Zobraziť přihlasovací formulár

Kedy dať a kedy nedať?

  • Publikované:
Kedy dať a kedy nedať?

Prvý kontakt, iskrenie, rande, večera, kino, odprevadiť domov. A aspoň trikrát zopakovať. Žhavý pohľad, trocha alkoholu, sex na pláži. Dlhé dopisovanie, nesmelé poznávanie, niekoľko mesiacov rozprávania, prvá pusa. Začiatky vzťahov sú rôzne. A o to rôznejšie sú, keď je jasné, že to ani pre jedného nie je „prvýkrát“. Každá žena v takýchto začiatkoch rieši zásadnú otázku.

Kedy je ten správny čas na prvý sex? Vyspovedali sme pre vás niekoľko žien, ale predovšetkým niekoľko mužov, a dali dokopy pár užitočných poznatkov.

Téma prvého sexu sa rieši na mnohých fórach, v neprebernom množstve článkov. Ale má to jeden háčik - rieši sa prvý sex v živote. Ako by prvé milovanie s novým partnerom nebolo toľko zásadné. Lenže ono je, dokonca mnohokrát zásadnejšie než to úplne prvé. Pretože keď je nám „-násť“, s aktuálnym partnerom väčšinou do konca života nezostaneme. S každým ďalším potenciál rastie.

Od pol hodiny po pol roka

S pribúdajúcim vekom je jasné, že sex pre nás prestáva byť tabu, dokážeme si ho užiť, tešíme sa naň, už dávno to pre nás nie je stres (alebo aspoň nie v tom zmysle, že by sme nevedeli, o čo vlastne pôjde). Keď žena žije bez partnera alebo len s jednorazovými známosťami, nutne musí prísť on - niekto, kto ju donúti uvedomiť si fakt, že nechce nič pokaziť. A tak logicky vyvstane otázka - kedy sa s ním vyspať?

Budeme predpokladať hladký priebeh, nejako prebehlo zoznámenie, je jasné, že obaja majú záujem (o sex určite, o vzťah... to sa nevie), majú predbežnú predstavu o svojom rodinnom stave. A ďalej? Existujú začiatky, kedy to vezme rýchly spád. Nejaká akcia, vzájomná iskra, porozumenie a je to. Milovania tohto typu prebiehajú málokedy extra romanticky, avšak stať sa to môže. V takejto situácii žene odpadá stres z premýšľania, kedy sa s pánom pravým vlastne vyspať. Lenže prichádza stres nový: „Teraz si o mne bude myslieť, že som moc povoľná. A bude ma chcieť len na sex. Ak sa vlastne vôbec ešte niekedy uvidíme.“ Áno, sexom po pár hodinách známosti sa dá vymazať akékoľvek súznenie duší a nastaviť nové pravidlá hry - obaja chceme len to jedno (aj keď to väčšinou minimálne u jedného z dvojice nie je pravda).

Opačným extrémom sú vzťahy prechodené už zozačiatku. Dohodnuté rande, dlhé hodiny príprav, skvelé rozprávanie. Vzrušenie prebieha a prebieha, ale nič sa nedeje a nedeje. Ak si pár dáva so sexom načas, hrozí zase iné nebezpečenstvo - čo ak to za veľa nebude stáť? A nie sme vlastne len kamaráti?


Dobrá správa


Podľa zahraničných štúdií preukázateľne nevyplýva, že čas uskutočnenia prvého sexu by mal významný vplyv na realizáciu a kvalitu nasledujúceho vzťahu. Proste je to individuálne, pár od páru, človek od človeka.

„Prvý sex v tridsiatke je ako prvá pusa v pätnástich, rastieme, dospievame, tak prečo by sme s tým robili zbytočné prieťahy. Navyše nie je čas strácať čas, ako sa hovorí, takže keď bude niečo zle, aspoň sa to dozviem dostatočne dopredu a máme možnosť to ukončiť bez zbytočnej emocionálnej väzby.“

Užívateľka Mimibazara Tereza

Keby som sa s chlapom vyspala na prvom rande, nemohla by som sa potom na neho už ani pozrieť, bez toho aby som nebola polomŕtva rozpakmi. Ako sa k sebe majú chovať dvoja ľudia, ktorí sa vlastne moc nepoznajú, ale prežili spolu niečo tak intímneho, ako je sex?“

Užívateľka Mimibazara Radka

Takže to vidíte, čo človek, to názor a každý má niečo do seba. Dosť ale teoretizovania, poďme sa opýtať tých, ktorých sa to týka.


Ako to vidia muži?


„Myslím, že máloktorý chlap si z prvého sexu robí hlavu. Prečo by mal byť rozdiel v tom, či sa s chlapom na prvom rande rozhodne vyspať ženská, alebo tým, že sa s ňou chce vyspať chlap? Obaja sú na jednej lodi, keď chcú, prečo nie. A keď jeden nechce, tak ten druhý s tým samozrejme nič nenarobí. No a keď nechce ani jeden, tak prečo sa do niečoho nútiť, že ano.“

Ivan, 34 rokov

"Jasne, ženská, ktorá spí s chlapmi na prvom rande je dosť podozrivá, asi by som potom nemal problém si myslieť, že pristúpi na variantu 'priatelia s benefitmi'. Nechcem, aby moja partnerka mala takú povesť. Tiež si nechcem hovoriť, že keď sa vyspala so mnou, tak boh vie, s kým ešte. Takže za mňa radšej počkať... Keď má ísť o vzťah.“

Peter, 26 rokov

Ženské, ktoré spia s chlapmi na prvom rande, mi vadia. Ale nevadí, keď sa to stane mne.“

Alex, 28 rokov


Naozaj nemám rád také tie ostýchavé a romantické duše. Proste je to ako obchod, chceme? Áno. Bráni nám niečo? Nie. Tak prečo čakať? Sex je dôležitou súčasťou každého vzťahu, rád by som vedel dopredu, či aj trebárs niečo nebude vadiť. Akonáhle si dvaja 'nezavoňajú', je to prúser. A nikde inde sa to nespozná tak intenzívne, ako v posteli. Na rozprávanie o prababičkách a dovolenkách bude dosť času neskôr. Rovnako tak ale nemám rád také tie hry potom - tri dni vydržať, než sa ozvem, atď. Proste narovinu.“

Jan, 39 rokov

Z tej rozmanitosti odpovedí sa dá zistiť vlastne jedna vec. Človek to môže úplne rovnako pokaziť, i nepokaziť. Nedá sa dopredu povedať, aké sú lehoty a termíny prvého bozku, sexu alebo napríklad spoločného víkendu. Z oficiálnych čísel ani z laického prieskumu medzi ľuďmi nič jednoznačného nevyplýva. Rovnako tak, ako máme každý rád inú zmrzlinu, máme každý iný názor na ostatné veci. Dôležité je, nech tí dvaja, ktorých sa to týka, majú názor čo najviac podobný. A o zvyšok už sa nemusia starať.

Existuje podľa vás nejaká univerzálna rada alebo odporúčanie? Čo je podľa vás nevkusné, čo prípustné a čo úplne v poriadku? Poznáte prípady, keď sa zo sexu na jednu noc vykľul vzťah? A naopak – z dlhého chodenia nakoniec nič nebolo? Povedzte o tom ostatným!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku