Zobraziť přihlasovací formulár

Bylinky, ktoré nám pomôžu spať

  • Publikované:
Bylinky, ktoré nám pomôžu spať

Neznášate rána? Poznáte plno ranných vtáčat, ale vy sa ráno nie a nie prebrať? Povedali ste si, že to bude tým, že ste vlastne tak trošku sova, takže je logické, že rána nie sú nič pre vás? Možno na ne len nemáte dosť energie preto, že nekvalitne spíte. Ťažkosti so zaspávaním, prebúdzanie sa v noci, nočné mory... Možno zažívate úzkosti, vyčerpanie, ktoré spánku paradoxne bránia, naháňa sa vám hlavou moc vecí naraz. Nechcete brať lieky a dopovať svoje telo chémiou? Prvou voľbou môžu byť bylinky.

To, že sa ľudia snažia umelo vyrobiť niečo, čo už dávno vymyslela príroda, je vlastne normálne. Záleží, akú koncentráciu účinných látok je potrebné povolať do boja. Ale namiesto toho, aby sme svoje telo zaťažovali hneď veľkou dávkou, môžeme začať skúšať pomaly, prírodne.

Ak máte problémy so spánkom, čo je vlastne taká nová civilizačná choroba, skúste bylinky. Sú bezpečné, majú minimum vedľajších účinkov alebo žiadne, môžete ich kedykoľvek vysadiť a nezískate si na ne návyk. Takže... prečo nevyskúšať?

Valeriána lekárska (valeriana). Valeriána spánok navodzuje celkom spoľahlivo, navyše skracuje dobu zaspávania, upokojuje myseľ, relaxuje svaly a pôsobí priaznivo na nervový systém. Avšak valeriána je pomerne silná bylina a môže ovplyvňovať pozornosť aj počas dňa, je potrebné nájsť pre seba to správne dávkovanie.

Levanduľa. Vôňa levandule navodzuje pokoj a pohodu, mierni úzkosti a pomáha so spánkom. Tiež významne zlepšuje jeho kvalitu, s použitím esenciálnych vonných levanduľových olejov je oveľa väčšia šanca, že sa ráno prebudíte oddýchnutí a „dospaní“. Len je potrebné dávať pozor na intenzitu a dĺžku vône levandule, vo väčšej miere môže spôsobovať bolesť hlavy.

Ľubovník bodkovaný. Ľubovník je mocná bylinka. Okrem iného sa už stáročia používa ako prírodné antidepresívum. Zlepšuje náladu, uvoľňuje úzkosti a pomáha so spánkom. O jej intenzite svedčí aj fakt, že sa nie úplne dobre znáša s niektorými liekmi - napríklad je potrebné si dávať pozor na znižovanie účinkov hormonálnej antikoncepcie. Ale inak je ľubovník pravdepodobne to najúčinnejšie, čo si z ríše byliniek môžete dopriať.

Vlčí mak. Lístky vlčieho maku sa používajú ako prostriedok na spanie už od pradávna. Vzhľadom na to, že odvar z nich pôsobí tiež extrémne relaxačne na dýchacie centrum, využíva sa aj ako liek na rôzne respiračné a pľúcne ochorenia. Avšak využitie maku na spanie je trošku kontroverzné vzhľadom na obsah niektorých látok, aj keď väčšia kontroverzia sa týka maku siateho.

Medovka lekárska. Klasická bylinka na upokojenie našich babičiek. Medovkový čaj uvoľňuje napätie, zbavuje nás úzkosti a pomáha so spánkom.

Harmanček. Harmanček má sedatívne účinky, ale okrem svalového napätia, úzkostí a nespavosti, pomáha tiež s navodením celkovej psychickej pohody. Priaznivo pôsobí aj na zažívanie, zvonka upokojuje podráždenú pokožku. Pri zalievaní harmančekového čaju je veľmi dôležité pri lúhovaní nechať kanvicu alebo hrnček prikryté - aby sa neodparovali dôležité účinné látky!

Materina dúška. Tá nám pomôže s kdečím. S náladou, zaspávaním, zažívacími ťažkosťami, svalovou relaxáciou, vykašliavaním, pôsobí protizápalovo aj proti bolesti (napríklad menštruačným kŕčom)...

Chmeľ otáčavý. Aj keď by ste to možno nečakali, chmeľ pôsobí na miernu nespavosť priamo zázračne. Rovnako tak na nervové podráždenie, svalovú tenziu, podporuje činnosť tráviaceho traktu. Sušený chmeľ sa kedysi využíval ako výplň vankúšov, ak ho budeme uchovávať na suchom a tmavom mieste, vydržia jeho liečebné účinky až jeden rok. Zo sušeného chmeľu môžeme okrem vonných vankúšikov pripravovať aj čaj.

Avšak pozor!

Bylinky síce možno nie sú toľko koncentrované ako ostatné liečivá, svoj účinok ale majú nesporný. Preto neužívajte bylinky na upokojenie pred tým, než si sadnete za volant, a poraďte sa s lekárom, ak ste tehotná alebo dojčíte!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

rouse 13. 10. 2016, 18:35
(Y)