Zobraziť přihlasovací formulár

Kešu - denná dávka antidepresív v hrsti

  • Publikované:
Kešu - denná dávka antidepresív v hrsti

Všetci vieme, že moderná medicína robí vlastne to, čo medicína odjakživa - v mnohých prípadoch „len“ berie to najlepšie z prírody a maximalizuje účinky. V orechoch je človeku prospešných látok všeobecne mnoho. A v kešu obzvlášť. Kombinácia zdravých tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov a špeciálnych látok robia z kešu doslova prírodné antidepresívum.

Zobete? Donedávna sme si toto slovo spájali možno tak so sliepkami na dvore, ale dnes sa veľa z nás stretlo s ťažkou životnou situáciou a museli sa obrátiť na odborníka - psychiatra. A možno aj vy už užívate antidepresíva obsahujúce L - tryptofán, ktorý zvyšuje v tele hladinu serotonínu. Ten pomáha v mozgu lepšie prenášať nervové vzruchy, a ak je ho málo, trpíme častými výkyvmi nálad, úzkosťou a depresiami. Rovnaké množstvo tryptofánu ako v tabletke je aj v kôpke kešu orechov. Niekedy je možné brániť sa chémii a prášky odsunúť „na neurčito“ za pomoci obyčajne zdravých a zdraviu prospešných potravín.

Každý to už niekedy zažil

Podráždenosť, nervozita, agresívne správanie. Alebo vysoký cholesterol, snaha schudnúť, nedostatok horčíka a s ním spojené poruchy správnej činnosti svalov i nervov. Problémy, s ktorými sa denne stretávame vo svojom okolí. A ruku na srdce, často ich môžeme pozorovať aj sami na sebe. Nároky na výkony v práci, sústredenie na zvládanie viacerých životných rolí naraz a aj bežný denný kolotoč nás môže pekne vyčerpávať. A pretože
život je beh na dlhú trať, niektorí z nás už si uvedomili, že je potrebné sa o svoje telo dobre starať.

Našťastie máme k dispozícii zdravotnú pomoc v tej najprirodzenejšej forme dnes toľko populárnych superpotravín. A namiesto prehĺtania horkých piluliek si navyše pochutíme. Stačí, keď svoj jedálniček občas obohatíte aj exotickými kešu orieškami, zaradenými do kategórie brainfood (posilňujúce nervovú sústavu).

Zdravie z trópov

Na ovocnom strome zvanom Ľadvinovník západný (Anacardium occidentale), ktorý rastie v Strednej a Južnej Amerike a Ázii, vyrastajú dužinaté stopky hruškovitého tvaru. Pod nimi je akoby zavesený orech v tvare ľadviny, ktorý už obsahuje nám známe semená - kešu oriešky. Využitie ostatných častí stromu je pre nás druhoradé, pokiaľ sa s ľadvinovníkom stretnete na svojich cestách, môžete ochutnať šťavu, víno alebo ocot získaný z plodov a bohatý na vitamín C.

Nás však zaujíma, čo všetko môžeme získať z orieškov, dostupných u nás napríklad v obchodoch zdravej výživy.

Čím nás môžu obohatiť kešu orechy

  • najdôležitejšou súčasťou je už spomínaná esenciálna kyselina L - tryptofán, ktorý je súčasťou niektorých bežných antidepresív

  • obsahujú veľké množstvo horčíka - ten uvoľňuje bolestivé kŕče maternice či hrubého čreva, pomáha aj pri angíne pectoris

  • vitamínmi B1 (tiamín), B5 (kyselina pantoténová), B6 (pyridoxín), riboflavín, vitamín E a kyselina listová, dôležitá v tehotenstve. Niacín zlepšuje stav rôznych dermatologických ochorení

  • pomáhajú znižovať množstvo škodlivého LDL cholesterolu a zároveň zvyšujú hladinu HDL, ktorý je naopak zdraviu prospešný

  • vysokým obsahom karotenoidov, priaznivo ovplyvňujú zdravie kože a očí, zabraňujú degenerácii sietnice.

  • sú plné antioxidantov - meď, zinok, selén a spomínaný vitamín E

Ale hlavne - hodia vás do pokoja.

Horčík, ktorého chronický nedostatok pociťujeme všetci, je v kešu v množstve 260 mg/100g.

A z kešu ho môžeme využiť vo forme príjemného maškrtenia bez zlého pocitu z možného priberania na váhe. Obsahuje totiž len 45% tukov a najviac 27% sacharidov, pričom má nízky glykemický index. Ak sa orieškami nebudeme pchať plným priehrštím a dodržíme odporúčanú dennú spotrebu 40 - 50 gramov nemusíme sa báť o našu štíhlu líniu.

  • Len na okraj, podmienkou účinného vstrebávania horčíka je súčasné dodávanie vápnika približne v pomere 1: 2 v prospech vápnika.

Vyberajte len kvalitný tovar

Ak sa rozhodnete kešu vyskúšať, alebo ich už používate, vyberajte si tovar v predajni, o ktorej viete, že sa v nej tovar „točí“. Dajte si pozor na plesnivé alebo stuchnuté kúsky, pred kúpou na váhu sa nehanbite požiadať o ochutnanie.

Pri spracovaní potom orechy vopred namočte, vyplavia sa tak látky, ktoré sú prospešné pre klíčenie, pre vás sú ale škodlivé. A logicky, dávame prednosť orieškom v prírodnej podobe, teda nesoleným a nepraženým.

Zaradiť orechy kešu do svojho jedálnička je jedna z vecí, ktoré vášmu telu i hlave maximálne prospejú. Ak máte svoje vlastné skúsenosti, podeľte sa s nimi s ostatnými užívateľmi Mimibazara!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku