Zobraziť přihlasovací formulár

Čo by sme nikdy nemali robiť v posteli

  • Publikované:
Čo by sme nikdy nemali robiť v posteli

A tým „v posteli“ nemyslíme žiaden eufemizmus, ide nám o prosté spanie, prípravu naň, vstávanie a vôbec o veci, ku ktorým je posteľ určená primárne. Dnes, keď sa dá z domu pokojne aj pracovať, stala sa posteľ multifunkčným kusom nábytku, ktorý nám proste len dáva možnosť robiť poležiačky to, čo by sme mali robiť inokedy a inde. Že neviete, čo máme na mysli? Všetko to, čo vedie k zlému, nekvalitnému alebo prerušovanému spánku. Pretože zdravý spánok je pre naše zdravie i psychickú pohodu jedným z najdôležitejších faktorov.

Pozerať sa na televíziu. Poďme vychádzať z predpokladu, že si do postele líhate večer so zámerom zaspať (variantu, kedy ste chorí a trávite v nej celý deň, nechajme bokom). Pre veľa z nás je zaspávanie pri televízii takmer každodenným rituálom, ale ono nám to možno pomáha zaspať, ale rozhodne nie spať. Okrem toho, že nám televízia svojím špecifickým modrastým žiarením ovplyvňuje produkciu melatonínu, má (aj keď nám to nepripadá) na nás efekt tiež samotný obsah programov. Ak sa pozeráme na niečo násilného alebo akčného, i spánok budeme mať menej pokojný - mozog nebude mať čas informácie spracovať.

Mobil, tablet, počítač. Aj keď by to malo byť len na zábavu. Elektronika v tmavej miestnosti vyžaruje určitý typ svetla, ktorý dáva nášmu mozgu signály, že je deň, potom sa teda ťažšie zaspáva. A prídavkom k tomu... nikdy neviete, do akej konverzácie na sociálnych sieťach sa pred spaním dostanete, takže sa váš spánok môže odložiť aj o pár hodín.

Jedlo a pitie. Zvlášť to sladké. Prvý efekt je metabolický. Cukor dodáva nášmu telu energiu, ktorú pred spaním úplne dodávať nepotrebujeme. Nemusí ísť nevyhnutne len o cukry, ale o všetky živiny. Okrem dodania energie tiež cez noc zaťažujeme tráviaci trakt, ktorý potom nemá šancu zregenerovať. Ďalším efektom je vec, ktorá by nás možno až tak úplne na prvé zamyslenie nenapadla. Prípadné omrvinky alebo aj kvapky rozliateho sladkého pitia lákajú k posteli hmyz - komáre, osy, atď. A to teda rozhodne nechceme!

Hádať sa. Poznáte to, niekedy je posteľ vlastne jediným miestom za celý deň, kedy ste s partnerom v pokoji osamote. Ale rozhodne nie je posteľ miestom, kde by sme mali vyťahovať konflikty. „Vyčistiť vzduch“ pred spaním sa môže javiť ako dobrý nápad, avšak opak je pravdou - počkajte si na ráno alebo inú, nehorizontálnu, vhodnú príležitosť. Hádka vyplaví do tela adrenalín, bude sa vám horšie spať jednorazovo. Spojíte si s posteľou a spálňou negatívnu skúsenosť, bude sa vám horšie spať aj z dlhodobého hľadiska. Oveľa prínosnejšie je užívať si blízkosť, a keď už niečo vyplaviť do krvného riečišťa, tak endorfíny.

Pracovať. Ak patríte k tým, ktorí k svojej práci potrebujú predovšetkým počítač a internet, je niekedy lákavé vybaviť veci rovno z postele. Môžete si vziať home office? Pracujete z domu? Pravdepodobne viete, že ak si nenastavíte režim, ktorý zahŕňa hygienu, úpravu zovňajšku, prezlečenie a raňajky, máte celý deň veľa dôvodov k prokrastinácii a o efektivite práce sa hovoriť snáď ani nedá. Ale, podobne ako s predchádzajúcim bodom, súvisí aj s prácou asociácia. Spojenie v mozgu neradno podceňovať, akonáhle si budete systematicky spájať posteľ s prácou a nie čisto s odpočinkom, môže sa stať, že pri trávení času v nej vám myšlienky na prácu vyvstanú na mysli častejšie, než by bolo vhodné.

Nechať v nej spať domácich maznáčikov. Je jasné, že tento bod vzbudí veľkú mieru nevôle. Ono rozhodnutie nechať psa alebo mačku spať v posteli s pánom je úplne individuálne rozhodnutie, každý k tomu pristupuje inak. V ideálnom svete by zviera zabralo vymedzenú časť postele, pekne hrialo a celú noc sa ani nepohlo. Kto zažil, vie, že táto predstava je vzdialená od pravdy úplne maximálne. Zvuky a pohyby domácich maznáčikov nás neustále budia z tvrdého spánku a nenechávajú telo poriadne odpočívať. O tom, že niekedy radšej odídete spať na gauč, pretože psík zaberie celú posteľ, radšej nehovoríme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku