Zobraziť přihlasovací formulár

Zlaté pravidlá na požičiavanie peňazí priateľom a rodine

  • Publikované:
Zlaté pravidlá na požičiavanie peňazí priateľom a rodine

Priateľstvá si za peniaze nekúpite, ale môžete ich peniazmi zničiť. Požičiavanie peňazí priateľom a rodine je veľmi delikátna záležitosť, finančná situácia je vždy veľmi háklivá téma. A ak vnesiete do vzťahu tému peňazí, je veľmi pravdepodobné, že sa dostanete do situácií, ktoré nebudú príjemné ani jednej strane. Ako sa tomu vyhnúť? Prípadne minimalizovať škody?

Je niekoľko vecí, s ktorými sa musíte zmieriť, keď máte na účte o trochu viac peňazí. Niekedy sa stane, že na ne budú potrebovať dosiahnuť ľudia, ktorí sa na ich zarábaní nijako nepodieľali. Nie je jednoduché si o peniaze povedať, to je potrebné pochopiť. Ale nie je ani jednoduché peniaze požičať, aj keď by sa mohlo zdať, že vám nebudú chýbať. Ide totiž o morálnu stránku veci, ktorá zvládla rozhádať alebo rozpakmi rozoštvať nejeden priateľský vzťah.

Najskôr je potrebné vziať do úvahy, že peniaze možno už nikdy neuvidíte. Tým samozrejme nechceme nikoho haniť alebo bagatelizovať vplyv mimoriadnych udalostí, ale už samotný fakt, že niekto príde so žiadosťou o pôžičku za vami a nie do banky, nenasvedčuje ničomu dobrému. Ak nepotrebujú peniaze urgentne do niekoľkých hodín, môže ísť o nedostatočnú kredibilitu a teda obavu, že od banky pôžičku nedostanú, alebo o nedôveru vo vlastné schopnosti splácať. Preto zvážte - ak ide pre vás o nelikvidačnú čiastku, či by nebolo vhodné ju od začiatku definovať ako dar. Predídete tak do budúcnosti mnohých rozpakom. Keď už sa rozhodnete peniaze ako pôžičku definovať, sami pre seba si určite, ako veľmi je pre vás dôležité dostať ich späť - a trvajte si na svojom. Aj keby to malo znamenať pravidelný príkaz s pár eurami mesačne.

Urobte zmluvu. A podpisy notársky overte. Sami cítite, že už teraz sa dostávate na veľmi tenký ľad. Zmluvu? S rodinným príslušníkom alebo dlhoročným priateľom? Veď si predsa veríme, no nie? Skúsenosť ukazuje, že aj tie najpevnejšie vzťahy môžu peniaze rozoštvať. Preto, ak ste si sami pre seba definovali, že trváte na tom, aby ste peniaze dostali späť, so zmluvou neváhajte. A prečo notársky overené podpisy? Predstavte si situáciu, kedy dôjde k súdu, a vaša sestra, brat alebo najlepší kamarát vám do očí tvrdia, že vám nikdy nič nepodpísali. Tomu sa naozaj chcete vyhnúť.

Neočakávajte žiadne láskavosti. Ak niekedy pomôžete vo finančnej tiesni človeku, ktorého dobre poznáte, môžete mať pocit, že vám dlhuje niečo viac než „len“ peniaze, ktoré ste mu požičali. Že ide o nejaký typ láskavosti, ktorá nie je štandardná. Ale ak ste súhlasili a máte zmluvu, nárok myšlienky na vďaku alebo iný prístup z dlžníkovej strany by ste si mali rýchlo vyhnať z hlavy. Pretože očakávanie láskavosti môže váš priateľ vnímať ako prejav nadradenosti, upozorňovanie na to, že vaša finančná situácia je lepšia než jeho. Povedať si o pôžičku je pre človeka už tak dosť ťažké.

Opýtajte sa, či nemôžete pomôcť aj inak. Možno sú vaši blízki v zlej finančnej situácii, ktorej príčiny vy by ste vedeli vyriešiť. Možno majú problém peniaze zarobiť alebo ušetriť, nemôžu zohnať prácu atď. Môžete zistiť, na čo peniaze, ktoré si od vás chcú požičať, potrebujú, a zaplatiť dlhy napriamo - aby ste predišli nezodpovednému zaobchádzaniu s finančnými prostriedkami. Ak vám nechcú prezradiť, na čo peniaze potrebujú, spozornite. Nemáte žiadnu povinnosť niesť riziko bezúčelnej pôžičky a máte všetko právo vedieť, čo sa s vašimi peniazmi stane.

Pripravte sa povedať „nie“. Odmietnuť niekomu pomoc je pre väčšinu z nás nepredstaviteľné, nieto ešte v prípade, keď to nám „nijako neublíži“. Ale pátrajte v pamäti - určite poznáte z vlastnej skúsenosti (alebo aspoň blízkeho okolia) prípady, keď zlé účty urobili zlých priateľov. Chvíle výčitiek, plaču alebo napríklad aj krátkodobá strata kontaktu s dotyčným v mnohých prípadoch stojí za to, aby sa vzťah ako celok nezničil. Iste sú vo vašom najbližšom okolí osoby dôveryhodné a tie, ktorým by ste nezverili ani euro, ale to neznamená, že sa navzájom nemáte radi. Podmieňovať vzťah „musíš požičať“ a „musíš vrátiť“ často nemá cenu a je lepšie celú túto situáciu stopnúť na začiatku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku