Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vyradiť pár stoviek zbytočných kalórií denne

  • Publikované:
Ako vyradiť pár stoviek zbytočných kalórií denne

Sú to jednoduché počty. Aby sme zhodili pol kila, potrebujeme spáliť v priemere o 3500 kcal viac, ako je náš príjem (ideálne za týždeň). Ale kalórie v zmysle energie nutne k životu potrebujeme, sú súčasťou všetkých živín, ktoré prijímame. Kľúčové je slovo ZBYTOČNÉ. Zbytočných, respektíve prázdnych kalórií totiž prijímame viac, než by sa nám mohlo zdať. Ako upraviť bezbolestne jedálniček, aby v ňom zostali potrebné živiny, ale prázdne kalórie nie?

Alkohol. Áno, áno, je to teoreticky obohraná pesnička, ale pod alkoholom si nemusíme predstavovať len rodinné oslavy alebo akcie „len tak s priateľmi raz za mesiac. Prekvapivo veľa ľudí má vo zvyku dať si denne jedno dve pivá, poháriky vína, zájsť si po práci na chvíľu do baru. A tam si prípadne dať nejaké to mojito. Alkohol sú vyložene prázdne kalórie, nutrične nášmu telu neprispieva vôbec, metabolizmu neprospieva a vlastne len škodí. Vynechať, bohužiaľ.

Latté a podobne. Pijete kávu? S mliekom, smotánkou, cukrom, penou? Takáto káva môže mať až 250 kcal. Viete, koľko ich má šálka čiernej kávy? Niečo okolo nuly.

Žujte pomaly. Žuvanie každého sústa dvakrát toľko než je pre vás bežné vám umožní cítiť sa sýti vďaka významne menšiemu množstvu jedla. Na veľkých jedlách, ako sú obedy a skoré večere, tak môžete preukázateľne ušetriť vyše 100 kcal.

Nápoje. Kameň úrazu skoro všetkých jedálničkov. Kalórie v nápojoch sú pravdepodobne tie najzbytočnejšie, aké môžeme prijímať. Ochutené a sladené minerálne vody, sódovky, limonády sú zdrojom enormného množstva cukru, rovnako tak ovocné džúsy. Vitamíny, ktoré ich prostredníctvom do tela dostaneme, sú zanedbateľného množstva (ale hlavne kvality), keď už, tak jedine ovocie čerstvé a šťavy čerstvo vylisované. Ale najlepšie - voda.

Domáca strava. Nielen, že môžete významne ušetriť na surovinách, ale ak si budete obedy a večere pripravovať doma, môžete ušetriť aj na kalóriách. Reštaurácia (a už vôbec nie fast foody) sa o našu líniu naozaj nestarajú. Čo na tom, že je niekde viac oleja alebo iná surovina, než by sme použili doma? Pár kalórií sem, pár kalórií tam. Akonáhle nám jedlo prejde pod rukami aj v procese prípravy, sme k sebe rozhodne ohľaduplnejší.

Pozor na čínu, americkú a taliansku kuchyňu. Zvlášť také tie „po slovensky“. Jedno jedlo obsahuje zhruba dvakrát toľko kalórií, ako by sme potrebovali. Takže polovičná porcia rozhodne stačí, nechajte si napríklad rovno polovicu zabaliť so sebou.

Medzi sústami odkladajte príbor. To vaše jedenie významne spomalí. A to chceme! Pretože, analogicky s dvojnásobne tak dlhým žuvaním, čím pomalšie jeme, tým menej toho zjeme. A budeme najedení, nie prejedení.

Dostatok spánku. Spánková deprivácia nielen že dlhodobo spomaľuje metabolizmus, ale zvyšuje aj naše chute na sladké (potrebujeme čo najrýchlejšie zdroje energie).

Voda a žuvačka. To môžu byť vaši veľmi dobrí priatelia pri vyškrtávaní kalórií z jedálnička. Niekedy totiž jeme len tak, z nudy, aby sme zabavili žuvacie svaly, dali niečo na hranie chuťovým pohárikom. A nie nadarmo sa hovorí, že hlad je prezlečený smäd (aj keď to samozrejme neplatí pre alkohol. Pozri prvý bod.). Ak práve nejete, žujte, priebežne vypite toľko vody, koľko len znesiete.

Pánska spoločnosť. A na záver malý tip pre dámy. Ak je to len možné, jedzte v pánskej spoločnosti. Môžete samy oklamať svoju myseľ a donútiť sa voliť zdravšie jedlá alebo nakupovať zdravšie potraviny. Ak sama váhate nad obvodom svojho pása alebo stavom stehien pred letom, pánska spoločnosť vás môže len svojou obyčajnou prítomnosťou donútiť si medzi jedlami vybrať to najzdravšie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku