Zobraziť přihlasovací formulár

Zázvorová voda, to najlepšie pre naše zdravie

  • Publikované:
Zázvorová voda, to najlepšie pre naše zdravie

Zázvor je korenina, ktorá extrémne prospieva ľudskému zdraviu. Užívajú ho liečitelia, odborníci a má tisícročnú tradíciu nielen vo svetových kuchyniach, ale aj medicínach. Či už jeho chuť máte radi, znášate alebo ju vyložene nemusíte, konzumáciou zázvoru si môžete pomôcť od mnohých ťažkostí. Čo všetko zázvor dokáže okrem toho, že spaľuje tuky a pomáha na žalúdok? A ako si pripraviť zázračnú zázvorovou vodu?

Prapodivne tvarované pakorene zázvoru pikantnej chuti už sme v obchodoch určite zazreli. Milovníci sushi poznajú nakladaný zázvor ako prostriedok, ako sa zbaviť chuti posledného kúsku a pripraviť chuťové poháriky na nový druh. Poznáme zázvorový čaj, zázvorovníky a vieme, že jeho chuť dodáva tú správnu štipľavosť tradičnému perníku. Prečo je okolo zázvoru ale taký rozruch?

Zázvor a zdravie

Zázvor má významné antibakteriálne účinky, pôsobí tiež proti zápalom a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Týmito svojimi vlastnosťami bojuje proti mnohým civilizačným chorobám, spomaľuje niektoré druhy rakoviny a pomáha proti tráviacim ťažkostiam. Rovnako tak pomôže v boji s nachladnutím a chrípkou alebo nádchou. Kedy by sme mali zázvor zaradiť do svojho jedálnička?

  • Pri zažívacích ťažkostiach. Účinná látka zázvoru, gingerol, má veľké množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Medzi ne patrí aj upokojujúci a upravujúci vplyv na celú tráviacu sústavu, skvele pôsobí na žalúdok, upravuje trávenie a pomáha s trávením a dokonca aj spaľovaním tukov.

  • Plynatosť, zápcha, pálenie záhy.

  • Pri zápalových problémoch. Protizápalové a antioxidačné účinky oceníme nielen pri chrípke a prechladnutí, ale aj ak potrebujeme zraziť horúčku (sprievodný jav zápalov) alebo vyriešiť často sa opakujúce respiračné ťažkosti.

  • Závraty a ranné nevoľnosti. Aj keď je podávanie zázvoru tehotným ženám odporučené obmedzovať, po konzultácii s lekárom to môže byť práve zázvor, ktorý vám pomôže od ranných nevoľností alebo závratov. Zázvor upokojí tiež morskú chorobu alebo akékoľvek nevoľnosti spôsobené neprirodzeným pohybom (oceníte napríklad v čase pútí a kolotočov).

So zázvorom ale opatrne. Nemusí každému robiť úplne dobre v neobmedzenom množstve. Všetkého s mierou predovšetkým, ak užívate dlhodobo lieky, máte nejakú chronickú chorobu (typu cukrovky). V prípade akýchkoľvek pochybností sa poraďte s lekárom. Každopádne ani zdravý dospelý by nemal skonzumovať viac ako pár gramov denne.

Zázvor v kuchyni

Zázvor je tradičná korenina a prísada čínskej, japonskej a indickej kuchyne, ale vzhľadom k svojmu niekoľko tisícročnému putovaniu po svete sa udomácnil aj v Európe. Používa sa v rôznych formách, od čerstvého, cez sušený, nakladaný, drvený, kandizovaný alebo mletý.

Najviac účinkov (okrem chuti) získame samozrejme z čerstvých odnoží. Tie sú mimoriadne trvanlivé a nevadí im ani teplo. Zázvor pravý (lekársky) je dnes umelo pestovaná rastlina, vo voľnej prírode ju takmer nenájdeme. Dá sa vypestovať aj u nás, ale najlepšie sa jej darí v tropickom prostredí.

Zázvorová voda

Budete potrebovať:

 

  • 5 cm olúpaného zázvoru

  • ½ litra vody

  • ½ citróna

  • Lyžičku medu

Očistený zázvor nakrájajte na plátky (môžete použiť aj škrabku, tak sa vám podaria urobiť veľmi tenké plátky). Zalejte vodou, vyžmýkajte do nej šťavu z polovice citróna a oslaďte medom. Ideálne ešte nechajte cez noc v chladničke „vylúhovať“ a popíjajte priebežne celý deň.

Tento nápoj môžete piť ako zastudena, tak za tepla - môžete si ho ohriať na teplotu približne 80 stupňov a vychutnať si korenený čaj v zime alebo osviežujúci ľadový nápoj cez leto.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

jananovotna111 14. 10. 2016, 15:59
(child8) (flower) (podzim) (pes) (pusa) (jablka) (witch) (dance) (child4) (child6) (child7) (child8) (B) (X) (Z) (@) (&) |:o)