Zobraziť přihlasovací formulár

Za ukladanie tuku môže stres

  • Publikované:
Za ukladanie tuku môže stres

K jednému zo zásadných faktorov ovplyvňujúcich našu váhu patrí stres. Nielen, že nás núti viac jesť, ale spôsobuje aj ukladanie tuku v oblasti brucha. Reflexy, ktoré nám príroda nechala, sa týkajú tiež produkcie rôznych látok v rôznych situáciách. Pri akútnom i dlhodobom strese sa nám do krvi vyplavuje látka, ktorá nás núti viac jesť, pretože telo predpokladá, že budeme bojovať alebo utekať.

Čo sa s telom pri strese deje?

Pri stresovej situácii sa telo pripravuje na to, že ju bude riešiť. Zatiaľ, čo naši predkovia potrebovali nabrať okamžitú silu, aby mohli prípadné ohrozenie fyzicky zvládnuť, náš stres sa už dlho týka skôr psychiky. Ale telesné reakcie zostali.

Pri strese telo vylučuje hormón kortizol. Tento stresový hormón núti telo prijať veľké množstvo energie, teda cukry a tuky. A jeho dlhodobá nadprodukcia môže zapríčiniť dokonca aj:

  • Obezitu trupu a krku

  • Zvýšený rast pigmentových chĺpkov v oblasti tváre
     

  • Poruchu kolagénových vlákien, teda vznik strií

  • Stratu svalovej hmoty. A čím menej svalov, tým pomalší metabolizmus.

Z výsledkov skúmania antropológov z utažskej univerzity dokonca vyplynulo, že ženy v modernej spoločnosti majú stále častejšie valcovitý typ postavy, ktorý býval typický pre mužov. Tzv. androgénne ukladanie tuku má na svedomí s najväčšou pravdepodobnosťou práve dlhodobé vystavenie stresu! Preto sa ženy fyzicky „prispôsobujú“ a potrebujú stále viac „mužské“ vlastnosti, ako sú odolnosť, súťaživosť a dokonca aj fyzická sila.

 

Jablko a presýpacie hodiny

WHR index - waist to hip ratio - vám jednoducho ukáže, kam smeruje vaše ukladanie tuku. Keď vydelíte obvod pása obvodom bokov v centimetroch, vyjde vám číslo väčšinou menšie ako 1. Norma je u žien 0.75 - 0.85, u mužov 0.85 - 0.95. Väčšie alebo menšie čísla už signalizujú napríklad možnú hormonálnu poruchu.

  • Presýpacie hodiny - U žien je bežnejšie ukladanie tuku do oblasti stehien a zadku. S pribúdajúcim vekom (a teda aj úbytkom ženských hormónov) sa ukladanie tuku sťahuje hore - do oblasti brucha a trupu.

  • Jablko - U mužov je zase typické ukladanie tuku prevažne do brucha. Ako muži, tak ženy by si ale mali dať pozor, ak je WHR index väčší ako 1 (vtedy je obvod brucha väčší ako obvod bokov). V tom prípade je veľké riziko chorôb kardiovaskulárneho systému, hormonálnych porúch atď.

Cvičením a diétou k vyššej váhe

V populárnych osvetových reláciách o chudnutí sa hovorí: „Diéta nie, zdravý životný štýl áno.“ Čo to vlastne znamená?

Ak si naordinujete akokúkoľvek prísnu diétu, každý deň si úzkostlivo strážite jedálniček, odopierate si to, čo vám robí radosť, ste v permanentnom strese.

Ak cvičíte z donútenia, stále pokukujete po hodinách a chcete to mať čo najrýchlejšie za sebou, pridávate si stres tiež.

Ako z tohoto začarovaného kruhu von?

Zmeny stravovacích i pohybových návykov by mali vychádzať z vašej prirodzenosti a doterajších zvykov, z vašej komfortnej zóny. Nemeňte jedálniček od základov, len ho upravujte. Robte to, čo vás baví. A redukujte ostatné stresové faktory.


Čo vám pomôže?
  
 

  • Dostatok spánku. Nedostatok energie má telo tendenciu kompenzovať prísunom cukrov alebo kofeínu. A veľa cukru a kofeínu v tele vedie k nekvalitnému spánku. A tak stále dokola.

  • Pitný režim. Voda pomáha nielen k detoxikácii organizmu, ale tiež redukuje hlad. Pohár vody pred jedlom zabezpečí, že nezjete veľké množstvo.

  • Pravidelný pohyb. Čokoľvek vás baví. Prechádzka, tanec, joga, box, spinning. Skúste nájsť to, čomu sa budete venovať radi a čo pasuje vášmu životnému štýlu, vašim možnostiam a povahe.

  • Neodbíjajte sa. Skúste si urobiť čas na jedlo. Pravidelné a menšie dávky jedla zaistia neustály prísun energie a telo nebude mať strach, že ju dlho nedostane - a prestane toľko ukladať.

  • Nahradzovať. Toto sa týka maličkostí. Máte chuť na sladké? Dajte si lyžičku medu. Zjete tabuľku čokolády? Dajte si horkú (nemá menej kalórií, ale skôr sa jej nasýtite). A keď už sme pri tej čokoláde - ak na ňu máte chuť, môže vás prejsť aj po avokáde alebo orechoch. Alebo dokonca aj po čiernom čaji.


Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku