Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si pomôcť pri bolesti v krku

  • Publikované:
Ako si pomôcť pri bolesti v krku

Každé prehltnutie je ako šmirgľový papier, každé zakašľanie ako bodanie do hrdla ostrým nožom. Aj keď vieme, že dohromady zas o toľko nejde, bolesť v krku nám vie pekne znepríjemniť život. Ale keď niečo bolí, nie je napísané, že si nemôžeme dopriať trošku úľavy. Niektoré domáce recepty môžu bolesť len zamaskovať a naozaj neliečia. Niektoré ale áno.

Teplé čaje s medom na chvíľu upokoja podráždené hrdlo, ale zápal nezmizne. Veľakrát dokonca naopak - veď už predsa vieme, že keď máme v tele zápal, teplo rozhodne neprospieva.
Takže... ako si pekne podomácky naozaj pomôcť?

Kloktanie slanou vodou. Zmiešajte pol lyžičky soli v pohári s vlažnou vodou (nie studenou, nech sa soľ dobre rozpustí. Tu je na mieste voda pokojne aj o trochu teplejšia.). Soľ môže neutralizovať kyslosť, ktorá spôsobuje v krku podráždenie, rovnako tak vie soľ vytiahnuť infekciu na povrch, kde si s ňou telo ľahšie poradí.

Pite extra studené tekutiny. Zdá sa vám to nelogické? Že vás v krku bolí zo zimy a vy máte piť ľadové nápoje? Prvé loky síce nemusia byť príjemné, ale má to svoj zmysel - keď si podvrtnete členok, ten opuchne, sčervenie alebo sa rovno tkanivo zapáli, čo robíme? Ľadujeme. A pri bolestiach v hrdle ide takmer o to isté. Zápaly, ktoré spôsobujú bolesť, ľadová voda pekne upokojí.

Pozor na kyseliny. Ak trpíte na pálenie záhy alebo na gastroezofageálny reflux, vyvarujte sa jedlám, ktoré vám spôsobujú ťažkosti, obzvlášť dôkladne. Žalúdočné šťavy môžu spôsobovať väčšie problémy aj s bolesťou v krku, sliznicu stále dráždia. A pozor, keď sa najete predtým, než si idete ľahnúť, je riziko refluxu väčšie! A ak si myslíte, že je reflux na vine, rozhodne si vezmite antacidá!

Stavte na kurkumu a zázvor. Keď už čaj, tak z kurkumy alebo zo zázvoru. Oba tieto korene majú silné protizápalové účinky, ktoré sa zosilňujú teplotou čaju, takže budú veľmi účinne pôsobiť na zápaly hrdla, rovnako tak upokoja žalúdok a prinesú vášmu telu ďalšie pozitívne účinky.

Vezmite si prášok. Prášky s účinnou látkou ibuprofén sa používajú na tlmenie horúčky a na bolesť, pretože pôsobia protizápalovo. Takže nielen bolesť zakryjú, ale v skutočnosti tiež liečia jej príčinu, ak je v zápalových procesoch. A keďže bolesť v krku je spôsobená zápalom, ibuprofén nielen pomôže, ale aj lieči.

Oddýchnite si. Unavené telo, unavený imunitný systém. A telo si neporadí so zápalom, keď má čo robiť samo so sebou. Takže sa vyhnite stresovým faktorom, choďte si ľahnúť skôr, ako to máte na programe bežného denného režimu a doprajte si naozaj nadštandardný odpočinok. To pomôže trošku dobiť vaše baterky (imunitný systém) a rýchlejšie tak vyliečiť zápal.

  • ...a keď nič z toho nepomôže. Ak nič z týchto (alebo iných) domácich liekov nepomôže, bude treba navštíviť lekára. Ak bolesť v krku pretrváva 48 - 72 hodín, nemusí už ísť o zápal, ale o bakteriálnu infekciu, na ktorú budete potrebovať antibiotiká alebo iné lieky na predpis.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku