Zobraziť přihlasovací formulár

Ako prinútiť mravcov vyhnúť sa vašej špajze oblúkom

  • Publikované:
Ako prinútiť mravcov vyhnúť sa vašej špajze oblúkom

Asi neexistuje nič nepríjemnejšie, než siahnuť do špajzy pre nejakú tú múku, cereálie alebo koreninu a nájsť medzi potravinami nevítaných hmyzích návštevníkov. A nemusí ísť len o mravcov, veľa inej hávede si rada pochutí na tom, čo máme doma. Ako im cestu k našim potravinám keď už nie znemožniť, tak aspoň čo najviac znepríjemniť? Ako predísť nevítaným (hmyzím) návštevám?

Ono sa to nezdá, ale taká malá hmyzia návšteva nás môže stáť hromadu peňazí. Pretože kto by si doma nechával jedlo, v ktorom hmyz síce byť už nemusí, ale môže? Alebo sa okolo neho motal? Po invázii hmyzích priateľov letí väčšinou všetko do kontajnera. Chemických i domácich rád, ako sa takýmto nežiaducim situáciám vyhnúť, je samozrejme veľa, a my prichádzame tiež so svojou (neškodnou) troškou do mlyna.

Skladujte suché suroviny vo vzduchotesných nádobách. Pre každého chrobáčika je jednoduchšie dostať sa dovnútra ohnutým papierovým obalom než sklenenou/plastovou nádobou s poriadnym viečkom. Potraviny tiež vydržia dlhšie čerstvé - múky, cukry, strukoviny atď. Veľkou výhodou je, že cez vzduchotesný obal nejde nič dnu, ale ani von, takže nelákate hmyz ani na vôňu potravín.

Nájdite miesto pre cereálie. Poznáte také tie veľké nádoby sa ľahko otvárateľnou časťou viečka? Tak tie sú presne pre nich. Cereálie, müsli, oriešky... po prinesení z obchodu domov ich presypte z papierovej škatule do plastovej nádoby, v ktorej nebudú voňať do okolia, nedostane sa k nim toľko vlhkosti, takže budú dlhšie chrumkavé a nepríde si na ne žiadny chrobáčik.

Individuálne balené potraviny. Kupujete instantné polievky, ovsené kaše, sušienky a podobne? Takéto typy potravín, v ktorých je v krabici veľa individuálne balených sáčkov? Pre hmyz je veľmi jednoduché dostať sa dovnútra papierovej krabice. Takže so sáčkami pekne von, nech na ne môžete lepšie dohliadnuť.

Pepermintová vôňa. Mravce (a pavúky) neznášajú vôňu mäty piepornej. Vezmite kúsok vaty, nakvapkajte na ňu pár kvapiek esenciálneho mätového oleja a rozmiestnite v špajze tam, kde schovávate potenciálne pochúťky pre hmyzích návštevníkov.

Škorica. Funguje napodiv veľmi podobne ako pepermintový olej. Malá miska s mletou škoricou alebo vata s pár kvapkami esenciálneho škoricového oleja vám urobí podobnú službu.

Krieda. Hoci je to prekvapujúce, mravce nie sú schopné prekročiť čiaru nakreslenú kriedou. Nie je v tom žiadna mágia, len prostá chémia. Kriedové čiary pomôžu napríklad v skladoch, pivniciach a špajzách, jednoducho všade tam, kde chcete mravcom znemožniť jednu prístupovú trasu.

Vazelína. Funguje podobne ako krieda, len na inom princípe. Veľmi sa osvedčuje proti lezúcemu hmyzu v prípade, keď chcete napríklad zabezpečiť, aby sa nedostal vašim domácim miláčikom do misiek so žrádlom. Proste okolo nich urobte kruh z vazelíny a jediné proteíny, ktoré vaši miláčikovia budú jesť, budú z granúl.

Samozrejme je ideálne začať vonku, totiž zamedziť chrobáčikom a mravčekom prístup do domu. V rôznych perimetroch okolo domu (ale aj bytu - môžete zaistiť okná, dvere i ďalšie prístupové cesty) môžete rozmiestniť rôzne bariéry, ktoré hmyzu zabránia sa priblížiť. Či už chemické pesticídy alebo prírodné „odpudzovače“.

Máte sami nejaké tipy, ako udržať hmyz v úctivej vzdialenosti od potravín? Podeľte sa so svojimi tipmi s ostatnými - tento problém začína byť čím ďalej aktuálnejší!
  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku