Zobraziť přihlasovací formulár

Čo by štyridsaťročné ja odkázalo tomu tridsaťročnému?

  • Publikované:
Čo by štyridsaťročné ja odkázalo tomu tridsaťročnému?

Je pár právd, ktoré nás v štyridsiatke zasiahnu s väčšou intenzitou než v tridsiatke. Tridsiate roky života sú omnoho menej teľacie než tie dvadsiate, ale napriek tomu človek chybuje tak, že si to v nasledujúcej dekáde vyčíta. A u žien to platí dvojnásobne. Máme pre vás pár odkazov, ktoré by štyridsaťročné ženy najradšej odovzdali svojmu tridsaťročnému ja. Vek totiž nie je len číslo, nech si kto chce, čo chce, hovorí, a príde, či už sme pripravení, alebo nie. A uvedomenie si pár vecí nám pomôže zvládať pribúdajúce sviečky na narodeninovej torte s oveľa väčšou gráciou.

Noc s make-upom pleť rozhodne neomladzuje. Banalita? Áno. Ale okolo štyridsiatky je mladistvý vzhľad pleti naozaj témou. Ak chodíte spať odlíčená/neodlíčená vedzte, že make-up cez noc nielen zašpiní vankúše, vyhodí vám akné, ale tiež zabraňuje prirodzenej obnove pokožky, ktorá šedne a stráca farbu. Nečistoty z okolia, ktoré sa cez deň na make-up nachytajú, potom cez noc pôsobia (napríklad toľko nenávidené voľné radikály).

Vysoké podpätky spôsobujú zdravotné ťažkosti a deformujú nohu. Keby ste sa na svoje chodidlo pozrela v deň tridsiatych a štyridsiatych narodenín, asi by ste bola prekvapená. Ak sa vyžívate v nosení vysokých podpätkov, po tridsiatke je vhodné zvoľniť a nosiť ich len príležitostne. Neskôr môžete bojovať s problémami s kĺbmi, vybočenými palcami a inými deformáciami, zarastajúcimi nechtami... no proste baleríny sú tiež pekné.

Málo spánku pridáva vrásky. Nevyspanie nie je len jednorazová záležitosť, ktorá spôsobuje opuchnuté oči. Ale nedostatok spánku produkuje stresový hormón kortizol, ktorý nabúrava štruktúry kolagénu a vedie k menej pevnej a pružnej koži.

Vždy noste SPF. Áno, aj v zime. Ochrana proti slnku by mala byť váš najlepší kamarát. Aj napriek tomu, že sa trebárs nebojíte rakoviny kože, môže vás dohnať suchá a vráskavá pleť oveľa skôr, než by bolo adekvátne.

Je oveľa ťažšie zhadzovať kilá. Nič sa nedá robiť, žena po zhruba tridsiatom piatom roku veku stráca pre prírodu svoju upotrebiteľnosť, teda dochádza k hormonálnym zmenám. To, čo nám pomáhalo zhadzovať kilá po pôrode, už nefunguje, metabolizmus sa drasticky zníži. Ak však neurobíte preventívne opatrenia...

Budujte svalovú hmotu. Po štyridsiatke začne trošku ubúdať aj fyzická sila. A budovaním svalovej hmoty si ju nielen udržíte, ale budete mať rýchlejší metabolizmus, nebudú vás čakať problémy s chrbtom a kĺbmi a tak ďalej. Jednoducho cvičte.

Ste krásne. Aj keď sa pozriete na staré fotky v tridsiatke, poviete si - páni, ja som ale bola kočka. Tak si to nenechajte vziať. V tridsiatke je najvyšší čas si uvedomiť, že ste sakramentsky atraktívne a navyše už máte aj niečo za sebou, takže svoju atraktivitu viete využiť. Nenechajte si nahovoriť nič iné.

Je potrebné tráviť čas s rodičmi. Že máte veľa svojich záujmov a povinností? To áno, ale rodičia nemladnú, síl im ubúda ešte rapídnejšie než nám a... viete, kam tým mierime, že áno? Rozprávajte sa s nimi, počúvajte ich, v kľude a s rozvahou sa pobavte o starobe, ako si predstavujú bývanie, financie, zdravotnú starostlivosť a áno, napríklad aj pohreb. Okolo šesťdesiatky už to nie sú zas až tak scestné myšlienky.

Hovoriť striebro, mlčať zlato. Počúvajte, vnímajte, učte sa. Nechajte ľudí dohovoriť a svoju odpoveď si rozmyslite. Buďte elegantná v komunikácii, v tridsiatke a ďalej už nie je miesto pre neslušnosť.

Vypestujte si hrošiu kožu. Ľudia vám budú ubližovať, sem tam vás konanie, slová, ale aj pohľady jednoducho zrania. Ale nenechajte sa pohltiť svojimi emóciami, naučte sa ich ventilovať, čistiť vzduch, hovoriť, čo vám vadí, oceniť, čo sa vám páči. Naučte sa nebrať si veci osobne.

Nesnažte sa všetkým vyhovieť. Pretože skôr než plytvanie časom, je to vyložene sebapoškodzujúce správanie. Prijmite, že šťastie ostatných nie je vaša zodpovednosť. Stretnú vás totiž iné udalosti, než na aké sme narážali skôr. Vydať sa alebo mať deti len preto, aby sme niekoho potešili, to predsa nechceme. Opúšťajte pocit viny, nebojte sa odmietať.

Šetrite peniaze, buďte sebestačné. Pretože veci tak, ako sú teraz, nemusia byť stále. Sústreďte sa na svoju prácu, na rodinu, na deti, na mužov, ale nezabúdajte na seba. Majte sporiaci účet, odkladajte si, učte sa hospodáriť. Neflákajte svoju prácu, budujte svoju hodnotu na pracovnom trhu. Pre pocit sebaúcty, nezávislosti, pre istotu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku