Zobraziť přihlasovací formulár

Kedy je ocot zlý pán?

  • Publikované:
Kedy je ocot zlý pán?

Ocot je jeden z najvšestrannejších pomocníkov v domácnosti, na krásu, pre záhradku a domácich majstrov. Dokonca svojím univerzálnym využitím predčí aj čarovnú jedlú sódu. Vďaka obsiahnutým látkam a ich účinkom nám s veľa vecami pomôže, ale všetko, čo má indikácie, má aj svoje kontraindikácie. Niet sporu o tom, že ocot je dobrý sluha, ale v niektorých prípadoch sa môže ukázať ako zlý pán. S čím ho nikdy nekombinovať? Na čo nepoužívať?

Niektoré upozornenia už sme dali na začiatku nášho octového seriálu, v ktorom sme vám priniesli zaujímavosti a upozornenia
. Ocot je až magická tekutina, vďaka ktorej odstránime pleseň, dodáme záchodovej mise lesk a upokojí vyrážky a úpal, alebo napríklad zabráni šíreniu infekcií. Tu ale máme deväťkrát veľké octové NIE.

Nečistite ním kameň. Ocot je päťpercentný koncentrát kyseliny octovej, ktorý môže niektoré (väčšinu) typy kamenných materiálov poškodiť. Ide najmä o mramor, žulu, vápenec, travertín, ale tiež betón. Ocot môže tiež odstrániť tmel z dosiek a zapríčiniť tak ich náchylnosť k mechanickému aj chemickému poškodeniu. Namiesto octu postačí na čistenie kamenných dosiek jednoduchý mydlový roztok. Ak máte plochy z materiálov ako je kremeň, informujte sa na použitie octu u výrobcu.

Jogurt a vajcia. Ak sa vám rozbije vajce a jeho zvyšky zaschnú, alebo vám na podlahu kydne jogurt, rozhodne nie je jednoduché takéto škvrny vyčistiť. Ak ste zvyknutí používať v domácnosti ocot, asi by ste po ňom siahli aj v týchto prípadoch - to by ale bola chyba. Kyslosť octu zapríčiní zrazenie bielkovín a ich tvrdošijné priľnutie k povrchu. Ocot je potrebné držať čo najďalej od akéhokoľvek neporiadku na báze bielkovín.

Pozor na dlaždice a škárovaciu hmotu. Ocot vie dostať z dlaždíc plesne, zvyšky mydla aj mastnú špinu, ale zároveň tiež reaguje s maltou a cementom v škárovacích hmotách. Respektíve... reaguje, doslova ich rozpúšťa. Čím silnejší roztok octu, tým väčšie škody napácha. Ak chcete na kúpeľňu, záchod alebo kuchynskú dlažbu použiť ocot, vyskúšajte ho najprv na malom priestore, nech zistíte, či skôr než čistí, tak nepácha škody.

Vyhnite sa kombinácii s bielidlom. K zaschnutým škvrnám a zatuchnutým utierkam je pridanie trošku zápach neutralizujícího octu väčšinou dobrý nápad. Nie však, keď používate prostriedok na vybielenie bielizne. Kombinácia octu a bielidla vytvára vysokú koncentráciu jedovatého chlóru, rovnako tak vysoko korozívnej kyseliny chlorovodíkovej (ktorá môže zničiť bubon práčky). Rovnako tak sa pozrite, či neobsahuje prací prostriedok peroxid vodíka - s tým ocot vytvára peroctovú kyselinu, ktorá je tak silná, že sa s ňou dezinfikujú lekárske nástroje. A tak si predstavte, čo urobí s vaším oblečením.

Displeje nie sú nič pre ocot. Áno ocot veľmi účinne rozpúšťa mastnotu, na čistenie sklenených plôch je ideálny, zbavuje ich všetkých odtlačkov a krásne ich leští. Nie tak však displeje telefónov, televízorov alebo monitorov. Zvlášť u telefónov je použitie octu lákavé, ale pozor na to. Displeje všeobecne majú na sebe oleofóbnu vrstvu, ktorá zabraňuje mastnej špine držať sa na nich ešte viac (áno, bez nej by sme mali telefóny ešte zapatlanejšie, čo poznajú zvlášť dámy, ktoré používajú make-up). Ocot na prvý kontakt túto oleofóbnu vrstvu naruší a na druhý odstráni. Oveľa vhodnejšie sú vlhké handričky z mikrovlákna, ktoré sú k takto upraveným povrchom oveľa šetrnejšie.

Škodcovia sú na rastlinách lepší než ocot. Ocot sa často odporúča proti mravcom a ostatnému hmyzu, ale opatrne by sme ho mali používať v blízkosti rastlín. Ocot je známy zabijak buriny, ale tiež trávy a ostatných rastlín. Postrek z neho môže vaše rastlinky ľahko poškodiť alebo rovno usmrtiť. Proti otravnému hmyzu teda používajte ocot radšej vo vnútri domu alebo na miestach, kde vašim rastlinám neublíži.

Na hrnce? Len na niektoré. Opäť - ocot nádherne odstraňuje škvrny od mastnoty a zažranej špiny, ktorej sa inak zbavujeme veľmi ťažko. Pozor ale na využitie octu pri čistení liatinového alebo hliníkového riadu. S nimi totiž ocot reaguje a také hrnce začnú po poškodení octom korodovať (ocot sa kvôli ich pórovitosti dostane „pod povrch“ a rozožiera materiál). Bezpečný je ocot pri využití na smaltovaný riad a nerezové hrnce.


Ocot a kastílske mydlo. Kastílske mydlo je svätým grálom zelenej kozmetiky, je to ideálny neutrálny základ ako pre telovú čistiacu kozmetiku, tak pre čističe pre domácnosť. U nás ešte nie je toľko populárne, ale ak už sa odhodláte k jeho kúpe a výrobe ekologicky a zdravotne nezávadných prostriedkov, vystríhajte sa zmiešaniu s octom. Po zmiešaní týchto dvoch ingrediencií získate mastnú a hrudkovitú látku, ktorou toho veľa nevyčistíte. Aj keď by bolo skvelé využiť kombináciu čistiacich účinkov týchto dvoch prostriedkov, chemicky moc veľkí kamaráti nie sú.

Naprávanie zafarbenej bielizne. Každému sa už stalo, že zničil obľúbené biele tričko praním s nevhodnými farbami. Či už nám vznikla sivo modrá farba alebo smutne ružová, ocot to nenapraví - ten funguje ako ustaľovač farieb, takže keď zafarbené tričko budete prať s octom, len zabezpečíte, že farba bude pekne držať. A vám nezostane než tričko zo sekcie „obľúbené na von“ presunúť do „na doma“. Ocot je však skvelý k udržiavaniu sýtosti farieb oblečenia, pridávajte ho do prania k novým kúskom, ktoré tak nebudú blednúť ani zafarbovať okolie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku