Zobraziť přihlasovací formulár

Ploché bruško počas jedného týždňa a nastálo

  • Publikované:
Ploché bruško počas jedného týždňa a nastálo

A tentoraz nie cvičením. Cvičebný a tréningový plán je jedna vec, ale strava, ach tá strava, to je vec druhá. Ak sa cítime neustále plní, nafúknutí a pekne držať stiahnuté brušné svaly a zatiahnuté brucho nám ide horšie než predtým, pravdepodobne sú na vine niektoré stravovacie návyky. A zďaleka nemusia byť zlé alebo zdraviu škodlivé! Čo by sme mali a nemali robiť, čo vymeniť a čomu sa vyhnúť, keď si chceme dať bruško pekne podľa pravítka?

Zväčšenie obvodu pása má často na svedomí skôr pomalý zažívací systém než ukladanie tuku. Týka sa to najmä žien okolo štyridsiateho roku veku a vyššie - ten moment, kedy bruško vykukne nad opaskom nohavíc a nie a nie zaliezť späť. Často je to len tým, že v našom žalúdku a črevách zostáva potrava dlhšie než predtým. Ako, čo a čím nahradiť, aby sme mali zase pocit, že je naša bruško v normálu?

Vláknina. To najjednoduchšie, čo nás napadne, keď dôjde na „plné brucho“, je zápcha. Je to prostý výpočet príjmu, skladovania a výdaja. Na naše vylučovanie má najväčší vplyv (z prijímanej potravy, inak je to tiež napríklad pohyb alebo stres) predovšetkým obsah vlákniny v jedle, ktoré cez deň skonzumujeme. Mali by sme konzumovať oba typy vlákniny, ako tú rozpustnú, ktorá zároveň tiež tvorí využiteľnú energiu, tak nerozpustnú, ktorá zase „kefuje“ črevá. Ak jej nekonzumujeme dosť, môžeme si ju dopriať aj v podobe doplnku stravy.

Sodík. Súčasná populácia prijíma až dvakrát viac sodíka, než je potrebné. Sodík ale zapríčiňuje okrem iného aj zadržiavanie vody v tele a nafúknutie brucha. Najčastejšie sa vyskytuje v niektorých druhoch pečiva, tavených syroch, údeninách, slaných snackoch alebo napríklad v instantných jedlách. Ale pozor - aj v niektorých minerálnych vodách! Strážte si štítky na potravinách, denný príjem sodíka by nemal presiahnuť 1,5 - 2 gramy (teda cca 5 gramov soli).

Draslík. Ide predovšetkým o rovnováhu príjmu týchto dvoch prvkov (sodíka a draslíka), pretože tieto dva majú na práci (okrem vedenia nervových vzruchov) zadržiavanie vody v tele. Draslíka by sme mali denne skonzumovať okolo 2 - 4,5 mg. Draslík je obsiahnutý najviac v zemiakoch, strukovinách, čiernom čaji a káve a banánoch alebo hroznovom víne.

Umelé sladidlá. Problém umelých sladidiel je okrem iného aj v tom, že ich nedokážeme poriadne spracovať a stráviť. Baktérie hrubého čreva ich intenzívne fermentujú, čím produkujú veľa plynu a zároveň môžu spôsobiť napríklad hnačku. Vyhýbajte sa sladidlám, ako je sorbitol, manitol, lacitol alebo xylitol.

Voda. Bez vody sa nezaobíde vôbec, ale vôbec žiadny telesný proces. Bez dostatočného príjmu vody nám bude nanič aj dostatočný príjem vlákniny, vodu potrebujeme nielen k správnemu fungovaniu tela všeobecne, ale aj k efektívnemu tráveniu. Ak trpíte nafúknutým bruchom a zlým trávením, skúste zaradiť intenzívny pitný režim! Kohútiková voda je dostupná, dobrá a nikto sa nemôžeme vyhovárať, že k nej nemáme prístup (o prístupe na toaletu v pracovnej dobe, to už je bohužiaľ často iný príbeh).

Sladkosti a sódovky. A prekvapivo tentoraz nejde o cukor. Ale o spôsob, akým takéto veci konzumujeme. Dráždia totiž naše chuťové bunky a nútia nás k rýchlejšiemu prehĺtaniu, perlivé sódovky navyše prirodzene dodávajú telu plyn v bublinkách. K intenzívnejšiemu prehĺtaniu vzduchu vedie aj žuvanie žuvačky alebo cmúľanie cukríkov. Keď jeme, mali by sme jesť pomaly, v pokoji, veľa žuť a rozhodne si nedávať sýtené nápoje. Teda... ak chceme ploché bruško.

Raw strava. Ale zďaleka tomu nemusíme hovoriť tak moderne a vzletne. Čerstvé ovocie a zelenina sú extrémne zdravé, ale aj „veľkoobjemové“ potraviny. Potrebujú v žalúdku na trávenie miesto, a keď ho nemajú, robia neplechu v črevách. Ovocie a zeleninu by sme nemali konzumovať veľké množstvo naraz, ich príjem naopak pekne rozložiť do celého dňa. To vedie tiež k efektívnejšiemu využívaniu prospešných látok, ale oceníme rozhodne aj vplyv na ploché bruško. Niektorým druhom ovocia a zeleniny nevadí ani mierna tepelná úprava (napríklad produkcia lykopénu v paradajkách sa pri tepelnom spracovaní zvyšuje). Tepelná úprava zároveň zabráni niektorým agresívnejším druhom v dráždivom pôsobení na zažívací trakt.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku