Zobraziť přihlasovací formulár

5 (nielen) psychických znamení, že je potrebné zmeniť jedálniček

  • Publikované:
5 (nielen) psychických znamení, že je potrebné zmeniť jedálniček

Alarm, ktorý rozozvučia niektoré nesprávne alebo nedostatočné stravovacie návyky, zďaleka nemusí byť len a len fyzického rázu. Vieme, že jedlo extrémne ovplyvňuje skrz telo aj našu psychiku, produkcia všetkých možných hormónov a iných látok je do značnej miery závislá na tom, čo jeme. Telo si často povie neovládateľnou chuťou na nejakú potravinu o to, čo mu chýba, ale často si nevieme príznaky zlého stravovania správne dešifrovať.

Alebo si vôbec naše problémy na psychickej úrovni spojiť s ťažkosťami na tej fyzickej. Čo teda môže stáť za ťažkosťami a ako príčiny odstrániť?

Sme neustále extrémne unavení. Možná príčina: Nedostatok železa. Železo je esenciálny minerál, ktorý drží hladinu našej energie pekne hore. Pomáha v krvi rozvádzať kyslík po tele, zásobovať ním orgány aj svaly, a teda im dodávať energiu na bežný aj nadštandardný chod. Kyslík nás nabíja, keď ho nemáme dosť, sme spaví a unavení. Riešenie: Ak sa neustále cítite ako živí mŕtvi a viete, že v jedálničku sa moc červeného mäsa, tmavozelenej zeleniny, kuracieho alebo napríklad strukovín nevyskytuje, tak ich tam zaraďte. Ak máte podozrenie na nedostatok železa, môžete si nechať urobiť jednoduchý krvný test u lekára, ktorý vám prípadne odporučí ďalší postup (vrátane prípadných doplnkov stravy).

Sme supernáladoví. Možná príčina: Málo prijímaných kalórií. K správnej nálade potrebujeme (na úrovni jedálnička) dostatok energie a stabilnú hladinu krvného cukru. Ak jeme menej ako zhruba 1500 kcal denne (či už z akéhokoľvek dôvodu), musíme sa pripraviť na kolísanie nálad a veľa ďalších prekážok. Optimálny príjem kalórií samozrejme záleží na našom metabolizme, váhe a výdaji, ale keď je ich málo, nedá sa nič robiť, telo nemá energiu na nič - nieto nás udržiavať v psychickej rovnováhe. Riešenie: Siahnite si do svedomia. Ak máme radosť z toho, že sa nám darí jesť málo, je potrebné vedieť, že sa nám to vráti ako bumerang. Kalórií je potreba dosť, rovnako tak ako vyvážené nutričné hodnoty stravy.

Máme stres a zápchu. Možná príčina: Nedostatok vlákniny. Vláknina rozhodne nie je najsexi zložka potravín, ale rozhodne jedna z najdôležitejších (ak nie úplne najdôležitejšia), ak ide o vyprázdňovanie. Vďaka vláknine prechádza potravina naším tráviacim traktom ľahšie, navyše si vďaka nej pestujeme zdravé baktérie a upravujeme trávenie a tým aj vstrebávanie živín z potravy. Riešenie: Pridávajte vlákninu, ale pomaličky. Telo sa s nečakaným prísunom vlákniny vyrovnáva... no, asi tak, ako by sme čakali. Kŕče, nadúvanie, hnačka... tomu sa chceme rozhodne vyhnúť, preto potraviny ako fazuľu, vločky, citrusy, jablká, bobule, hrušky, brokolicu, hrášok... a pod. zaraďujeme na jedálniček pomalinky.

Cítite sa pod psa a máte strach, že by to mohol byť príznak depresie. Možná príčina: Nedostatok cukrov. S takouto situáciou sa stretávame často, keď chceme zhodiť nejaké to kilo. Je všeobecne rozšírený mýtus, že keď zo svojho jedálnička vyškrtneme cukry, schudneme. Ale ouha, naše telo ich naozaj potrebuje, nie nadarmo patria spoločne s tukmi, bielkovinami a nukleovými kyselinami k tomu, čo telu jednoducho dodávať musíme. Zlá nálada spôsobená nedostatkom cukru nás ale k pravej depresii môže doviesť! Riešenie: Ak ste na diéte, kvôli ktorej neprijímate alebo prijímate minimálne cukry (väčšinou škroby, polysacharidy, karbohydráty), mali by ste ich pomaličky do jedálnička zase zaraďovať. A nemusí ísť o nič dramatické, celozrnný chlieb, hnedá ryža, zemiaky... to nie sú žiadne hriechy, ak si ich nedáme pár kíl denne.

Pripadá vám, že vlasy prestali rásť. A vypadávajú. Možná príčina: Nutričný príjem nie je dostatočný. Nemusíte pociťovať hlad, aby ste boli podvyživení. Podvýživa je dôsledkom nesprávneho zloženia stravy, zďaleka nie len jej malého množstva. Vypadávanie vlasov a pocit, že sa ich kvalita a hustota zhoršili, sú znamením nedostatku základných živín a minerálov, ako sú bielkoviny, železo, vitamín E, horčík, selén alebo meď. Riešenie: Stravu je možné samozrejme doplniť o rôzne preparáty, ale ideálnejšie je do nej zaradiť potraviny, kde sa to všetko prirodzene vyskytuje. Okrem ovocia a zeleniny sú to tiež potraviny bohaté na bielkoviny, vajíčka, mäso, ryby, strukoviny, grécky jogurt. Ďalej je potrebné železo, takže tekvicové semienka, strukoviny, špenát. Vypadávanie vlasov ale môže značiť hormonálne problémy, nadmieru stresu alebo iné stavy, preto tak ako tak je dobré nepodceňovať!



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku