dušu, ale aj pre teloPublikováno 7.1.2017, 10:56
Možno vás tiež kedysi mamička nútila jesť vývary s nakrájanou zeleninou všetkého druhu, čím zabezpečila, že varená mrkva, zeler a petržlen sú vašou nočnou morou. Buď ako buď, vývar je taký malý poklad, ktorý nám nielen dáva silu fyzickú, ale práve vďaka všetkým možným rodinným, priateľským a spoločenským asociáciám aj tú psychickú. Aké sú najväčšie pozitíva najobľúbenejšej polievky na svete? A aké sú tajné tipy preto, aby bola čo najlepšia?
Čo robiť so zvyšným vianočným pečivom?Publikováno 2.1.2017, 12:41
Asi sa tomu nikto nikdy nevyhneme. Vianoce sú sviatky všetkého možného, ale veľmi často tiež nadbytku jedla. A vianočného pečiva obzvlášť. Robíme to všetci - pečieme aj pečivo, ktoré nie je až tak populárne, pretože chceme mať čo najviac druhov. Nakúpime moc surovín, tak čo už s nimi - upečieme ďalšie. Vždy chceme vyskúšať nejaký nový recept, na ktorý sme narazili na internete, v časopise alebo nám o ňom rozprávala kamarátka. A výsledkom sú často hromady pečiva, ktoré od konca sviatkov už nikto nechce ani vidieť. Čo s tým?
Wakame - opatrne, ale predsaPublikováno 19.12.2016, 8:57
Milovníci ázijskej kuchyne (a to konkrétne japonskej) už možno do styku s touto sýto zelenou, ľahko chrumkavou a pikantnou riasou prišli. Ale zatiaľ čo napríklad wakame šalát poznáme ako takú malú chuťovku pred tým, než si dáme v reštaurácii sushi, má riasa wakame mnohé ďalšie využitie a čo viac - pri rozumnej konzumácii môže veľmi pozitívne ovplyvňovať náš zdravotný stav. Ako konkrétne? A čo presne znamená „rozumná konzumácia“?
Potraviny, ktoré vám dodajú teplo zvnútraPublikováno 7.12.2016, 10:27
Jedni ju milujú, druhí nenávidia. Jeseň. Ročné obdobie, ktoré dokáže byť rovnako tak farebne ľúbezné a plné vôní, ako uplakané, depresívne a studené, až nám jeho nepriazeň zalieza pod nechty. Túžobne potom v kalendári vyzeráme začiatok vykurovacej sezóny a vrstvíme na seba jeden zvršok za druhým. Potom ale stačí, aby sme raz vybehli z domu „nepripravení“, naľahko, napríklad pre rožky do vedľajšej samoobsluhy, a nachladnutie je na svete.
Paradajky a zázračný lykopénPublikováno 23.11.2016, 15:53
Existujú potraviny, ktoré považujeme za obyčajné, ale ony nie sú. A u niektorých je to vyložene extrémne. Dobrým príkladom sú paradajky. Keď opomenieme ich univerzálne použitie v kuchyni, môžeme sa sústrediť na ich vplyv na ľudský organizmus, naše zdravie a, v neposlednom rade, pleť. Viete, že obsahujú antioxidant, ktorý je silnejší ako toľko protežovaný vitamín E? A že vie vyriešiť nejeden problém s pleťou? A vôbec, majú veľa ďalších zaujímavých vlastností.
Zdravé jedlá... ktoré vlastne zdravé nie súPublikováno 17.11.2016, 2:35
V rámci zdravého životného štýlu nám nemusí zďaleka ísť len o znižovanie váhy, niekedy proste zdravým jedlom a športom vyjadrujeme to, že sami sebe nie sme jedno. Lenže vyznať sa, čo je vlastne naozaj zdravé a čo nie, môže byť niekedy naozaj problém. Niekedy sa naučíme jesť potraviny, o ktorých presvedčenie, že sú zdravé, síce vládne, ale neprávom. Ono totiž naše zdravie je záležitosť veľkého biznisu. Čo často jeme v domnení, že pre seba robíme len to najlepšie... a pletieme sa?
Kakaové maslo, nový pomocník v kuchyni aj kúpeľniPublikováno 8.11.2016, 9:36
Na prvý pohľad nič moc. Hromádka tuhého nažltlého tuku, presvitajúceho zo sáčku, naozaj nevyzerá vábne. Stačí však balenie otvoriť a okolo vás sa rozvinie nádherná kakaová vôňa, ktorá vo vás možno vyvolá živú predstavu niečoho sladko čokoládového. Možno, že až sa dozviete, na čo všetko ho môžete využiť, rozhodnete sa, že kakaové maslo bude stálym hosťom vo vašom dome. A na čo všetko ho môžete využiť?
Závislosť na káve? Prečo vzniká a ako s ňou bezbolestne zatočiťPublikováno 28.10.2016, 9:18
Ak ste na káve doslova závislí, nie ste v tom sami. Aj keď ju chápeme skôr ako spoločenskú udalosť alebo ako neškodný horúci nápoj, stále je to droga. Môže ísť o závislosť čisto psychickú, ale k tej fyzickej dochádza u kávy pomerne rýchlo. Jedna káva ráno, ďalšia po príchode do práce, po obede, popoludní, „...ale fakt už len slabú, ďakujem“. Každý z nás má inú toleranciu k návykovým látkam, ale rezistencia voči účinkom kávy sa dostavuje pomerne skoro. A tak je z jednej šálky denne naraz šesť, ktorých sa vzdať jednoducho nechceme.
Rekordmani v obsahu cukruPublikováno 26.10.2016, 20:18
Ovocie je zdravé, o tom bez debát. Ale zároveň napríklad pre ľudí, ktorí bojujú s nadváhou, môže byť jeho konzumácia trošku kontraproduktívna. Vitamíny, minerály a vláknina totiž nie sú to jediné, čo ovocie obsahuje. Často má v sebe toľko cukru, že by sa nám z toho až zatočila hlava. A cukor, ako vieme, síce potrebujeme, ale v stráženom množstve. Aké ovocie drží rekord v jeho obsahu? Ktoré ho má najviac a ktoré naopak najmenej?
Celkom: 56 (zobrazuje sa 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6 ďalšie >>
© 2004-2017 Affectio s.r.o. | Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Čierna listina | Kontakt | Nájdete nás na Facebooku