Zobraziť přihlasovací formulár

Aký púder urobí najlepšiu službu?

  • Publikované:
Aký púder urobí najlepšiu službu?

Tiež ste si mysleli, že na make-up patrí púder a je celkom jedno, aký? Ono aj vybrať správny púder je celkom veda. Ten nesprávny vám samozrejme (našťastie) nijako neuškodí, ale napríklad kvôli nemu nevyzerá váš make-up dokonale, vaša pleť dostatočne zdravo a trebárs si tvoríte predčasné vrásky. Alebo míňate zbytočné peniaze. Ako teda na to?

Ten správny púder môže urobiť veľké divy, ale je potrebné ho správne vybrať, nakombinovať aj aplikovať. A to zďaleka nehovoríme len o farbe, tej sa vlastne ani tak moc venovať nebudeme, pretože verte alebo nie, správna farba je ten menší problém.

Púder, make-up a typ pleti

Podľa typu pleti si vyberáme predovšetkým make-up
. Akonáhle máme ten správny, je potrebné najskôr prísť na to, či púder vôbec potrebujeme. K zafixovaniu make-upu by mohla stačiť podkladová báza, a efekt niektorých make-upov (najmä z tých drahších a modernejších) môžeme púdrom vlastne len pokaziť. Ak zistíme (alebo nám poradia), že púder potrebujeme, začína prieskum.

 

  • Kompaktné púdre sú také, ktoré držia pohromade, teda väčšina púdrov, ktoré poznáme z obchodov. Aby držali pohromade, sú „mastnejšie“ než púdre práškové, preto sa hodia pre mastnejšie typy pleti - nevysušujú toľko, ako tie sypké.

  • Sypký púder absorbuje viac mastnoty, čo však znamená, že plet vysušuje - nehodí sa preto pre mastnú alebo zmiešanú pleť.

  • Fixačné púdre sú také, ktoré slúžia predovšetkým na ukotvenie make-upu. Je to nadradená kategória, fixačné púdre môžu byť kompaktné i sypké. Ak náš make-up nepotrebuje fixáciu a my sa neleskne, púder netreba.

  • Minerálne púdre sú náhradou make-upu. Nesedia každému typu pleti, navyše nie sú moc krycie, ale rozhodne (pokiaľ netvoria set) by sa make-up a naň minerálny púder používať nemal.

  • Transparentné púdre nemenia farbu, slúžia len na fixáciu a matovanie. Kvalitné transparentné púdre môžeme nanášať aj viackrát za deň, na rozdiel od ostatných, farebných, ktoré tvoria vrstvy a tvár potom vyzerá ako punčový rez. Transparentné púdre môžu byť kompaktné i práškové, nemajú vôbec alebo takmer žiadny pigment (často sú „biele“).

  • Farebné púdre, či už kompaktné alebo sypké, sú najbežnejšie sa vyskytujúca súčasť každej kozmetickej taštičky. Samozrejme ich farba musí ladiť s make-upom, ideálny je rovnaký alebo mierne svetlejší odtieň (nikdy nie tmavší).

  • Bronzery a rozjasňovače sú špeciálne typy púdrov, ktoré slúžia na zmenu farby a dokreslenie kontúr tváre. Používať by sme ich mali, len ak sme si relatívne istí svojimi kozmetickými schopnosťami. Bronzery sa nanášajú pozdĺž spodnej čeľuste, po stranách na lícach a čele, rozjasňovače zase na vrcholkoch líčok, na bradu pod spodnú peru, nad obočie a na hranu nosa. Samozrejme podľa konkrétnych potrieb a sezóny! Rozhodne je treba si zaobstarať iné farby na leto a iné na zimu.

Štetce, labutienky, aplikácie. Väčšina profesionálov používa na nanášanie púdru štetce. Ide o hľadisko nielen kvality aplikácie, ale aj hygieny, klasickú labutienku nejde tak dobre vyčistiť a vydezinfikovať. Ak chceme, aby sa púder a make-up stali akoby jedným, je potrebné naniesť púder tlakom a ešte predtým, než zaschne make-up - zapracovať ich do seba. Po nanesení make-upu labutienkou tlakom a štetcom krúživými a intenzívnymi pohybmi naneste púder.

Tipy Mimibazara:

  • Viac vrstiev púdru doporučujeme nanášať iba u púdrov transparentných, teda bezfarebných, využívaných predovšetkým na fixáciu make-upu a zmatnenie pleti.

  • Akonáhle nanesiete púder, už nenanášajte žiadny make-up alebo korektor. To, ako prípravky vrstvíte, hrá v celkovom vzhľade veľkú úlohu - pri zlom vrstvení vyniknú vrásky a pleť vyzerá „popraskaná“.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku