Zobraziť přihlasovací formulár

Takzvane zdravé potraviny

  • Publikované:
Takzvane zdravé potraviny

Máme čisté svedomie, robíme pre seba to najlepšie, nejeme preukázateľne nezdravé jedlá, kupujeme len tie, ktoré sa tvária, že keď už neprospievajú, tak aspoň neškodia. Vzdali sme sa farebných sladkostí, jedál, ktoré vyzerajú (a niekedy aj chutia... a možno čiastočne i sú) ako z umelej hmoty, niekto z nás sa vzdal veľkých radostí len preto, aby sme do seba jedlom nedostávali nezdravé potraviny. Ale zrada - niekedy aj takzvane zdravé potraviny môžu do nášho tela pumpovať presne to, čomu sme sa chceli vyhnúť.

Jesť musíme, ale zďaleka nie len preto, že máme hlad. Niekedy si dáme, aby sme neurazili babičku, pretože sa nudíme, sme smutní alebo v strese, odmeňujeme sa alebo jednoducho si chceme urobiť niečím dobrým radosť. Ale zároveň nás všadeprítomný strašiak zdravého životného štýlu neustále varuje, aby všetko, čo jeme, bolo zdravé. Neznalosť síce neospravedlňuje, ale existuje, preto si veľmi často kupujeme potraviny, ktoré sa zdravo tvária, ale nie sú.

Tip Mimibazara: Ak sa chcete stravovať naozaj zdravo, nevyhnete sa v obchodoch jednej veci - čítaniu etikiet. A tiež samozrejme porozumeniu tomu, čo na nich stojí. Ale stojí to za to, akonáhle si medzi potravinami, ktoré máte radi, nájdete tie, ktoré sú najzdravšie, stačí už potom len sem tam skontrolovať, či sa náhodou v zložení niečo nezmenilo. Nasledujúci zoznam potravín je všeobecný, samozrejme medzi kategóriami nájdeme aj zdravé varianty, ale mali by to byť oblasti našej zvýšenej pozornosti.

Nízkotučné alebo netučné varianty všetkého. Keď je niečo „bez tuku“, u mnohých ľudí to automaticky vyvoláva reakciu - áno, toto je lepšia varianta, pretože tuk je fuj! Chyba. Síce trvá dlho, ale pomaly by sme mali vojnu s tukmi ukončiť - sú dôležité pre naše zdravie. Tuk je to, čo spaľujeme, tuk je to, čo nám dáva energiu, je to proste súčasť stravovania. Problémy robia predovšetkým jogurty. Netučné varianty sú väčšinou, aby si zachovali aspoň nejakú chuť, na prasknutie napchaté cukrom! Alebo náhradnými sladidlami, farbivami... Doprajte si normálne jogurty, ideálne biele, bez cukru, do ktorých si pridáte podľa vlastnej chuti ovocie, med, domáci džem.

Kupované smoothies (a niektoré džúsy). Zlákali vás nápisy na fľaštičkách - až z troch kíl ovocia, žiadny pridaný cukor a pod.? No, je to na zváženie. Ako sa môžu tri kilá ovocia zmrštiť do trojdecovej fľaštičky? Odpoveďou je vysoká koncentrácia. Niekedy môžu dve deci kupovaného smoothie obsahovať až 60 g cukru! A to je naozaj veľa, rozhodne viac, než by sme do seba mali na posedenie dostať. Procesovanie štiav tiež často vezme ovociu všetku vlákninu, takže to, čo v skutočnosti pijeme, je cukor s príchuťou zmesi ovocia. Odšťavte si vlastné ovocie, rozmixujte si vlastný smoothies, ale najlepšie! Jedzte celé ovocie. Iba tak z neho dostanete maximum.

Ochutené „mlieka“. Ľudia s alergiou na laktózu to majú ťažké, o tom žiadna. Ale nikto iný by nemal tráviť toľko času skúmaním zloženia, pretože náhrady kravského mlieka síce sú, ale je medzi nimi obrovský rozdiel. Hlavné, na čo si dávajte pozor, je pridaný cukor. A tiež deklarovaný obsah náhradkovej suroviny (mandle, kokos, sója) je dosť variabilný.

Športové nápoje. Rôzne „karba“, „ionťáky“ a iné doplnkové nápoje sú plné elektrolytov a draslíka, ostatných minerálov a vitamínov, ale... tiež veľa, veľa cukru. A tie bez cukru zase majú umelé sladidlá. No proste... skúste radšej siahnuť po kokosovej vode (alebo jednom pive, ale to nie je oficiálne odporúčanie).

Energetické tyčinky, flap jacky, müsli. Čo sa nutričných hodnôt týka, sú zhruba na úrovni tabuľky čokolády. Trocha tuku, veľa cukru a prospešného vlastne nič, ani tá vláknina (ktorá zoberie za svoje pri procese výroby). Aby takáto tyčinka bola k niečomu, je vhodné, aby obsahovala menej ako 15 g cukru na 100 g výrobku, rovnako tak menej ako 2 g nasýtených tukov. A čo najviac vlákniny a bielkovín. Takže hurá do čítania zloženia.

Predpripravené šaláty. Zelenina? Dobre, listové šaláty taktiež. Čo je na nich ale zle? Dressingy, vyprážané krutóny, mäso alebo syry, zálievky, soľ, slaninka... a tak ďalej. Šalát je zdravý iba v prípade, keď na neho použijeme maximálne zálievku, a nie tonu ďalších ingrediencií, ktoré nám majú pomôcť prežiť konzumáciu zeleniny. Takto to so šalátmi nefunguje. A keďže sú dressingy asi to najväčšie šalátové zlo, keď si objednávate v reštaurácii - objednajte si ho v mištičke bokom, aby ste aspoň mali predstavu, koľko ho skonzumujete.

Maslo a margaríny. Môžete si vybrať, buď nasýtené mastné kyseliny alebo stužený rastlinný tuk. Ani jedno nie je úplne výhra - či už maslo, alebo (nekvalitný) margarín, čím menej ich skonzumujeme, tým lepšie. Nahradiť sa dajú v mnohých prípadoch mnohými spôsobmi - olivovým olejom, orechovými „maslami“ (teda skôr nátierkami), avokádom...

„Zdravé“ chipsy. Poznáte ich? Repové, zelerové, mrkvové... proste zeleninové? Nenechajte sa oklamať, je to skoro to isté, ako chrúmať obyčajné chipsy alebo chrumky. Veď zemiaky sú tiež zelenina, no nie? A proces výroby je veľmi podobný. Navyše nemáte absolútne kontrolu nad pridaným množstva ochucovadiel, soli a oleja. Ak zháňate maškrtenie chrumkavého typu, odporúčame urobiť si svoje vlastné, poprípade si kupovať snacky z celozrnnej múky. A k nim trebárs avokádový alebo jogurtový dip? Samozrejme ale z tučného jogurtu!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku