Zobraziť přihlasovací formulár

Proteínové raňajky aj bez vajíčok

  • Publikované:
Proteínové raňajky aj bez vajíčok

To, že by sme mali začínať deň s poriadnou dávkou výživy, vieme. A že naládovať sa hneď ráno rôznymi cukrami nie je najzdravšie, to už nám nutriční špecialisti vtĺkli do hláv tiež. Ale keď chceme ráno rýchle, výživné a na bielkoviny bohaté raňajky, väčšinou siahneme po vajciach (na rôzny spôsob) a nejakom tom pečive. Existujú ale nutrične vynikajúce alternatívy, ktoré nám nezaberú vlastne ani tak dlho, ako tá vaječina. Čo si môžeme ráno dopriať k jedlu s prípravou pod päť minút?

Samozrejme veľmi záleží na našich zvykoch, celkovom príjme, výdaji a životnom štýle. Aj keď si z jedla robíme rituály, vajíčok budeme mať za chvíľu plné zuby. A tak, aj keď sú zdravé, ich môžeme sem tam nahradiť niečím nemenej výživným, ale rozhodne variabilnejším. Čím si spríjemniť ráno?

Kokteilom. Máte mixér? Výborne, tak v tom prípade máte napoly vyhraté. Dajte do neho 300 ml mlieka (o obsahu tuku rozhodnite sami), jeden banán a dve lyžičky arašidového masla. Rozmixujte a aj s umytím mixéra máte skvelé, výživné a nutrične vyvážené raňajky asi za dve minúty.

Kašou z jačmeňa. Jačmenná kaša je ale skvelou alternatívou, vďaka svojmu obsahu vitamínov B a E, zložitých cukrov a vlákniny, k obyčajným ovseným vločkám. A viete, čo je dobrá správa? Nemusíme ho nechať prejsť varom - zmiešajte jeden biely jogurt a zhruba polovicu téglika jačmeňa, nechajte cez noc v chladničke a... hotovo. Ráno prihoďte nastrúhaný kokos a čerstvé ovocie podľa chuti (vynikajúce sú slivky alebo čerešne), ak je potrebné, doslaďte medom.

Ovsenou kašou s gréckym jogurtom. Zmiešať ovsené vločky s vodou alebo mliekom zďaleka nie je jediná možnosť. Rovnako tak dobre ich môžeme zmiešať s gréckym jogurtom, ktorý je sám o sebe dosť výživný. Opäť - zmiešajte s ovocím (ideálne jahodami) a medom. Nie je potrebné variť, netreba nechávať odležať.

Vitamínovou bombou. Budete potrebovať 200 ml vody, 200 ml pomarančovej šťavy, 100 g ricotty (ideálne, keď vám zostane z varenia!), dve stredne veľké repy (olúpané a nakrájané), 50 g vlašských orechov, 300 g mrazených jahôd, zhruba 3 cm čerstvého zázvoru (olúpaného a nakrájaného na menšie dieliky), lyžičku škorice. A to všetko do mixéra a dať tomu aspon minútku, nech sú všetky ingrediencie dohladka. Vyjdú vám minimálne dve porcie a toto jedlo/smoothie/pitie/čokoľvek je jedna z najzdravších vecí, ktorú si ráno môžete dopriať. Dodá potrebné vitamíny, vlákninu, minerály i proteíny, zostanete veľmi dlho sýti a na imunitu, popohnanie metabolizmu a uspokojenie chuťových buniek nie je moc lepších vecí.

Ostrý jogurt. Myslíte si, že jogurty sa dajú vylepšiť len nasladko? Omyl. Vezmite jeden biely jogurt a pekne ho posypte štipkou kajenského korenia a chilli. Pridajte pár plátkov kapie a asi 100 g sterilizovaného cíceru. Ak bude treba, ochuťte jogurt nálevom z cíceru.

Všetky uvedené recepty obsahujú približne 400 kcal a zďaleka nie len pre telo potrebné cukry a bielkoviny. Obsahujú tiež nezanedbateľné množstvo vlákniny a vitamínov, esenciálnych kyselín aj minerálov. Pretože na správne fungovanie nepotrebujeme prevahu jednej živiny, ale ich dokonalú rovnováhu. Všetky tieto recepty si môžete pripraviť jednoducho doma často z ingrediencií, ktoré tam už dávno máte.

Varianty smoothie a kokteilov sú ideálne pre všetkých, ktorí „neraňajkujú“. Formou vlastne pitia môžeme prijať veľa živín, ktoré nutne potrebujeme, a to, že by sme raňajky nemali ani preskakovať, ani podceňovať, už asi tiež vieme všetci.
  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku