Zobraziť přihlasovací formulár

Rekordmani v obsahu cukru

  • Publikované:
Rekordmani v obsahu cukru

Ovocie je zdravé, o tom bez debát. Ale zároveň napríklad pre ľudí, ktorí bojujú s nadváhou, môže byť jeho konzumácia trošku kontraproduktívna. Vitamíny, minerály a vláknina totiž nie sú to jediné, čo ovocie obsahuje. Často má v sebe toľko cukru, že by sa nám z toho až zatočila hlava. A cukor, ako vieme, síce potrebujeme, ale v stráženom množstve. Aké ovocie drží rekord v jeho obsahu? Ktoré ho má najviac a ktoré naopak najmenej?

Každý z nás konzumuje ovocie tak nejako „bežne“. Podliehame samozrejme sezónnym výkyvom, všeobecne v zime väčšinou toľko chuť na ovocie nemáme, ale je úplne bežnou súčasťou jedálničkov. Ak však chcete dodržiavať jedálniček s redukčným účelom, možno by bolo dobré vedieť, že ovocie nie je úplne nevinné.

Zdravý hriech

Ovocie je vynikajúcou náhradou sladkostí. Neobsahuje tuk, obsahuje veľa zdraviu prospešných látok a je sladké, takže teoreticky by našu túžbu po čokoláde mohlo uspokojiť. Niekedy je ale dobré vedieť, že aj keď sa nakrájané ovocie v miske tvári nevinne, vie poriadne zahýbať s našou hladinou krvného cukru, a teda aj produkciou inzulínu a tým, ako veľmi budeme mať chuť sa prejedať.

TOP

Obsah cukru sa bude samozrejme líšiť kus od kusu, závisí od zrelosti ovocia, ale pre prehľad a orientáciu. Hodnoty sú na 100 g hmotnosti ovocia.

Ale pozor! Množstvo cukru rozhodne priamo úmerne nesúvisí s množstvom kalórií alebo ďalšími nutričnými hodnotami.

Banán 20 g. Banány svoj vysoký obsah cukru ale krásne kompenzujú všetkými svojimi ostatnými vynikajúcimi vlastnosťami. Banány sú tak napchaté dobrými vecami, že si zaslúžili samostatný článok.

Figy (čerstvé) 19 g. Našťastie sú figy pomerne vzácna potravina a v našich podmienkach na ne nie sme moc zvyknutí. Ak ale túto stredozemnú pochúťku vyložene vyhľadávate, vedzte, že obsahuje naozaj veľa vlákniny a draslíka, čo je moc dobre.

Mango 17 g. Stále obľúbenejšia pochúťka je však tiež poriadna sladká nálož. Našťastie mango väčšinou konzumujeme po malých dávkach a tak skôr ťažíme z vysokého obsahu vitamínu A.

Čerešne 16 g. A tu už narážame na pomerne bežné ovocie, ktorého, síce sezónne, ale predsa, bežne konzumujeme kilá a kilá. Zvlášť, ak ich máme niekde po ruke na záhrade. Čo je na čerešniach ale zaujímavé je to, že sú prirodzeným zdrojom melatonínu, ktorý nám pomáha so spánkom.

Liči (Lichi) 16 g. Našťastie toto exotické ovocie nekonzumujeme úplne najpravidelnejšie, aj keď napríklad liči nápoje sú už dnes pomerne rozšírené aj u nás. Cukrová bomba však obsahuje tiež významné množstvo vápnika, takže tento príjem cukru nie je úplne zbytočný.

Hrozno 12 g. Červené hrozno je prírodným zdrojom veľkého množstva antioxidantov a akékoľvek hrozno potom je zase poriadna porcia vlákniny. O tom žiadna. Ale zase s pridanou hodnotou pomerne značného množstva cukru.

Cukroví „posledňáci“

A potom je tu pár druhov ovocia, ktoré väčšinou milujeme, a ešte k tomu neobsahuje toho cukru zas až toľko. Niekedy dokonca málo.

  • Jahody 5 g. A k tomu ešte dostaneme nebývalú porciu vitamínu C.

  • Maliny 4 g. Maliny sú tak dobré, až by sme ich mali jesť stále. A zo všetkých bobúľ majú najvyšší obsah vlákniny.

  • Černice 6 g. So všetkým sú na tom podobne ako maliny, naviac ale prospievajú našim kĺbom vďaka obsahu pektínu.

  • Avokádo 5 g. Samozrejme nie je avokádo prvé ovocie, ktoré nám príde na myseľ, ale avokádo si zaslúži našu pozornosť viac ako mnohé ďalšie potraviny.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku