Zobraziť přihlasovací formulár

Diéta podľa krvných skupín - skutočne funguje?

  • Publikované:
Diéta podľa krvných skupín - skutočne funguje?

Ak ste už alergickí na slovo diéta, nečudujeme sa vám. Zvlášť pred nástupom leta nás táto téma zahlcuje snáď zo všetkých strán. Pritom vieme, že primerané množstvo pestrej stravy a dostatok pohybu by mal vaše telo udržať v ideálnej váhe a vitalite. Lenže čo ak to stále nejde a nejde? Nekonzumujete náhodou niečo, s čím si vaše telo nevie poradiť, čo nevie stráviť, niečo, čo vám ubližuje?

Trocha teórie

Je krvná skupina kľúčovým ukazovateľom na ceste za zdravím a životným elánom? Naučí vás, ako správnym výberom potravín vylepšiť kondíciu a dosiahnuť optimálnu váhu, teda schudnúť, ale tiež pribrať, ak to vaše telo potrebuje. Využíva pritom genetické informácie, ktoré sme zdedili z čias dávno minulých. Hovoríte si, že to aj tak nefunguje? Podľa niektorých odborníkov a spokojných zástancov ide predovšetkým o antigén. Ten určuje krvnú skupinu a slúži na rozpoznanie, ktoré potraviny sú pre náš organizmus priateľské a ktoré škodlivé. Podľa ohlasov na diskusných serveroch si účastníci pochvaľujú postupnú úpravu váhy, ale hlavne citeľné zlepšenie zdravia.

Dnes už veľa ľudí objavilo, že im neprospieva lepok, pšenica, obilniny, dokonca celozrnné výrobky, mlieko, zisťujú rôzne alergie napríklad na úplne nevinnú zeleninu. Nemôže to mať súvislosť s vašou krvnou skupinou 0, pre ktorú sú skoro všetky druhy obilnín nevhodné? Poďme sa stručne pozrieť na základné rozdelenie.

Americký lekár Peter J. D'Adamo vo svojej knihe „Výživa a krvné skupiny“ popísal, že ľudia s odlišnou krvnou skupinou môžu znášať rovnakú potravinu rôzne. Môže za to schopnosť antigénov vašej krvnej skupiny rozpoznať antigén cudzí a vytvoriť proti nemu protilátky. Dochádza k zhlukovaniu (aglutinácii) buniek a postupne k ďalším zdravotným komplikáciám, ako môže byť napríklad cirhóza pečene alebo dráždivé hrubé črevo.

Týmto zdravotným problémom sa dá predísť znalosťou a dodržiavaním systému odporúčaných, neutrálnych a zakázaných potravín pre jednotlivé skupiny. Všetky uvedené potraviny sú len pre predstavu, celý systém stravovania podľa krvných skupín je komplexnejší a bohatší.

Krvná skupina 0 - zdatní lovci

Ide o potomkov lovcov, ktorých gény v sebe prenášajú obľubu a jednoduchú využiteľnosť mäsa, zato ťažkú stráviteľnosť obilnín a mliečnych výrobkov.

Predkovia tejto skupiny boli fyzicky zdatní a vytrvalí, so stravou, v ktorej prevažovali bielkoviny.

Dnešní majitelia „nulky“ môžu byť náchylní k ochoreniam srdca a krvného obehu, poruchám zrážanlivosti krvi a činnosti štítnej žľazy.

Príklady potravín pre skupinu 0:

  • Odporúčané: mäso, zverina, ľanový a olivový olej, chlieb z naklíčených zŕn (okrem pšenice), tekvicové semienka, vlašské orechy, morské ryby, cesnak, tekvica, kel, morské riasy.

  • Neutrálne: hydina, maslo, výrobky z kozieho mlieka a zo sóje, fazuľa, cícer, cuketa, paprika, melón

  • Neodporúčané: mliečne výrobky, pšenica, ovos, avokádo, černice, baklažán, pomaranč, rebarbora.

Krvná skupina A - premýšľaví poľnohospodári

V strave predkov tejto skupiny prevládala rastlinná strava, ľudia tohto typu bývajú tvoriví a premýšľaví, ťažko znášajú stres a fyzickú námahu. Môžu trpieť poruchami tráviaceho ústrojenstva a vysokou hladinou cholesterolu.

Príklady potravín pre skupinu A:

  • Odporúčané: sója, šošovica, fazuľa, pšeničný chlieb, ovos, pohánka, špenát, topinambur, slimák, kapor, arašidy, ananás, brusnice, káva.

  • Neutrálne: hydina, kyslé mliečne výrobky, pšenové pečivo, kukurica, reďkev.

  • Neodporúčané: mäso (mimo hydiny), zemiaky, kôpor, mango, kokos, čierny čaj.

Skupina B - pastieri a kočovníci

Potomkovia veľmi vitálnych a odolných pastierov a chovateľov zvierat, ktorých organizmus dobre znáša mliečne výrobky a mäso. Sú odolní voči stresu, ale náchylní k chorobám, ako je chronický únavový syndróm, cukrovka, depresie, infekčné ochorenie, roztrúsená skleróza.

Príklady potravín pre skupinu B:

  • Odporúčané: zverina, králik, makrela, mliečne výrobky okrem zmrzliny, olivový olej, ovos, ryža, špalda, červené ovocie a zelenina, listová zelenina.

  • Neutrálne: syry, sójové mlieko, ľanový olej, mandle

  • Neodporúčané: tekvica, avokádo, olivy, granátové jablká, destiláty, lepok, kukurica, pohánka, väčšina orechov.

Krvná skupina AB

Veľmi vzácna kombinácia sa nachádza u 2 - 5% populácie. Vitálni a obľúbení jedinci dobrodružnej povahy s citlivým tráviacim systémom. Sú náchylní k chorobám zažívania, kôrnateniu tepien spolu s vysokým cholesterolom a sklonmi k depresiám.

Príklady potravín pre skupinu AB

  • Odporúčané: tofu, morské produkty, mliečne výrobky, morské riasy, ananás, zelená zelenina

  • Neutrálne: gouda, čedar, repkový olej, šošovica, pistácie, jablká, broskyne

  • Neodporúčané: pšenica, pohánka, kukurica, červené mäso, väčšina orechov, údené mäso, banány, granátové jablko.

Uvedené prehľady sú len orientačné, ak vás tento výživový smer zaujal, podrobne naštudujte informácie voľne dostupné na internete, v literatúre alebo sa poraďte s odborníkmi. Máte so stravou podľa krvných skupín skúsenosti? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Marianček 27. 2. 2017, 21:35
čítala som vhodné a nevhodné potraviny podľa mojej KS, ale nesedí to, ľudia sa nedajú zaškatuľkovať.......... Tu ma najviac pobavila táto veta: " Sú náchylní k chorobám zažívania, kôrnateniu tepien spolu s vysokým cholesterolom a sklonmi k depresiám." Zjem, čo ma nezje, vysoký cholesterol je choroba *-) ? a sklony k depresiám mám iba keď mi to vyhovuje (napr. pred keď potrebujem peniaze na na nákupy, no musím sa tváriť, že mám depku z toho, že si nemám čo obliecť ,-) :-p )