Zobraziť přihlasovací formulár

Vyzeráte staršie? Možno za to môže farba vašich vlasov.

  • Publikované:
Vyzeráte staršie? Možno za to môže farba vašich vlasov.

Respektíve nevhodná voľba farby, stylingových prostriedkov alebo starostlivosti o vlasy. Ona farebná alchýmia nie je len tak. Každá žena, ktorá si ide nechať nafarbiť alebo dofarbiť vlasy, by bola najradšej, aby vyzerali čo najprirodzenejšie. Kaderníkovi sa to podariť môže, ale mal by zvážiť veľa vecí a vašu predstavu korigovať z profesionálneho pohľadu. Aké sú najčastejšie chyby vo farbení vlasov, voľbe farby? Čo vás robí staršie?

Pohybujete sa na palete príliš ďaleko od prirodzeného odtieňa

Farba, ktorú máte, je farba, ktorú by ste mali mať. Zodpovedá tónu vašej pleti, nevyzerá umelo a jednoducho vám pristane, to príroda zariadila. To, čo by farba na vlasy mala pre vás robiť, je zintenzívniť, prípadne ľahko obmeniť tón vlasov a zakryť šediny. Nie je potrebné obrat o 180 stupňov. A toto sa špeciálne týka odtieňa - či už je chladný, alebo teplý, nemeňte ho. Ak ste medová blondínka, chladná platinová blond vám proste slušať nebude.

Tmavá je moc tmavá...

Určite to poznáte. Havrania čerň skoro až domodra, väčšinou bez lesku. Vlasy skoro prestanú vyzerať ako vlasy, aj vašej tvári prepožičajú nežiaduci unavený a matný vzhľad. Takéto drasticky farbené vlasy nemajú prirodzenú textúru a zlejú sa do jednoliatej hmoty, ktorá vyzerá naviac asi ako leštidlo na topánky. V takom prípade je viac ako žiadúce vlasy trošku ozdraviť a zosvetliť, aj keby len málinko pomocou tónovania. Avšak takýto proces trvá pomerne dlho, pripravte sa, že budete musieť k holičovi aspoň štyrikrát.

...a svetlá moc svetlá

Predstavte si dve farby. Jedna blond má odtieň masla, druhá popola. Maslo dobré, popol nie. Všetky blondínky riešia to isté - ako vybalansovať odtieň, aby nebol moc chladný, ale zároveň ani moc teplý (myslené žltý). Svetlé odtiene ženám prospievajú najmä s pokročilejším vekom, nie sú na nich napríklad toľko vidieť odrasty, ale aj moc svetlá vadí. Potom vašej tvári chýba kontrast, ktorý sa dá dohnať make-upom, ale to nie je práve žiadúce. Laďte s kaderníkom, ale akonáhle nájdete ten pravý odtieň, dohliadnite na to, aby si ho zapísal a pre istotu si ho uložte do bezpečnostnej schránky aj vy. Nájsť ten správny blond je totiž oriešok.

Farbíte si veľmi zničené vlasy

Viete, aká je jediná vec, ktorá vás urobí ešte staršími, než sú šedivé vlasy, sú spálené a nezdravé vlasy. Ak sú vlasy na dotyk ako cukrová vata, ich ďalší krok je sa hneď po farbení polámať. S vekom sú vlasy menej vyživené a viac sa farbením ničia. Najlepšia vec je nechať vlasy chvíľu na pokoji. Pár týždňov dodržujte ľubovoľnú vyživovaciu kúru a farbiť začnite až potom, a ešte k tomu opatrne. A radšej nie doma.

Viditeľný melír

Klasického
deväťdesiatkovéhomelíru už v uliciach ubúda. Trendom sú samozrejme vlasy čo najprirodzenejšie, preto si ich nechať farbiť metódou priechodu pre chodcov nie je úplne vhodné. Existuje veľa spôsobov, ako vlasy presvetliť, dodať im štruktúru a zároveň prirodzený vzhľad. Konzultujte so svojim kaderníkom. Zmyslom presvetlenia vlasov je, aby ste vyzerali ako od slniečka. Pozrite sa, ako vyzerá napríklad taká balayage technika farbenia.

Používanie nevhodných stylingových prostriedkov

Všetko, čo v sebe obsahuje alkohol, vlasy vysušuje a bledne ich farba. Ale je ťažké sa alkoholu v produktoch vyhnúť, napríklad laky na vlasy ho obsahovať jednoducho musia. Ak nájdete akúkoľvek alternatívu, siahnite po nej. A keď nenájdete, skúste si nastriekať do vlasov bezoplachový kondicionér, ktorý pod lakom pomáha s hydratáciou.

Umývame si vlasy moc často

Nikto by nečakal, že umývanie vlasov bude taká veda. Akým spôsobom a ako často vlastne nie je súčasným smrteľníkom známe. Najpravdepodobnejšia odpoveď bude - ako vám to vyhovuje. Avšak príliš častým umývaním sa vlasy vysušujú, zmýva sa z nich farba a strácajú lesk. A nič z toho mladistvému vzhľadu neprospieva. Dobrá správa je, že vlasy sa dajú vytrénovať, zvyknú si na menej časté umývanie a prestanú sa rýchlo mastiť.

Experimentujeme so šialenými farbami

Ružová, modrá, zelená... Aj takéto farby vo viac či menej vkusných prevedeniach sa sem tam na nejakej hlave objavia. Nejde o otázku trendovosti, ale predovšetkým o to, že vekom slabnúce vlasy je potrebné ešte oslabiť odfarbením, než na ne chytí ten správny odtieň trebárs oranžovej. Ďalší problém je sa takej farby zbaviť. Na čím poškodenejších vlasoch taká farba lipne, tým silnejšie sa v póroch drží. No a nebudeme zastierať. Vlasy parochňovej farby sa proste jedného dňa prestanú hodiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku