Zobraziť přihlasovací formulár

8 chýb pri líčení očnými linkami

  • Publikované:
8 chýb pri líčení očnými linkami

Očné linky sú po maskare druhou najnepostrádateľnejšou vecou v kozmetickej taštičke snáď každej z nás. Aj keby sme netrávili hodiny dôkladným očným make-upom, na linky a maskaru si trénujeme pevnú ruku snáď už od základnej školy. To ale zďaleka neznamená, že robíme všetko správne. Aké sú najčastejšie chyby, ktoré pri používaní očných liniek robíme? A aké sú tipy na to, aby vyzerali bezchybne?

Niekto by si povedal - pritom taká blbosť. Ale každá zmena, ktorú na tvári pomocou make-upu urobíme, má potenciál dopadnúť ako dobre, tak zle. A vzhľadom na to, že očné linky majú na náš výzor veľký vplyv, treba s nimi zaobchádzať zručne. Môžu „len“ podčiarknuť mihalnice tak, že vyzerajú plnšie, môžu meniť tvar oka, dodať vám dramatický vzhľad, ale tiež prípadne ten mývala alebo vás zbytočne postaršovat. Akých sa teda dopúšťame chýb?

Nepreťahujeme ich za hranicu viečka. Ak si robíme linky, je potrebné trošku „preťahovať“. Obe oči majú trošku iný tvar, preto je v poriadku napríklad urobiť na jednom oku linku o trošku tenšiu než na druhom. Väčšinou má vonkajší kútik oka tendenciu klesať dole, preto je dobré o pár milimetrov linku mihalníc pretiahnuť a zakončiť ju pod uhlom zhruba 45 stupňov smerom nahor (mačacie oči). Tým oči málinko opticky pozdvihneme.

Nerozmažeme. Áno, v poslednej dobe sú v móde presne definované, ostré linky, ktoré majú precízny tvar. Ak vynecháme tento trend, asi každá používame linky ako súčasť zvýraznenia oka a nechceme, aby „boli vidieť“. Preto je potrebné ich rozmazať dostratena. Hoci by sa mohlo zdať, že prst je dobrý nápad, odolajte a kúpte si pevnú hubičkovú kefku. A nezabudnite ju po každom použití utrieť, aby len rozmazávala a nie pridávala farbu!

Nelinkujeme dosť blízko mihalniciam. Očná linka by mala nadväzovať na líniu mihalníc. Nie približne, ale úplne priliehavo a presne. Dokonca by sme mali linku aplikovať tiež medzi mihalnice, aby v medzerách kože nepresvitala. Takže linka aj pol milimetra nad mihalnicami je jednoducho zle. Pre tieto prípady je extrémne dôležité používať linky čo najšpicatejšie - nehľadiac na to, aké zloženie používate. Ostriť, ostriť, ostriť!

Nepoužívame vodeodolné linky. Áno, vodeodolný make-up sa ťažko odličuje, ale rozdiel spoznáte hneď po prvom dni. Keď opomenieme prirodzenú mastnotu pokožky, „rozpustiť“ linky a maskaru vedia tiež napríklad krémové podkladové bázy, make-upy, rozjasňovače atď. Akonáhle začnete používať vodeodolné linky (zohnatelné vo všetkých variantoch - od ceruzky, cez gél po fix), prestane sa vás nechcené rozmazanie týkať.

Nosíme moc ťažké alebo moc tmavé spodné linky. Spodná linka je trošku kontroverzná téma, mnohokrát stačí len správne na spodné mihalnice aplikovať maskaru. Ak ale spodnú linku predsa len nosíte, je vhodné aplikovať ju jemne, nie po celej dĺžke oka (stačí cca centimeter uprostred a k okrajom rozmazať dostratena), ideálne vo svetlejšej farbe. Ťažká a tmavá linka necháva oči opticky spadnúť dole a vy potom pôsobíte unavene, ospalo a staršie.

Nosíme tie isté linky, ten istý štýl, tú istú farbu. Stále. Pleť s pribúdajúcim vekom stráca farbu, náš odtieň sa mení, viečka klesajú atď. Vzhľadom na „odfarbovanie pleti“ náš zvyčajný make-up bude časom pôsobiť tmavším a tmavším dojmom. Takže to, čo nám svedčilo v dvadsiatke, nebude v štyridsiatke najlepší nápad.

Snažíme sa urobiť linku jedným ťahom. Ani Rím nepostavili za deň, takže s linkou sa netreba ponáhľať. Jedným ťahom častejšie docielite to, že vám linka ujde od línie mihalníc, budete ju musieť urobiť moc hrubú alebo sa odlíčiť a začať znova. Pokojne použite viac krátkych ťahov, aby ste mali pevnú ruku, linka bola na správnom mieste a taká, akú si ju predstavujete.

Nepoužívame správne zloženie. V ceruzke alebo tekutú? Voskovú alebo gélovú? Fix alebo ceruzku? Výber správnej linky môže byť až polovica práce na celom líčení. Niektoré sa ľahšie mažú, iné rýchlo zasychajú. Nechajte si pri kúpe poradiť tú najvhodnejšiu formulu na svoj typ líčenia!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku