Zobraziť přihlasovací formulár

Superschopnosti, ktoré nám dá len materstvo

  • Publikované:
Superschopnosti, ktoré nám dá len materstvo

Ony tam niekde boli. Príroda dala každej žene potenciál rozvinúť superschopnosti hodné akčného hrdinu, ale mamy si na slávu a publicitu zase toľko nepotrpia. Nemajú na to totiž čas. Zmysly sa zostrujú, vnímanie rozširuje, nároky pribúdajú a niekedy to vyzerá, že kapacita matky vedieť, vidieť, počuť, vnímať a riešiť absolútne všetko je doslova nevyčerpateľná.

Deti nám samozrejme oveľa viac dávajú, než berú, ale to, čo považujeme za úplne normálne, keď sa o ne staráme, sú pre bezdetné okolo naozaj doslova superschopnosti. Neveríte?

  • Oči všade. Veta „Mám oči aj vzadu!“ vydesila v mladosti nejedno dieťa. Lenže mama to myslí inak, než že sa jej pod copom schovávajú ďalšie dve buľvy. Viete, že vaše dieťa niečo, strihá, láme, žužle, ničí, farbí, pomaľováva, bez toho aby ste bola vôbec na dohľad.

  • Nos ako naháňajúci pes. Plnú plienku ste schopná zacítiť na kilometre ďaleko. A snáď možno ešte skôr, než k „situácii“ dôjde. V chladničke neomylne spoznáte blížiacu sa expiráciu akékoľvek potraviny. Cigaretový dym? Aj z vedľajšej štvrti. Ak ste si pred pôrodom myslela, že máte dobrý čuch? Teraz je to, ako by vás pohrýzol rádioaktívny stavač. Vášmu nosu neunikne nič.

  • Integrované nočné videnie. Predstavte si situáciu - vaši drobčekovia spia, vonku je tma a vám sa ešte nechce spať, tak ste sa rozhodla vyprať. Ale to znamená pozbierať špinavé prádlo aj v ich izbách. Keby ste rozsvietila, prebudíte ich, a to fakt nechcete. Problém? Ani omylom! Pohyb po tmavej izbe a zbieranie viac či menej ukrytých zvrškov bez toho aby ste narobila akýkoľvek hluk, to je ďalšia zo superschopností.

  • Upratovanie nukleárnych katastrof. Ste schopná v podstate čokoľvek upratať, vyčistiť a napudrovat pomocou maximálne dvoch vlhčených obrúskov. Veci, ľudí, nábytok, celé miestnosti, auto. Čokoľvek.

  • Echolokácia. Už sa vám niekedy stratili deti v supermarkete? A neomylne ste išla za zvukom ich chichotania, keď sa pred vami schovali v regáloch medzi oblečením? To nie je bežná schopnosť.

  • Ľudský detektor lži. Až s deťmi sa naučíte rozpoznávať lož aj u dospelých. Dieťa je vlastne len taká naša zmenšenina, ktorá je ešte nepoznamenaná manévrami dospelých. U detí spoznáte lož absolútne neomylne a zvyknete si jej, hoci o trošku zastretejšie znaky dešifrovať aj vo svojom okolí. Niekedy bohužiaľ.

  • Potlačenie prirodzených potrieb. Zájsť si na záchod? Ha, ale prosím vás, prečo, keď je toľko dôležitejších vecí na práci? A navyše - sebasústredenejšie dieťa vás v kúpeľni nájde v priebehu niekoľkých sekúnd. Všetku potrebu ste schopná vykonať v rekordnom čase. Že?

  • Nadľudská sila. Odniesť dieťa, nákup, kočík do druhého poschodia a pritom držať na vodítku psa a vybrať schránku? Bez kvapôčky potu, priatelia.

  • Neuveriteľná mozgová kapacita. Celý deň sa na vás hrnú otázky, začínajúce: Kde, kedy, kto, o koľkej, ako, ktorý, čo... a to nielen od detí, ale aj od iných (a dospelých) členov domácnosti. A vy? Viete všetko. O koľkej začína a končí aký krúžok, kde je zatúlaný balón, mená kamarátov a ich približný rozvrh, čo bolo v družine na desiatu minulý mesiac siedmeho. Jednoducho viete.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku