Zobraziť přihlasovací formulár

Tipy na ľahšie uspávanie

  • Publikované:
Tipy na ľahšie uspávanie

Ak máte doma malé bábätko, už ste pravdepodobne prišli na to, že uspávanie a spánok všeobecne je až nečakane veľká téma. Ako mamička, tak dieťa (a koniec koncov aj zvyšok rodiny) si spánok toľko zaslúžia, pre všetkých je to veľmi náročné obdobie. Aj keď na každé dieťatko bude platiť niečo iné, každé má svoj vlastný biorytmus, osobnosť, povahu aj rodičov, existuje pár tipov, ktoré je naozaj dobré vyskúšať, keď spánok nie a nie doraziť.

Vyhnite sa očnému kontaktu. Samozrejme s dieťaťom. To posledné, čo chcete, keď sa ukladáte k spánku, je vášho drobčeka rozrušiť, excitovať. A presne to sa s bábätkom deje, keď má s matkou dlhý očný kontakt, je to jeden zo (zatiaľ obmedzených, ale intenzívnych) spôsobov komunikácie.

Poznáte dream feed? Je to spôsob prevencie nočného budenia (hladom). Než idete spať vy, ako rodič, svoje dieťa nakŕmite, bez toho aby ste ho budili. Je jedno, či z fľaše alebo prsu. Dieťa sa prisaje reflexívne a bruško mu naplníte tak akurát, aby sa ďalej v noci neprebúdzalo.

Postieľka bez stimulantov. Hoci sú kolotoče, plyšové hračky, dečky, vankúšiky a podobne pekné veci, na spanie má byť pokoj. A riskantné tiež, členitosť prostredia zvyšuje pravdepodobnosť úrazu.

Spoločné spanie? Či už ste za alebo proti spaniu dieťaťa a rodičov v jednej miestnosti, nedá sa svietiť - deťom to pri spaní pomáha. Hoci je brať malé deti do postele nebezpečné, aj to sa dá riešiť - výškovo nastaviteľné postieľky so sťahovacou zástenou prisunuté k maminej strane postele robia zázraky.

Pokojná kúpeľ. Zabudnite na pískacie hračky, striekanie vodou, smiech a bublinky. Doprajte dieťaťu rovnakú kúpeľ, ktorá by upokojila vás. Teplá voda, mäkká špongia, pokoj a jemné dotyky zrelaxujú myseľ aj telíčko vášho dieťaťa.

Ideálna doba. Tu sa prejaví individualita dieťaťa. Síce je potrebné, aby malo pevný režim, ale niektoré časové rozvrhy fungujú lepšie než iné, takže je potrebné vyskúšať, aký je ten najlepší pre vaše bábätko. Sami viete, že rozhodne neplatí pomer - čím skôr do postele, tým skôr vstávať. Ranné (a nočné) budenie súvisí viac s kvalitou spánku, takže vyskúšajte a akonáhle objavíte ten správny čas, držte sa ho!

Pozor na pyžamká. Sami by ste nechceli spať v niečom, čo je nepohodlné. Detská pokožka a zmysly všeobecne sú citlivejšie na všetky podnety, takže to, že vám by ten otravný lístoček za krkom zas až tak nevadil, neznamená, že to tak je aj pre vaše bábätko. Rovnako tak rušivo môžu pôsobiť pracie prášky, aviváže, a to ako ich vôňa, tak ich zloženie.

Radšej chladno a tma ako teplo a svetlo. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, každému sa lepšie zaspáva a spí pri nižších teplotách. A malé deti nie sú výnimkou. A nočné lampičky, displeje a podobne by do režimu spánku taktiež nemali zasahovať. Prirodzené je tma = spánok, svetlo = bdenie. Takže aj keď ukladáte drobčeka k spánku vlastne v lete za bieleho dňa, zatemnite miestnosť, ako to len ide.

Vôňa. Rovnako ako na dospelých, aj na deti môžu pôsobiť vône relaxačne. Kvapôčka esenciálneho levanduľového oleja pod vankúšik alebo do okolia má uvoľňujúce a úzkosti odstraňujúce účinky, ale pozor, vône, hoci z esenciálnych olejov, by ste nemali používať pre deti mladšie ako šesť mesiacov.

Sila dotyku. Akonáhle dieťa uložíte do postieľky, jemne hlaďte a masírujte bruško, paže, nožičky... uvidíte, ako upokojujúci efekt to má. Niekedy je jednoducho len to, že ste nadosah, to jediné, čo vaše dieťa potrebuje.

„Šlofíčky“. Neobmedzujte ich. Malé dieťa potrebuje cez deň oveľa viac spánku, než si vieme predstaviť, patrí k jeho prirodzeným biorytmom a paradoxne pomáhajú kvalitnému nočnému spánku.

Celonočné plienky. Máte nutkanie pri poťažkaní plienky dieťa prebaliť? Ak sa zrovna nepotýkate s vyrážkou alebo zdravotnými ťažkosťami a plienky „stačia“, kvôli prebaľovaniu svojich maličkých nebuďte. Ak je pre vás i dieťa predstaviteľné cez noc neprebaľovať, odporúčame ochranný krém na pokožku a radšej neexcitovať prebaľovaním.

Prapodivné riešenia. Zúfalé doby si žiadajú zúfalé riešenia. Určite ste počuli historky o tom, ako oteckovia v noci pomalinku brázdili nočné ulice autom s dieťaťom v sedačke, aby konečne zaspalo, mamičky, ktoré sedeli na zapnutej práčke s dieťaťom v náručí... čokoľvek funguje (a je bezpečné), len do toho. Nikto nikoho nesúdi, zažil to kde kto.

Nepodceňujte moc vášho hlasu. Rovnako ako dotyky, je aj váš hlas tým, čo malé dieťa upokojuje. Že pármesačný človiečik nerozumie rozprávke? O ňu predsa vôbec nejde, pokojne čítajte časopis - ide o hlas, ktorým na neho hovoríte. Rozprávajte pokojne, pomaly, rozvážne a bez prudkých zmien v rýchlosti alebo hlasitosti.

Zavinutie, znehybnenie. Zaujímavá vec - na človeka pôsobí znehybnenie upokojujúcim dojmom vlastne po celý život. Pevné objatie upokojí aj kdejakého dospeláka, bábätko sa cíti veľmi komfortne v (primerane utiahnutej) zavinovacej deke.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku