Zobraziť přihlasovací formulár

Rôzne škvrny, rôzne čistenie

  • Publikované:
Rôzne škvrny, rôzne čistenie

Je bohužiaľ celkom jedno, ako veľmi sa snažíme udržať svoj domov v čistote a poriadku, nehody sa proste stávajú. A keď na scénu nastúpia deti, je niekedy udržanie poriadku doslova nemožné. O prevádzkový bodrel nám zas až toľko nejde, horšie je, keď sa stanú nehody, ktoré môžu trvale poškodiť vzhľad vybavenia domácnosti. Najnáchylnejšie na to sú samozrejme koberce, pretože keď niekde niečo kvapne, rozleje sa alebo vyprskne, schytajú to ako prvé. A ako ich vyčistiť bez ujmy na vzhľade a pomocou obyčajných vecí v domácnosti?

Na úvod je potrebné mať na pamäti niekoľko upozornení a tipov:

  • Skúste na každú škvrnu najskôr použiť čistú vlažnú vodu. Budete prekvapení, koľko rôznych nečistôt sa pomocou nej dá odstrániť.

  • Nezabudnite pred čistením z koberca odstrániť všetky zvyšky jedla, omrvinky alebo akékoľvek iné pevné nečistoty.

  • Škvrny len jemne pretierajte, zúrivé kefovanie s veľkým prítlakom rozhodne pomôže jednej veci - zapracovať škvrnu hlbšie do látky.

  • Na veľké znečistenie môžete použiť taktiež profesionálne vybavenie a techniku, ktorú si pomerne ľahko zapožičiate v špecializovaných predajniach alebo požičovniach.

  • Skúste škvrnu odstrániť bezprostredne po jej vzniku, čo zaschne, ide dole oveľa horšie (toto potvrdí každý, kto sa niekedy starú škvrnu pokúšal odstrániť).

Káva a čaj

Škvrny od kávy a čaju majú tú vlastnosť, že vedia zafarbiť látku, na ktorú sme ich rozliali, do pekných odtieňov žltej a hnedej. A to permanentne. Našťastie nám pomôže ocot zmiešaný s vodou 1:1 - zmesou jednoducho ľahko potierame miesto a káva i čaj pustia. Rovnako tak môžeme použiť malé množstvo piva, nalejeme ho na škvrnu a vlhkou handričkou čistíme, kým škvrna nezmizne. Dôležité však je čistiacou zmesou škvrnu nerozširovať, vezmite si suchú handru, uterák alebo papierovú utierku a sem tam miesto počas čistenia sušte.

Jedlo, zvratky a moč

Čo majú tieto veci spoločné? Predovšetkým to, že desivo páchnu a môžu po sebe nechať nevábne škvrny. Odstráňte čo najrýchlejšie pevné časti, na vyčistenie škvrny by mala prekvapivo stačiť iba vlhká handrička (+ následne použitá dezinfekcia). Ak škvrna nezmizne, nastupuje jedlá sóda. Tú nasypte na čo najvysušenejšiu škvrnu a zapracovávajte, kým škvrna úplne nezmizne. Jedlá sóda vám pomôže sa zbaviť aj prípadného nežiadúceho zápachu. Sódu potom povysávajte vysávačom.

Žuvačka

Nielen, že keď sú vlákna koberca zlepené žuvačkou, nachytajú sa na ne ďalšie nečistoty, žuvačka ale vie aj odfarbiť vlákno (predovšetkým vlnu). Z koberca ju dostanete najjednoduchšie tak, že do igelitového vrecka dáte kocky ľadu, priložíte ich na žuvačku a necháte ju zmrznúť. Potom ju jednoducho len odlámete alebo oškrabete (pokojne aj nožom).

Rozliata farba alebo lak na nechty

Scenáre, ktoré vedú k rozliatiu takýchto látok, si asi vieme predstaviť všetci. Takéto škvrny je dôležité začať odstraňovať skôr, ako zaschnú.
Pozor: nepoužívajte odlakovač/riedidlo. Ten lak alebo farbu len rozpije, ale môže aj vybieliť koberec. Radšej použite bežný prací prášok (sypký alebo tekutý), ktorý zmiešate s lyžičkou octu a trochou vody. Na celé čistenie ale používajte vodu rozhodne studenú.

Džúsy a farebné limonády

Sú sladké a farebné, takže nočná mora pre každý koberec. Snažte sa nenechať ich zaschnúť a pokvapkajte ich kvapkou alebo dvoma prostriedku na umývanie riadu. Vlhkou handričkou škvrnu odstránite. Ale pozor na to, aby ste nepoužili moc vody, škvrna by sa tak rozpíjala a na koberci by mohli zostať mapy.



Červené víno

Vyliatím vína skončil už nejeden romantický večer. Pravdepodobne sa nám náladu zachrániť nepodarí, ale koberec alebo poťah áno. Ak máte po ruke biele víno, nalejte ho na škvrnu - tým rozriedite farbu. Potom vyčistite studenou vodou. Na škvrnu môžete tiež nasypať soľ a po zhruba desiatich minútach ju normálne vysať.

Atramentové škvrny

Od pier, rozbitých tonerov na koberci alebo látke vám pomôže pasta z mlieka a kukuričného škrobu (ako aj od ďalších mastných škvŕn). Jednoducho pastu naneste na miesta, nechajte pár hodín a potom povysávajte.

Tuk a škvrny na olejovej báze

Varenie, kozmetika, leštidla, vosky... to sú najčastejší zástupcovia mastných škvŕn v domácnosti. Čo na ne použiť? Veľmi dobre účinkujú peny alebo krémy na holenie! S ich pomocou odstránite také mastné škvrny, ktoré neodstráni ani prostriedok na umývanie riadu. Holiace prípravky sú vhodné na hutnejšie škvrny než tie, ktoré odstraňuje mliečno-škrobová pasta.

Farby a farbivá

Či už v jedle, alebo samostatne, sú rôzne farbivá nočnou morou pre koberce, poťahy, vankúše a ostatné textílie. Môžete na ne použiť zmes prostriedku na umývanie riadu a octu, rovnako tak prostriedok na odstraňovanie škvŕn (pri praní) s troškou amoniaku. Viac ako inokedy ide o čas a o nepoužitie moc veľkého množstva vody.

Krv

Na krv má každý svoj recept. Zásadné ale je nepoužívať teplú ani vlažnú vodu, naopak radšej čo najstudenejšiu. Prvé, čo môžete použiť, je (rovnako ako u červeného vína) soľ. Ak je škvrna zaschnutá, navlhčite ju a posypte ju soľou. Nechajte pôsobiť, soľ povysávajte. Postup môžete opakovať niekoľkokrát - kým škvrna nezmizne. Tiež môžete na čistenie použiť roztok čpavku a studenej vody. Ak je krv zaschnutá, najskôr ju kefou „vydrobte“ a následne povysávajte, potom navlhčite a aplikujte jeden z postupov.

Máte sami skúsenosti s čistením odolných škvŕn? Alebo napríklad svoje recepty na domáci, ekologický a rýchly čistiaci prostriedok? Dajte ostatným tip na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku