Zobraziť přihlasovací formulár

Trik pre lepšiu náladu na každý deň

  • Publikované:
Trik pre lepšiu náladu na každý deň

Každý týždeň začíname s tými najlepšími zámermi. Ale potom sa to nejako zvrtne a naše predsavzatia o balení obedov do práce, dostatku spánku a pohybu tak nejako berú za svoje. Ak s tým chceme niečo robiť, je dobré nesústrediť sa na celok, ale malé veci, ktoré môžeme zlepšiť každý deň. Skúste to jeden týždeň. Každý deň pre seba môžete urobiť jednu úplnú maličkosť, vďaka ktorej sa budete cítiť oveľa lepšie než v čase, keď ste ju nerobili. A čo je na tom najkúzelnejšie? Máme pre vás tých trikov hneď sedem, pekne na každý deň v týždni jeden.

Možno vám niektoré budú pripadať smiešne alebo dokonca zbytočné, ale dajte tomu pár minút každý deň, vyskúšajte ich. Nezaberú skoro žiadny čas, ale pridajú vám dobrý pocit. A začíname nedeľou!

Nedeľa - desaťminútová meditácia. Meditácia je v psychohygiene bežného človeka veľmi zanedbávaná vec. A nie, zďaleka nemusí ísť o nič spirituálne! Ide len o to mať „čistú hlavu“. Posaďte sa na pokojné miesto (tých desať minút vám musia dopriať aj vaše deti!), zatvorte oči a snažte sa na nič nemyslieť. S každým opakovaním to pôjde ľahšie a ľahšie, navyše sa krásne pripravíte na začiatok týždňa.

Pondelok - vstaňte o dve (no dobre, jednu) hodinu skôr než zvyčajne. Trošku to ovplyvní možno aj nedeľný čas zaľahnutia, ale to je v poriadku. Nadeľte si aspoň jednu hodinu času navyše a využite ju, na čo sa vám len bude páčiť. Môžete si ísť zacvičiť, zabehať, upratať, navariť... proste využiť na to, aby bol zvyšok dňa menej stresujúci. Alebo si môžete len užívať ten luxus, že sa nemusíte nikam ponáhľať.

Utorok - urobte si plán. Tiež si píšete poznámky „dnes musím urobiť“? Skúste svoj takzvaný „to do“ list trošku ozvláštniť. Zaraďte do neho aj úlohy typu „vybrať tri najlepšie destinácie na dovolenku“, „objednať sa ku kaderníčke“ atď. Môžete si do neho vpísať treba vtipné hlášky alebo inšpiratívne citáty, na ktoré cez deň napríklad narazíte, ktoré vám niekto povie, alebo si ich prečítate. A zo stresujúceho zoznamu úloh sa razom môže stať moc pekný denníkový záznam.

Streda - mikropohyby. Začnite sa viac vrtieť. Nie, nezbláznili sme sa, len chceme, aby krv prúdila o trošku viac. Skúste napríklad len viac hojdať nohami, klopať perom o papier alebo nechať telo, nech do rytmu pesničky robí mikrotančeky (poznáte to, keď hrá dobrá hudba, aj za stolom v kancelárii sa dá na rytmus naskočiť. Za plného pracovného nasadenia!). Dobrá rada, ak to vaša situácia cez deň umožňuje, dajte si hudbu napríklad do slúchadiel.

Štvrtok - dajte si čokoládu. Štvrtky majú potenciál stať sa našimi favoritmi. O tom, že čokoláda má nezanedbateľné pozitívne účinky na naše zdravie i náladu, vie ľudstvo už dlho. Tak prečo si ju odopierať? Čím tmavšia, tým lepšia, ale službu preukáže každá. Len... viete ako, dve tabuľky nie sú to, čo sme mysleli.

Piatok - veľkolepý večer. Doma. Z nejakého nám neznámeho dôvodu spoločnosť „tlačí“ na to, aby sme sa v piatok večer vyrážali baviť. Pre mnohých z nás už to dávno neznamená ísť do baru, ale aj ak plánujeme s partnerom večeru, kino alebo návštevu priateľov (a s tým spojené stráženie potomkov), väčšinou aj toto smerujeme na piatok. Tentoraz nie. Urobte si piatok pekný pohodlný večer doma. Teplá deka, pochutiny, televízia, knižky, čokoľvek sa vašej rodine bude páčiť.

Sobota - vyvenčite psa. Pokojne cudzieho. Nie nadarmo sú canisterapie toľko účinné. Využite sobotu a vezmite svojho psa (alebo pokojne psa od niekoho z rodiny, od kamarátov atď.) von. A nie len na takú tú cikaciu päťminútovú prechádzku, zájdite si do lesa, hrajte sa s ním, učte ho, hádžte polená, preťahujte sa... poznáte to. Preskúmajte na prechádzke svoje okolie, vyjdite ďalej... proste kam vás vaše a psie srdce potiahne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku