Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na krásne, zdravé, dlhé vlasy

  • Publikované:
Ako na krásne, zdravé, dlhé vlasy

Vypestovať si zdravé dlhé vlasy nie je nič jednoduché a je to beh na dlhú trať. Ak máte vlasy krátke a chcete si ich nechať dorásť, máte veľkú šancu, že sa vám to podarí. Ak ale už vlasy dlhé máte a chcete ich ozdraviť, budete sa musieť zmieriť s tým, že to nejakú dobu potrvá. V každom prípade vám prinášame niekoľko dobrých tipov, ako sa o dlhé vlasy starať, čomu sa vyhýbať a ako postupovať pri bežnej starostlivosti a úprave.


Čím dlhšiu dobu vlasy rastú, tým sú končeky staršie - logicky. Ale tým viac sú tiež náchylnejšie k poškodeniu. Tiež máte pocit, že vaše vlasy dorastú iba do určitej dĺžky, a potom už kvôli zastrihávaniu končekov jednoducho dlhšie nebudú? Nebojte sa, s nasledujúcimi trikmi dosiahnete nielen maximálnu dĺžku, ale aj maximálnu kvalitu vlasov.

Šampóny zabíjajú končeky...

Šampóny sú určené predovšetkým na to, aby naše vlasy zbavili nečistôt a mastnoty. Ak si nanášate veľké množstvo šampónu rovnomerne od korienkov ku končekom, prestaňte. Úplne vám bude stačiť malé množstvo, ktoré starostlivo vmasírujete do pokožky hlavy - šampón, ktorý sa dostane na končeky pri oplachu, im bohato stačí. Končeky vlasov sú oveľa suchšie než korienky, a čím dlhšie vlasy, tým viac to platí. Preto ich šampónom nezbavujete mastnoty, ale vysušuje.

 

...a kondicionér nie je na pokožku hlavy

K rituálu umývania vlasov patrí tiež kondicionér alebo maska. Na rozdiel od šampónov sú tieto prípravky určené na starostlivosť o poškodené vlasy, teda je vhodné ich na vlasy nanášať zhruba od uší dolu. Vlasy pri pokožke nie sú tak zničené, preto neabsorbujú toľko ošetrujúcho prípravku - vlasy sa vám budú rýchlejšie mastiť. Nepodceňujte ani dĺžku pôsobenia, ak je napísané 2 minúty, neoplachujte po 30 sekundách, hoci sa vám zdá, že vlasy už sú dostatočne jemné.

Vyhýbajte sa teplu

Je to trošku začarovaný kruh. Žehlíme si tie najviac poškodené vlasy, pretože vyzerajú najhoršie. A tie vyzerajú najhoršie, pretože si ich najviac žehlíme. V záujme zdravia svojich vlasov sa skúste úprave pomocou vysokých teplôt vyhýbať. Obmedzte žehlenie alebo kulmovanie na minimum a neponáhľajte sa ani s vysúšaním, fén si nastavte na minimálnu teplotu.

Tip Mimibazara: Najnáchylnejšie na poškodenie (najjemnejšie) sú vlasy okolo tváre. Dávajte si pozor aj trebárs u kaderníka - tieto vlasy by sa mali farbiť nakoniec a farba na nich nechávať najkratšiu dobu!

Vysúšanie uterákom

Nezabúdajte, vlasy chcete vysušiť, nie zabiť. Pri nesprávnom zaobchádzaní môže byť vysúšanie uterákom pre vlasy rovnako škodlivé ako používanie horúceho fénu. Ideálnym spôsobom je použiť uterák k vysúšaniu vlasov masážou hlavy, čím si stimulujete a nadvihnete vlasové korienky. Ak máte čas, nechajte vlasy obyčajne uschnúť na vzduchu. Pozor na „turban“ - vlasy sa v turbane často lámu.

 

Rozčesávanie a kefovanie

Keď už nie inde, tak práve tu je čas na jednu väčšiu investíciu. Vlasy môže poškodiť čokoľvek, predovšetkým keď je to syntetické. To platí aj pre hrebene a kefy. Kúpte si hrebeň a kefu z prírodných materiálov, ideálne sú drevo a diviačie štetiny.

Vlasy by ste si nikdy nemali rozčesávať, keď sú mokré - to sú najnáchylnejšie k vypadávaniu. Ideálne je prečesať si vlasy len prstami alebo hrebeňom s riedkymi zubami v momente, keď si splachujete kondicionér, potom až po uschnutí.

Natáčanie

Ak máte prirodzene vlnité vlasy a dotáčate si ich kulmou, kefou alebo natáčkami, vyskúšajte tento jednoduchý trik. Pre prirodzené vlny si vezmite veľké bavlnené tričko, zmotajte ho (ako by ste ho žmýkali) a jeho konce zviažte gumičkou. Vznikne vám akási koruna, ktorú si nasaďte na hlavu a obtočte okolo nej vlasy, ako by to bola jedna veľká natáčka. Vlasy pripevnite pinetkami a s takouto konštrukciou choďte spať. Ráno budete mať prirodzené, nepolámané a zdravé vlny.

Starostlivosť o dlhé vlasy si vyžaduje systém a čo najviac prirodzenosti. Užívateľka Mimibazara a naša čitateľka Bára sa nám zverila, ako sa stará o svoje dlhé vlasy:

V 17 rokoch som sa začala farbiť na blond. Vždy som mala jemné vlasy, ale postupne mi farbením a hormonálnymi zmenami zhrubli a boli absolútne bez života. Skúšala som všetko, od kozmetiky za tisícky po masky z droždia, ale nič mi extra nepomohlo (alebo som u toho nevydržala dosť dlho). Nedávno ste písali o kokosovom oleji a ja som zaplesala, pretože to bol práve on, ktorý moje vlasy zase ozdravil. Vážne - už tri mesiace ho raz týždenne na vlasy nanášam a nechávam pôsobiť cez noc, ráno umyjem a hotovo. Vlasy sú ako vymenené, nielen, že zhruba po mesiaci boli zase jemné a je to s nimi čím ďalej lepšie, ale začali o poznanie rýchlejšie rásť! Navyše kokosový olej nádherne vonia, čo je asi dôvod, prečo som ho začala a neprestala používať. Vážne, všetkým odporúčam.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku