Zobraziť přihlasovací formulár

S pupienkami preč do druhého dňa

  • Publikované:
S pupienkami preč do druhého dňa

Niekedy proste nemáme čas na systémové opatrenia a akútny problém potrebujeme vyriešiť rýchlo. Áno, hovoríme o nevzhľadnej vyrážke alebo ich hniezde, ktoré sa sem tam vyhodia v tú najnevhodnejšiu dobu. Ako s nimi čo najrýchlejšie preč? Našťastie existuje veľa tipov, ako si maximálne do druhého dňa od vriedku odpomôcť, alebo jeho efekt na tvári úplne minimalizovať. A to všetko za pomoci vecí, ktoré máte doma.

Na začiatok by sme si ale mali povedať, čo všetko môže prejavy akné spôsobovať, respektíve ako jeho prejavom zamedziť. Akné je ochorenie kože, ktoré sa prejavuje nadprodukciou mazu. Konkrétne pupienky sú vlastne len prejavy tejto choroby. Ako rutinne predchádzať ich vznikom?

  • Umývajte si tvár... ale nie zas moc. Ak trpíte na akné, malo by pre vás byť ísť do postele s nevyčistenou tvárou absolútne nemysliteľné. Zároveň ale pozor, časté čistenie nevhodnou kozmetikou môže pleť naopak stimulovať k ešte väčšej produkcii mazu ako k obrannej reakcii.

  • Vyčistite svoje štetca na make-up a púder. Ideálne hneď a opakujte čistenie každý týždeň. Môžu sa v nich držať baktérie, ktoré pupienky spôsobujú.

  • Zmeňte prací prášok, aviváž. Niektoré prípravky môžu u citlivejších jedincov vyvolať alergické reakcie, ktoré sa môžu prejavovať práve pupienkami. Skúste prírodné, domáce a bez vôní, proste neagresívny prípravok. Budete tak šetrní nielen k sebe, ale aj k životnému prostrediu!

  • Meňte si obliečky. Aspoň vankúš a to tak zhruba raz týždenne.

  • Dbajte na to, čo jete. Všeobecne pupienky vyženú z úkrytov predovšetkým cukor, kofeín, pečivo a sója.

  • Snažte sa moc nerýpať. Vytláčanie pupienkov je často extrémne nehygienické, ale ide aj o bežné „ohmatávanie“ si tváre. Skúste sa na to zamerať a nech sa tvár pre vaše ruky stane neprístupnou zónou!

Keď nie je čas

A to sa môže stať. Proste máte zajtra deň, kedy chcete pôsobiť čo najlepšie, a ouha, vriedok na čele ako maják. Ako s ním preč? Zabudnite na agresívne vytláčanie, krycí make-up a púder.

Siahnite do lekárničky. Máte lieky od bolesti? S účinnou látkou ibuprofénom? Ak áno, máte napoly vyhraté. Je totiž ešte potrebné, aby tieto lieky boli vo forme kapsúl, teda s tekutým vnútrom (väčšinou forma Rapid). Kapsulu normálne rozpoľte a tekutým vnútrom si potrite „postihnuté miesto“. Ibuprofen je protizápalová látka, ktorá vriedok zmenší a upokojí vlastne takmer okamžite. Len pozor, toto riešenie zďaleka nie je permanentné, pupienok sa za pár hodín môže objaviť znovu.

Podobne vám pomôže aj
aspirín - rozdrvte tabletu, pridajte trošku vody (nech vznikne kaša) a naneste na vriedok. Nechajte pôsobiť ideálne cez noc.

Očné kvapky proti začervenaniu očí vám pomôžu tiež. Pupienok nevyliečia, ale zmiernia opuch a (logicky) začervenanie, takže nepôjde toľko vidieť.

V kuchyni sa tiež všeličo nájde. Prvá vec, ktorá by vám mohla padnúť do ruky, je jedlá sóda. Ďalšie, čo pomôže, je citrón, resp. šťava z neho - pomažte ňou pupienok, kyslosť zmierni začervenanie a zmierni bolesť. Ďalší v kategórii kuchyne je med. Potrite ním pupienok a prelepte náplasťou (aby ste cez noc nezapatlali obliečky a nenachytal sa na vás hmyz), ráno zložte, zmyte a je po pupienku. Vzhľadom svojim antibakteriálnym vlastnostiam pupienky a lokálne prejavy akné med aj lieči. A ako sa zbaviť čiernych bodiek a upchatých pórov? Odpoveďou je vaječný bielok. Starostlivo ho oddeľte od žĺtka a čistým štetcom na make-up (alebo iným nástrojom, ktorý potom buď dáte do umývačky, alebo vyhodíte - naozaj nechcete, aby sa vám vaječný bielok začal kaziť) naneste na tvár. Počkajte, až bielok zaschne (cca 20 minút), potom ho zlúpnite a pleť vyčistite. Vaječný bielok krásne prečistí póry!

A v kúpeľni? Zamerajte sa hlavne na zubnú pastu a ústnu vodu. Oboje pupienok vedia vysušiť, ale nie tie bieliaceho typu (a u zubných pást ani gély). Čím obyčajnejší typ, tým na pupienky lepšie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku