Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo sme zrazu zábudliví?

  • Publikované:
Prečo sme zrazu zábudliví?

Otvoríte mikrovlnku a zistíte, že je v nej miska polievky, ktorú ste si chceli ohriať včera na večeru. Dávate si do kalendára vlastne všetko, bez notifikácie zabudnete aj vyzdvihnúť deti z tréningu. Už po tretí krát ste vstali a „pre niečo“ išli, ale za boha si nie a nie spomenúť, pre čo vlastne. A ďalších príkladov určite nájdete bezpočetné množstvo. Je normálne sem tam zabúdať, ale ak sa z toho stáva chronická vec, možno by sme mali spozornieť. A nie, zďaleka nemusí byť príčina Alzheimerova choroba. Čo môže za to, že začneme zabúdať?

Vedľajší účinok. Zabúdanie alebo poruchy pozornosti môžu byť vedľajšími účinkami niektorých liekov, a to nie nevyhnutne liekov na predpis. Vedú anticholinergiká a antihistaminiká, v závese za nimi sú antidepresíva, lieky na vysoký tlak, sedatíva a niektoré lieky na bolesť. Ak máte problémy s pamäťou, prvá cesta by mala byť za príbalovými letákmi liekov, ktoré beriete alebo ste si vzali.

Depresie. Keď je nám mentálne zle, nemáme takú kapacitu sa sústrediť, ako keď nebolo. Ťažko sa sústredíme aj na to, čo máme priamo pred nosom, a tak je ťažké časom loviť v pamäti. Spoločne so zabúdaním ide pri depresii ruka v ruke často tiež ťažkosť riešiť problémy, rýchlosť, akou myslíme, problém s pozornosťou a tak ďalej. Rozhodne nejde o „lenivosť“, ale o organickú poruchu.

Úroveň stresu je proste moc vysoká. Stres rozptyľuje telo a rozhodne mu bráni v pamätaní si vecí. Aj to môže byť dôvod, prečo ste si nezapamätali jednoduchý číselný rad nového pinu atď. Kto je krátkodobo v napätí, tenzii a úzkosti, má problém sa i sústrediť na tému hovoru, ak je iná, než tá, ktorá stres spôsobuje. V dlhodobej perspektíve je to ešte horšie. Sme totiž neustále vystavení vplyvu hormónov, ktoré stres do tela vyplavuje, takže nemáme porušené len sústredenie, ale aj pamäť. Za zábudlivosťou tak môže stáť stres a všetko, čo ho sprevádza - nekvalitné stravovanie, nedostatočná fyzická aktivita, odkladanie spánku, multitasking...

Ste vyčerpaní. Len to, že strávime osem (a pokojne aj viac) hodín pod dekou a „spíme“, neznamená, že aj odpočívame. Keď strávime menej času hlbokým spánkom, máme problémy s pamäťou. Dobrá správa je, že nám môže pomôcť aj krátky a osviežujúci spánok cez deň, stačí pár minút. Zlá správa je, že by asi bolo treba zapátrať po príčinách nekvalitného spánku. Môže ísť napríklad o spánkové apnoe - spíte, ale neviete, že nekvalitne. A to môže ovplyvniť nielen pamäť, ale veľa iných schopností.

Nadmiera alkoholu. Všetci sme si zažili stavy, že po bujarejšom večierku nie je naša hlava nijako zvlášť na použitie. Ale dlhodobé požívanie alkoholu vedie paradoxne k zhoršeniu kognitívnych aj pamäťových a celkovo myšlienkových schopností za triezva, keď prekonávame „detox“. Dlhodobým pijanom sa môže stať, že ostrú myseľ už nikdy nezískajú späť. Po alkohole sa jednoducho „blbne“. Ale väčšina ľudí zažije také otupenie mysli aj po týždňoch alebo mesiacoch popíjania. Takže pozor na to - nikto nevieme, ako veľkú toleranciu k alkoholu máme.

Chronická choroba. Všetko, čo ovplyvňuje prúdenie krvi, môže ovplyvňovať aj pamäť. Hovoríme napríklad o problémoch so srdcom, cukrovke, vysokom tlaku, cholesterole... Ale pamäť môže ovplyvniť i problém s pečeňou, štítnou žľazou alebo obličkami. A niekedy, keď nemôžeme prísť na príčinu, môže pomôcť aj vitamín B12.

...starneme. Rovnako, ako starne naša koža, starne aj náš mozog. Rozdiel je, že na koži to vidíme na prvý pohľad, čo sa deje v hlave, to poznávame len s ťažkosťami. Ľahká zábudlivosť je jednoducho bohužiaľ normálna, horšie sa učíme, ľahšie zabúdame... ale na všetko existujú cvičenia! Nenechávať hlavu zakrnieť, učiť sa trebárs cudzí jazyk, ale aj vhodné jedlo a fyzická aktivita, to všetko nám pomôže zostať dlhšie v čo najlepšej duševnej kondícii.

Sem tam zabudnúť, to je normálne. Ale ak u svojich blízkych pozorujete napríklad to, že sa prestávajú orientovať v známom prostredí, stratia sa pri šoférovaní na bežnej trase alebo podobné abnormality, rozhodne je to dôvod k návšteve lekára.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku