Zobraziť přihlasovací formulár

Ako telo hlási nedostatok vitamínov

  • Publikované:
Ako telo hlási nedostatok vitamínov

Keď vieme vnímať signály, ktoré nám vysiela naše telo, môžeme si s ledačím poradiť sami. V dnešnej dobe, keď je veľa potravín rôznymi procesmi zbavené veľkej časti pôvodných živín, je relatívne jednoduché dostať sa do stavu nejakého vitamínového deficitu. Ten ale nepoznáme len tak. Aj keď nám telo signály vysiela. A pretože to nie je choroba v pravom slova zmysle, niektoré varovné signály jednoducho prehliadame.

Vďaka vitamínom prebiehajú biochemické reakcie v našom tele tak, ako majú. Lenže keď vitamíny, ako kofaktor týchto reakcií chýbajú, môže sa ich nedostatok prejaviť rôznymi spôsobmi, a to často až nečakanými. Ak zmena stravy a doplnené potraviny nefungujú, neváhajte, a konzultujte svoj stav s lekárom!

  • Popraskané kútiky úst. Tie väčšinou značia nedostatok železa, zinku a niektorých vitamínov skupiny B (niacín - B3, riboflavín - B2 a B12) .Tento stav môže byť typický pre ľudí, ktorí nemajú dostatočný prísun mäsa, a teda aj esenciálny príjem imunitu budujúcich bielkovín. Ako na to: zaraďte do jedálnička viac potravín, ako je hydina, losos, tuniak, vajcia, ustrice, mušle, sušené paradajky, mangold, arašidy a strukoviny (predovšetkým šošovicu). Vstrebávanie železa je podporené konzumáciou vitamínu C, ktorý tiež pomáha v boji proti infekcii, takže kombinujte tieto potraviny so zeleninou, ako je brokolica, červené papriky, kel a karfiol.

  • Červená šupinatá vyrážka na tvári (aj na iných miestach), vypadávanie vlasov. Tento stav značí predovšetkým nedostatok biotínu (B7), ktorý je dôležitý pre zdravie vlasov a nechtov. Ako na to: Jedzte natvrdo uvarené vajcia, morské ryby, avokádo, huby, karfiol, sóju, orechy a banány.

  • Akné na lícach, pažiach alebo zadku. Pravdepodobne v takom prípade chýbajú esenciálne mastné kyseliny a vitamíny A a D. Ako na to: Vyhýbajte sa transmastným kyselinám a nasýteným tukom (čo by bolo dobré robiť tak ako tak) a pokúste sa zvýšiť príjem tých dobrých - losos, sardinky, orechy a semienka . Pre vitamín A si zase dajte farebnú zeleninu, ako je mrkva alebo červená paprika. Tie obsahujú prekurzor vitamínu A, beta-karotén, ktorý telu pomôže vitamín A vytvoriť. A záhadný vitamín D? Viac o ňom sa dozviete v našom článku.

  • Brnenie, svrbenie, necitlivosť v rukách (i inde). Je to typický problém nedostatku vitamínov, ktoré majú vplyv na periférnu nervovú sústavu. Nedostatok týchto vitamínov môže sprevádzať tiež úzkosť, únava, hormonálna nerovnováha alebo chudokrvnosť. Ide o vitamíny B6, B9 a B12. Ako na to: Treba si dopriať repu, špenát, špargľu, fazuľu, vajcia, morské plody a hydinu.

  • Svalové kŕče predovšetkým vo forme bodavej bolesti nôh (predovšetkým lýtok) a klenby, v chrbte. Pravdepodobne sa telu nedostáva horčík, draslík a vápnik. Ak sa vám tieto stavy opakujú často, jedna z (pravdepodobných) príčin ich vzniku je nedostatok uvedených minerálov. Ako na to: Jedzte hlavne banány, mandle, lieskové orechy, tekvicu, čerešne, jablká, grepfruit, brokolicu a tmavú listovú zeleninu (špenát, kel). Tip Mimibazara: O minerály prichádzate tiež potením. Ak tvrdo trénujete, cvičíte, môžete ich mať nedostatok kvôli ich veľkej spotrebe, nie až toľko zlému jedálničku. Tak či tak je však potrebné zvýšiť ich príjem!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku