Zobraziť přihlasovací formulár

Triky v správaní, ktoré vám uľahčia život

  • Publikované:
Triky v správaní, ktoré vám uľahčia život

Isté ťažkosti v komunikácii s ľuďmi sa raz za čas nevyhnú nikomu z nás. Aj keď väčšine z nás je viac či menej nadelený dar obratnosti komunikácie, niekedy nie je na škodu osvojiť si pár zvykov, vďaka ktorým sa ľahšie doberiete výsledku. Len pozor, nepliesť si s manipuláciou - nasledujúce triky vychádzajú z obyčajných ľudských reakcií na určité podnety a nevedú k tomu, aby ste svojho komunikačného protivníka proti jeho vôli zviedli na svoju stranu. Len vám pomôžu byť efektívnejší.

Ak dostanete neuspokojivú odpoveď, zadívajte sa do očí. Namiesto opakovania otázky, na ktorú ste dostali odpoveď, ktorá z akéhokoľvek dôvodu neuspokojila vaše očakávania, zahľaďte sa komunikačnému partnerovi do očí. Nemusíte otázku opakovať ani ju dovysvetlovať - vo väčšine prípadov začne opýtaný človek svoju odpoveď bez vyzvania rozvíjať. Pohľad do očí berie ako vyzvanie k tomu, aby pokračoval.

Ak sa máte stretnúť s agresorom, sadnite si mu čo najbližšie. Je to možno čudné, ale ak viete, že vás čaká debata s niekým, kto môže byť verbálne agresívny, posaďte sa čo najbližšie k nemu. Budete sa síce cítiť veľmi nepríjemne, ale nebudete sami. Fyzická blízkosť a rozpaky z nej vyplývajúce tlmia agresivitu. Len musíte zvážiť, či na vašej strane nebude tlmiť konštruktivitu.

Oslovenie, pohľad do očí a úsmev. Ak chcete byť obľúbení. V novom kolektíve (ale i tom starom) najlepšie zapôsobíte, keď si osvojíte tieto tri úplne jednoduché veci. Oslovenie menom (ktoré si zapamätáte) aktivuje pozornosť toho, s kým chcete hovoriť. Pohľad do očí značí úprimnosť a záujem, a... je potrebné hovoriť o úsmeve?

Pri hneve alebo úzkosti svoje myšlienky zapíšte. Každému sa občas negativne emócie vymknú kontrole. Ak vás prevalcujú a vy budete vedieť, že ich neukočírujete, posaďte sa a svoje myšlienky si zapíšte, ideálne do denníka, zošita alebo zápisníka. Akonáhle ich zapíšete, dôrazne denník zatvorte. Verte alebo nie, ale bude vám lepšie. Vždy pomôže sa „niekomu“ zveriť, a tu ste to urobili papieru.

Technika mentálnej vizualizácie. Nemôžete spať, pretože sa vám myšlienky naháňajú v hlave? Skúste si predstavovať, že každú z nich napíšete na papier, ten zmotáte, dáte do krabičky, ktorú zatvorte a tú uložíte do poličky. Akonáhle si takto myšlienky „upracete“, veľmi pravdepodobne skoro zaspíte... a ešte pravdepodobnejšie zaspíte už v priebehu upratovania.

Nezahlcujte sa možnosťami. Čím viac informácií, tým viac podkladov na rozhodovanie? Teoreticky, ale prakticky ani nie. Existuje jav známy ako rozhodovacia paralýza - čím viac možností máme, tým menej sa pravdepodobne rozhodneme. Skúste si pri riešení problémov nastaviť limit a zoškrtať si možnosti na maximálne štyri. Ak to nejde pri probléme ako komplexe, rozdeľte ho na menšie úseky. Aj v rámci prioritizovania sa mnohé spozná.

Ak chcete od niekoho pomoc, dajte dôraz na to, že ju potrebujete. Ľudia sa radi cítia potrební. A ideálne aj tak, že vám nemôže pomôcť len tak niekto, ale konkrétne daná osoba. Pokiaľ chcete málinko zvýšiť ochotu protistrany vám pomôcť (nezneužívať), je dobré rozmyslieť si, prečo pomoc chcete práve po onom človeku, a nehanbiť sa mu to povedať.

Pri predstavovaní sa sústreďte na farbu očí. Zistenie farby očí vám síce nepomôže zapamätať si meno dotyčného, pomôže vám ale udržať optimálny očný kontakt, ktorý považujú ľudia za priateľský a sebavedomý.

Držaním tela k vyššiemu sebavedomiu. Keď vás mamička búchala do chrbta a hovorila, nech sa narovnáte, mala veľkú pravdu. Držaním tela a pevným trupom budete nielen pôsobiť dôstojnejšie, ale tiež sa cítiť sebavedomejšie. A to v komunikácii veľmi, ale veľmi pomáha.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku