Zobraziť přihlasovací formulár

Čo by muži mali vedieť o tehotenstve

  • Publikované:
Čo by muži mali vedieť o tehotenstve

Možno nie len o tehotenstve, ale o svojich tehotných ženách. Každá z nás má svoje obavy, strachy, nálady a stavy, ktoré sa môžu okoliu zdať prehnané alebo nepochopiteľné. A vieme, že žena spoločne s malým dieťaťom sú najzraniteľnejšie bytosti na svete, aj keď kým sú ešte 2 v 1, môže sa to javiť trošku inak. Bojíme sa všetkého možného, naše nálady a chute nie sú úplne v norme a čo potrebujeme viac, ako inokedy, je maximálna partnerovho podpora. V čom konkrétne?

Ak vo vás rastie bábätko, možno zažívate okrem všetkého možného aj veci, ktoré svojmu partnerovi nechcete vysvetľovať, pretože si myslíte, že by ich mal sám vedieť. Tak nejako tušiť. Ale ono to niekedy tak samozrejme nefunguje, občas je nutné hovoriť o veciach, ktoré sa dejú. Ale je možné, že ich ani sama v sebe nemáte formulované... o čo teda ide?

# 1 Máme strach. Samozrejme, predovšetkým sme nadšené, nemôžeme sa svojho dieťaťa dočkať. Ale aký bude život s ním? To nás desí rovnako tak, ako sa na to tešíme. Máme strach, či zvládneme rolu matky, či bude všetko v poriadku, bojíme sa pôrodu, o vzťah s partnerom... bojíme sa všetkého.

# 2 Pôrod nás desí. Áno, je to prirodzené, áno, čím viac sa to blíži, tým viac to chceme mať za sebou, je to nutné zlo a hneď po ňom na tú desivú bolesť pre radosť z bábätka zabudneme, ale! Vieme, že to bude bolieť viac, než si vieme predstaviť. A to neznie veľmi dobre. Vieme, že môžu nastať komplikácie. Môže sa stať niečo nám, dieťatku, obom. Ďalší zo strachov, ktorý nás sprevádza celých deväť mesiacov.

# 3 Bojíme sa o vzťah. Už nebudeme len my dvaja, budeme my traja (štyria, piati...). Všetko bude nové, nebude sila na prejavy lásky, bude treba nezvyklá miera tolerancie. Zvládneme to spolu? Neopustí nás partner? Zvládli by sme to všetko potom samy?

# 4 Sme pre partnera stále príťažlivé? Príroda vedela zariadiť na strane ženy všetko tak, aby bolo pôrodu a starostlivosti o dieťa prispôsobené všetko. Ale na strane muža? Veď pre neho sa nič nezmení, nezaplaví ho vlna hormónov, ktoré vyriešia všetky pochybnosti, čo keď sa mu už nebudeme páčiť? V tehotenstve priberieme, po pôrode asi tiež nebude úplne na prvom mieste starostlivosť o vzhľad... Nezradí nás ten najbližší v tej najzraniteľnejšie dobe?

# 5 Priberáme. Mamička, dieťatko, otecko tiež. U dieťatka je pribúdanie na váhe žiaduce. U mamičky do istej miery tiež. Ale ako to, že otec priberá tiež? Je to čiastočne tým, že sa zúčastňuje na bizarných hostinách, ktoré si mamičky nezriedka žiadajú, ale často je to len akousi párovou solidaritou. Je známych veľa prípadov, keď ockovia dokonca pociťovali ranné nevoľnosti.

# 6 Neopovažujte sa na to poukazovať. Alebo si robiť žarty z hormónov. Vážne vás napadá robiť si z nás srandu alebo dokonca kritizovať za to, že priberáme? Alebo za to, že trpíme zmenami nálad? Pardon, vy sa len vyrovnávate s našimi prejavmi, zmena na tele a na duchu sa týka predovšetkým nás, nastávajúcich mamičiek. Prosím, buďte tolerantní a láskyplní. My sme tie, ktoré od počatia musia znášať neskutočné množstvo zmien, strachov a hrozieb. Nie vy.

# 7 A vôbec, s humorom opatrne. Asi už ste počuli, že tehotné mamičky sú precitlivené? Takže prosím, pozor na to, z čoho si robíte srandu. Ak sa terčom stane napríklad zlá pleť alebo o číslo väčšie nohavice a ešte k tomu s gumou v páse, verte, že nás čaká veľa preplakaných nocí. Alebo obrovská hádka. Alebo tiež nič, ale táto varianta je najmenej pravdepodobná.

# 8 ...sex. Bolí nás všetko. Nielen prsia, ale nezabudnite - mení sa nám uloženie orgánov, rozširuje sa panva, prekrvenie je tiež nezvyklé... no proste je možné, že po druhom trimestri (kedy sa u žien často zbláznia hormóny a sú veľmi žiadostivé) si moc radovánok užívať nebudeme. A existuje aj niečo ako štvrtý trimester, nieto šestonedelie. Takže prosíme, vydržte to.

# 9 Buďte ohľaduplní, ale nebojte sa, nie sme z cukru. Tehotenstvom sa z nás ale nestávajú krehké nádoby na dieťa, ľahko rozbitné a rozsypateľné. Máme na svojich partnerov jednu obrovskú a dosť nefér požiadavku - musíte poznať, keď potrebujeme objať, utešiť a namasírovať, a kedy zase potrebujeme, aby ste sa k nám správali ako by sa nič nedialo. Zvládneme si otvoriť dvere a dokonca aj odniesť nákup, robili sme to tak vždy, tak nám nehovorte, že je potrebné tehotenstvo, aby ste sa k nám začali správať ako k alabastrovým bábikám.

# 10 Sme unavené. A lenivé. Nebudeme sa s vami rozprávať do noci, nepozrieme sa na film, nepočkáme až sa vrátite večer zo športu alebo z návštevy. Budeme spať. Čas do postele bude pokojne aj o šiestej popoludní. Bohužiaľ.

# 11 Buďte nadšení. Bude potrebné, aby ste si zapli senzory radosti a vytočili ich na maximálnu citlivosť. Vieme, že sa z vás otec stane naozaj vlastne až po narodení, ale nám robí každý nový centimeter, každý nový pohyb dieťaťa takú radosť, že si ju asi ani neviete predstaviť. Zdieľajte ju s nami, neznevažujte to. Verte, že hormonálne nestabilnej nastávajúcej mamičke nechcete dávať dôvod ani k smútku, ani k hnevu. Naozaj. Nechcete.

# 12 Nemôžeme sa dočkať, až vás uvidíme ako ocka. Už ste určite počuli, že vidieť chlapa s dieťaťom je pre každú ženu jednoducho extrémne roznežňujúce. A teraz si predstavte, že je pred nami čas, kedy uvidíme svojho chlapa s naším dieťaťom. Už len tá predstava je jedna z najkrajších, ktorú sme kedy v živote mali. A cez všetok ten strach, ktorý prežívame, vieme, že je všetko tak, ako má byť. A že až si vezmete drobčeka do náručia, až ho po vašom boku uvidíme vyrastať, až ho budete za niečo kárať, smiať sa s ním, vychovávať ho a hrať sa, budeme najšťastnejšie na svete.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku