Zobraziť přihlasovací formulár

Cibuľa nielen do guláša

  • Publikované:
Cibuľa nielen do guláša

Cibuľa je nepostrádateľnou súčasťou každej kuchyne, v ktorej sa aspoň občas varí. Táto lacná a univerzálna zelenina má vynikajúce účinky na naše zdravie, ale aj veľa využitia mimo kuchynský stôl. Vedeli ste, že existuje cibuľový med, cibuľa dokáže odstrániť hrdzu, pôsobí ako repelent alebo sa pomocou nej dajú vycvičiť domáci maznáčikovia?

Už vieme, že aj tak obyčajné veci, ako sú jedlá sóda, detský púder, lak na nechty alebo pivo, môžeme využiť nečakanými spôsobmi, ktoré nám v domácnosti šetria nielen čas, ale aj peniaze. A v kuchyni pravdepodobne neexistuje bežnejšia surovina, ako je cibuľa. Viete, s čím všetkým, okrem vynikajúcej chuti guláša, vám cibuľa môže pomôcť?

Cibuľa a zdravie

Cibuľa obsahuje predovšetkým vitamíny B1 a B2, vitamín C a provitamín A. Ďalšími z dôležitých zložiek, ktoré pôsobia priaznivo na náš organizmus, sú slizy a pektíny, fytoncídy, kremík, draslík, síra a dusíkaté látky. Táto kombinácia látok má potom preventívny aj liečivý vplyv predovšetkým na:

  • Nervový a kardiovaskulárny systém (dokonca má na srdce oveľa lepší vplyv než červené víno)

  • Udržanie správneho krvného tlaku

  • Optimálnu hladinu cholesterolu

  • Správne fungovanie hormónov

  • Zápaly a dobrú imunitu

  • Zabraňuje upchávaniu ciev

  • Zvyšuje hustotu kostí - znižuje riziko osteoporózy

  • Vďaka obsahu chrómu obmedzuje vstrebávanie cukrov a tukov, pôsobí teda preventívne proti cukrovke a obezite

  • Znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov

  • Pri nachladnutí je vhodné konzumovať surovú cibuľu, cibuľový sirup, ale aj čerstvú cibuľu inhalovať - ​​krásne prečistí a dezinfikuje nosohltan

Úľava pri pobodaní hmyzom

Ak vás bodne včela alebo osa, priložte na miesto vpichu plátok čerstvej cibule. Ihneď sa vám uľaví od bolesti, cibuľa navyše postihnuté miesto dezinfikuje.

Aby sa domácim maznáčikom nestávali „nehody“

Ak sa váš pes alebo mačka nie a nie naučiť, čo všetko nesmie ohryzávať alebo kam nesmie chodiť, dajte na dané miesta misku s niekoľkými plátkami cibule. Domáci maznáčikovia pach cibule vyložene neznášajú, takže sa ľahšie naučia, ako sa miestam vyhnúť.

Preč s hrdzou

Ak sa na vašich obľúbených nožoch objaví hrdza, nemusíte používať ani drôtenku, ani agresívne chemické čistidlá. Niekoľkokrát zapichnite nôž do veľkej cibule, opakujte, kým je potrebné. Cibuľa hrdzu odstráni úplne precízne.

Pach nového náteru

Ak ste čerstvo vymaľovali a obťažuje vás pach farby, rozložte v miestnosti niekoľko tanierov s vodou a v nej nakrájanú cibuľu. Behom pár hodín pach farby z miestnosti absolútne vymizne. A cibuľa namočená vo vode po sebe tiež nenechá žiadnu pachovú stopu.

Prirodzený repelent

Toto je vyložene núdzové riešenie. Konzumácia väčšieho množstva cesnaku alebo potieranie kože plátkom cibule funguje ako prirodzený repelent proti komárom, osám a ostatnému bodavému hmyzu. Bohužiaľ však často tiež proti zvyšku spoločnosti...


Recept na prírodný insekticíd

V kuchynskom robote rozmixujte:

  • 4 cibule

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 čajové lyžičky kajenského korenia

  • 1 l vody

Bokom rozpustite v 8 l vody 2 lyžice mydlových vločiek. Prilejte „zeleninovú zmes“, všetko poriadne premiešajte a máte skvelý prostriedok na ochranu svojej záhrady. A najlepšie na tom je, že absolútne prírodný!

Cibuľový med

Cibuľový med je veľmi vzácny, ale napodiv nie nedobrý. Prenikavá cibuľová vôňa po uskladnení zmizne a zostane len jantárový a zľahka kryštalizujúcí med. Vo včelárstve sa cibuľa využíva predovšetkým pre svoju vysokú produkciu nektáru aj peľu a vysokú cukornatosť.

Tip Mimibazara: Čo sa týka cibule, všetci pravdepodobne riešia predovšetkým to, ako obmedziť slzavé údolie pri jej spracovaní. Okrem ochranných okuliarov alebo zapnutého vetráku pri krájaní môže pomôcť týchto pár tipov:

  • Potrieť si ruky a nôž pred krájaním octom

  • Uložiť cibuľu na cca 30 minút pred krájaním do mrazničky

  • Neodkarajovať pred krájaním špičku s korienkami (v tomto mieste je najväčšia koncentrácia látok, ktoré spôsobujú slzenie očí)

  • Priebežne cibuľu i nôž a ruky namáčať do studenej vody



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 4. 10. 2015, 8:49
Mnohí ľudia majú problémy s trávením cibule či už v surovom,ale aj varenom stave ... vynikajúco a kvalitne ju nahradí PÓR ... a dokonca po cca hodine nebude vylúčení zo spoločnosti ani vtedy,keď skonzumujete väčšie množstvo nasurovo :-D :-D